PeristeriNews.gr
Πολιτική

Ν. Ξυδάκης: Είμαστε σθεναροί στη μη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί


«Η Αγία Σοφία είναι ένα οικουμενικό διεθνές μνημείο που απαιτεί σεβασμό από όλους. Ανήκουν σε όλη την ανθρωπότητα -τόσο η Ακρόπολη όσο και η Αγία Σοφία. Γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε πολύ σθεναροί στη μη μετατροπή της σε τζαμί», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης στον ρ/σ «στο Κόκκινο».

Προηγήθηκε μία ημέρα πριν αναφορά του στον ρ/σ Alpha ότι το να αναγνωστεί ένα απόσπασμα του κορανίου στην Αγία Σοφία «δεν είναι κάτι τραγικό, δεν είναι έλλειψη σεβασμού να διαβαστεί ένα θρησκευτικό κείμενο».

Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν για την εν λόγω δήλωσή του ο κ. Ξυδάκης είπε σήμερα: «Το καθεστώς Ερντογάν φλερτάρει με το παιχνίδι με τα σύμβολα. Είναι και σε μια τροχιά απομόνωσης και παζαριού με τη δύση. Και σκηνοθετείται μια απόκλιση και σύγκρουση μεταξύ Ισλάμ και Χριστιανοσύνης. Θα πρέπει να εντοπιστεί και να αποφευχθεί αυτό το παιχνίδι».

«Οι πειραματισμοί με την Αγία Σοφία για παράδειγμα γίνονται πάνω σε ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, χαρακτηρισμένο από την Unesco. Και κατά αυτήν την έννοια είπα και χθες ότι δε θα ήταν τραγικό να διαβαστεί ένα απόσπασμα από το Κοράνι. Άλλα θα ήταν τραγικό, όπως μαθαίνουμε αργότερα, για τους προπαγανδιστικούς λόγους του Ερντογάν να γίνει κατ’ επανάληψη ανάγνωση και να τεθεί πάλι, έστω ως απειλή, το να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί ύστερα από τη δεκαετία του ’30 επί Κεμάλ που είχε γίνει μουσείο», πρόσθεσε.

 

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Δηλώσεις των πολιτικών για την τραγωδία των Τεμπών

Peristeri News

Στο Ελσίνκι ο Ν. Δένδιας για το φιλανδικό μοντέλο στρατιωτικής θητείας

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι πάντα με την πλευρά του Διεθνούς Δικαίου

Peristeri News

Leave a Comment