PeristeriNews.gr
Πολιτική

Ν. Κεραμέως: Προτεραιότητά μας να ανοίξουν τα σχολεία


Περιμένουμε τα επιδημιολογικά στοιχεία και τις εισηγήσεις των επιστημόνων για το άνοιγμα των σχολείων δήλωσε η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως στην ΕΡΤ. Όσο για την τηλεκπαίδευση, η Υπουργός επεσήμανε ότι υπήρχαν αρχικά προβλήματα αλλά στη συνέχεια αποκαταστάθηκαν από τον πάροχο.

Όπως ανέφερε, η προσπάθεια που γίνεται είναι να ανοίξουν τα σχολεία το συντομότερο. «Προτεραιότητά μας είναι να ανοίξουν τα σχολεία, καθώς τίποτα δεν υπάρχει που να υποκαθιστά τη διά ζώσης μαθησιακή διαδικασία», επεσήμανε.

Πάντως, η υπουργός Παιδείας τόνισε ότι η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες που πραγματοποιείται καθολική τηλεκπαίδευση. «Παρά τα τεχνικά ζητήματα των πρώτων ημερών, τα μαθήματα προχωρούν κανονικά και καλύπτεται η ύλη καθημερινά», υπογράμμισε η κ. Κεραμέως.

Επαγγελματική εκπαίδευση

Μοχλό ανάπτυξης της χώρας, χαρακτήρισε η κα Κεραμέως την επαγγελματική εκπαίδευση, επισημαίνοντας ότι για δεκαετίας υπάρχει χάσμα ανάμεσα στην εκπαίδευση και την αγορά εργασίας.

«Το ποιοι θα διδάσκουν και τι, θα καθορίζεται με βάση τις ανάγκες κάθε τόπου σε εθνικό και σε περιφερειακό επίπεδο» διευκρίνισε φέρνοντας ως παράδειγμα την Δυτική Μακεδονία και το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης, οπότε σε αυτή την περιοχή, έμφαση στην επαγγελματική εκπαίδευση, θα δοθεί στον τομέα της ενέργειας.

Σε όλες τις δομές επαγγελματικής εκπαίδευσης (επαγγελματικά Λύκεια, ΙΕΚ, Κέντρα δια βίου μάθησης) το πρόγραμμα σπουδών θα προσαρμόζεται στις βασικές ανάγκες της αγοράς εργασίας, τόνισε.

«Όλος ο σχεδιασμός θα γίνεται κεντρικά στη βάση των τοπικών αναγκών» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι «η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα έχει λόγο και οι απόφοιτοι θα είναι σε θέση να βρουν δουλειά».

«Για πρώτη φορά ιδρύονται πρότυπα επαγγελματικά Λύκεια, αρχικά 15 στην επικράτεια που θα λειτουργήσουν πιλοτικά, περνώντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα καθαρής αναβάθμισης», είπε η υπουργός την ίδια ώρα που αναβαθμίζονται και τα ΙΕΚ. Ταυτόχρονα ενημέρωσε ότι για πρώτη φορά ιδρύονται και αγγλόφωνα Γραφεία Επαγγελματικής Ανάπτυξης.

Επιπλέον ενημέρωσε ότι «για πρώτη φορά προβλέπεται η δυνατότητα να περάσει κάποιος με κατατακτήριες εξετάσεις από τα ΙΕΚ σε κάποιο ΑΕΙ, σε ποσοστό μέχρι 5% των εισακτέων του κάθε τμήματος, με απόφαση του Πανεπιστημίου». «Πρόκειται για τη βασική αρχή της διαπερατότητας που εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη», είπε η κα Κεραμέως που όπως υποστήριξε δίνει την δυνατότητα στους νέους «πολλών εναλλακτικών διαδρομών»

Το σχετικό νομοσχέδιο με τίτλο «Εθνικό Σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης και άλλες διατάξεις» έχει δοθεί σε δημόσια διαβούλευση, επισήμανε η υπουργός και επιδιώκεται να ψηφιστεί πριν τα Χριστούγεννα και να τεθεί σε εφαρμογή άμεσα.

Τηλεκπαίδευση

«Η πλατφόρμα της τηλεκπαίδευσης, την οποία χρησιμοποιούν χιλιάδες σχολεία της χώρας, στο πλαίσιο των νέων μέτρων για τον κορωνοϊό, λειτουργεί κανονικά, καθώς ξεπεράστηκαν τα όποια προβλήματα υπήρξαν», επισήμανε η υπουργός και 1,4 εκατομμύρια μαθητές παρακολουθούν κανονικά τα μαθήματά τους. «Καθημερινά πραγματοποιούνται 55.000 τηλεδιασκέψεις σε δημοτικά και νηπιαγωγεία και 39.000 τηλεδιασκέψεις σε γυμνάσια και λύκεια«, ενημέρωσε.
«Είναι προς όφελος όλων η αναβάθμιση των τεχνολογικών δεξιοτήτων τους» τόνισε η υπουργός.

Προσλήψεις αναπληρωτών

Όσον αφορά στις προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών η κα Κεραμέως επεσήμανε ότι «Φέτος ξεπεράσαμε τις 50.000 προσλήψεις, αυξημένος αριθμός λόγω και των αναγκών που προέκυψαν με την πανδημία και τις άδειες που πήραν εκπαιδευτικοί που ανήκαν σε ευπαθείς ομάδες». «Καλύψαμε τα κενά που μας αναφέρθηκαν. Ανταποκρινόμαστε στα όποια κενά μας αναφέρονται» συμπλήρωσε η υπουργός.

Κρατικό πιστοποιητικό γλωσσομάθειας

«Οι εξετάσεις για την απόκτηση του κρατικού πιστοποιητικού γλωσσομάθειας δεν μπορούν να γίνουν προς το παρόν, θα διεξαχθούν όταν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα», ενημέρωσε η υπουργός

Αιτήσεις πανελλαδικών

Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά θα υποβληθούν φέτος οι αιτήσεις των υποψηφίων μαθητών για τη συμμετοχή τους στις Πανελλήνιες 2021. «Για δύο λόγους γίνονται τώρα οι αιτήσεις για τις Πανελλαδικές. Αφ΄ ενός γιατί θέλουμε να είμαστε έγκαιρα οργανωμένοι για την διεξαγωγή τους αντιμετωπίζοντας όποια ενδεχόμενα προβλήματα προκύψουν από την πανδημία και αφ΄ ετέρου γιατί προκειμένου να αρχίσει η ενισχυτική διδασκαλία στο Λύκειο για τα Ειδικά Μαθήματα– που για πρώτη φορά εφαρμόζεται από φέτος – θα πρέπει να δηλώσουν τα παιδιά ότι θα δώσουν αυτά τα Ειδικά μαθήματα» εξήγησε η υπουργός Παιδείας.

 

Πηγή: ΕΡΤ

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Μ. Βορίδης: Τα ονόματα πρέπει να σβηστούν από το Σύνταγμα

Peristeri News

Χρ. Σταϊκούρας: Χρειαζόμαστε μια διετία για την οριστική αποκατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου

Peristeri News

Νέα δημοσκόπηση δίνει προβάδισμα 20 μονάδων στη Νέα Δημοκρατία

Peristeri News

Leave a Comment