PeristeriNews.gr
Πολιτική

Ν. Ξυδάκης: Η προσφυγική κρίση θα ξεπεραστεί όταν τελειώσει ο πόλεμος


Η προσφυγική κρίση θα ξεπεραστεί όταν τελειώσει ο πόλεμος στη Συρία, στο Ιράκ και στη Λιβύη, τονίζει ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Ξυδάκης, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Der Standard», στην οποία εκφράζει την ελπίδα πως κατά την Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία θα υπάρξει πρόοδος.

Απαντώντας στο ερώτημα ως προς την κριτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απέναντι στην Ελλάδα για την καταγραφή των προσφύγων και για το περιθώριο που έχει δώσει μέχρι τα μέσα Μαΐου ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τονίζει πως η Επιτροπή μπορεί να έλθει στην Ελλάδα να ελέγξει και να διαπιστώσει πως το ποσοστό καταγραφής βρίσκεται πάνω από το 90%, στο 98%.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει ότι εκείνο που χρειάζεται η Ε.Ε. είναι μία πλήρης μεταρρύθμιση του συστήματος της για το άσυλο, μία νέα ρύθμιση για το πώς οι άνθρωποι θα αιτούνται άσυλο και πώς θα αποφασίζεται η χορήγησή του, ενώ μία κοινή πολιτική στο ζήτημα αυτό θα πρέπει να εφαρμόζεται και από τις 28 χώρες-μέλη.

Κατά τον κ. Ξυδάκη, η Ε.Ε. παύει να υπάρχει όταν δεν ακολουθούνται δύο θεμελιώδεις αρχές της, η αναλογικότητα και η αλληλεγγύη, διότι μετά γίνεται επιστροφή στην πολιτική του εθνικού κράτους με συνοριακούς ελέγχους και διαφορετικές πολιτικές αποφάσεις.

Ο κ. Ξυδάκης επισημαίνει ότι η Τουρκία είναι η πύλη των προσφύγων προς την Ευρώπη και προσθέτει πως εάν η Τουρκία και η Ευρώπη συνεργαστούν και η προσφυγική ροή μπορέσει να μειωθεί σε λίγες εκατοντάδες ανθρώπους την ημέρα, τότε αυτοί μπορούν να καταγραφούν, να ελεγχθούν και να εξακριβωθεί ποιος είναι παράτυπος μετανάστης και ποιος χρειάζεται πραγματικά προστασία.

Για τις σχέσεις Αθήνας – Βιέννης, ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών διευκρινίζει πως δεν έχουν διακοπεί, αν και είναι ίσως «μία άσχημη εποχή», η οποία -όπως εκτιμά- θα περάσει. Εκφράζει πάντως την έκπληξή του για το πώς η βιεννέζικη διπλωματία έχασε το προσηλωμένο σε ευκαμψία και εξισορρόπηση ύφος της, που όμως, ο ίδιος πιστεύει ότι θα ξαναβρεί.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Νέα δημοσκόπηση δίνει προβάδισμα 20 μονάδων στη Νέα Δημοκρατία

Peristeri News

Δηλώσεις των πολιτικών για την τραγωδία των Τεμπών

Peristeri News

Στο Ελσίνκι ο Ν. Δένδιας για το φιλανδικό μοντέλο στρατιωτικής θητείας

Peristeri News

Leave a Comment