PeristeriNews.gr
Δυτική Αθήνα

Ν. Σαράντης: «Προτεραιότητα για τους δήμους της Αττικής η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών»


Με ιδιαίτερη επιτυχία, πραγματοποιήθηκε, την Τετάρτη 27 Ιουνίου, στα γραφεία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ), ημερίδα για την αντιπλημμυρική προστασία.

Με ιδιαίτερη επιτυχία, πραγματοποιήθηκε, την Τετάρτη 27 Ιουνίου, στα γραφεία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ), ημερίδα με θέμα «Αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων και νέες τεχνολογίες», που συνδιοργανώθηκε από την ΠΕΔΑ και το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου της Αθήνας.

Η Ημερίδα είχε σκοπό την παρουσίαση, στους δήμους της Αττικής αλλά και σε άλλους φορείς που ασχολούνται με θέματα αντιπλημμυρικής προστασίας (Πυροσβεστικό Σώμα, Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Αττικής, ΕΥΔΑΠ κλπ), των επιστημονικών εργαλείων και ερευνητικών συμπερασμάτων για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και της τηλεματικής στον συγκεκριμένο τομέα. Εργαλεία και συμπεράσματα που αναπτύχτηκαν μέσα από το ερευνητικό Πρόγραμμα SMARTEST, στο οποίο το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου της Αθήνας συμμετέχει, μαζί με εννέα ακόμη Πανεπιστημιακά και Ερευνητικά Ιδρύματα, από εφτά ευρωπαϊκές χώρες.

ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ.

Μιλώντας στην Ημερίδα η επικεφαλής της Ερευνητικής Ομάδας του Πανεπιστημίου της Αθήνας στο Πρόγραμμα SMARTEST Επίκουρος Καθηγήτρια κ. Νίκη Ευελπίδου, υπογράμμισε ότι τα επιστημονικά εργαλεία που αναπτύχθηκαν στο Πρόγραμμα και αφορούν τόσο την πρόβλεψη των κινδύνων όσο και την αποτίμηση των ζημιών, είναι εύκολα στην χρήση και ελεύθερα στο διαδίκτυο από όπου διανέμονται δωρεάν και κάλλιστα μπορούν να αξιοποιηθούν από κάθε ενδιαφερόμενο φορέα.

Στην σύντομη παρέμβασή του, ο Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ευθύμιος Λέκκας, υπογράμμισε ότι η αντιμετώπιση των φαινόμενων των φυσικών καταστροφών γίνονται όλο και πιο σύνθετα (αυτό αναδεικνύει και η πρόσφατη εμπειρία από τον σεισμό της Ιαπωνίας και τα γεγονότα που ακολούθησαν), για αυτό και η αντιμετώπισή τους απαιτεί περισσότερη έρευνα και εξειδικευμένη επιστημονική γνώση. Στην κατεύθυνση αυτή, το Πανεπιστήμιο της Αθήνας επιδιώκει, την όποια γνώση διαθέτει πάνω στα συγκεκριμένα θέματα, γνώση η οποία είναι αρκετή και συνεχώς διευρύνεται, να την μοιρασθεί με τους ενδιαφερόμενους φορείς.

Στον Χαιρετισμό του ο κ. Νίκος Σαράντης, Πρόεδρος της ΠΕΔΑ και δήμαρχος Αγίων Αναργύρων – Καματερού, αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και τους ευχαρίστησε για την παρουσία τους υπογράμμισε ότι, οι δήμοι της Αττικής, έχουν ιεραρχήσει σαν έναν από τους βασικούς άξονες των δραστηριοτήτων τους τα ζητήματα της Πολιτικής Προστασίας και της αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών, γεγονός που επιβάλλεται από το την κλιματική αλλαγής και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που παρατηρούνται συνεχώς με όλο και μεγαλύτερη ένταση και συχνότητα.

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΚΑΙ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Το κυρίως μέρος της Ημερίδας περιελάμβανε την παρουσίαση, από τα μέλη της Ερευνητικής Ομάδας του Προγράμματος SMARTEST, των επιστημονικών εργαλείων που αφορούν την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και της τηλεματικής στην αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων. Εργαλεία που αναφέρονται, τόσο στα θέματα πρόληψης όσο και στην εκτίμηση των ζημιών.

Στην συζήτηση που ακολούθησε, εκ μέρους των παρευρισκομένων κατατέθηκαν προτάσεις για το πώς τα εν λόγω εργαλεία μπορούν να αξιοποιηθούν, από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς, κυρίως του δημοσίου.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Σε σκουπιδότοπους έχουν μετατραπεί σημεία στους Αγίους Αναργύρους και το Καματερό (pics)

Peristeri News

Ο Σάκης Κατσούλης νέος πρόεδρος στο Πάρκο Τρίτση (pics)

Peristeri News

Ορίστηκε η νέα διοίκηση του Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης»

Peristeri News

Leave a Comment