PeristeriNews.gr
Πολιτική

Ν. Φίλης: Αναβαθμίζουμε το δημόσιο σχολείο


Την επιδίωξη του υπουργείου για ένα σχολείο «ισότητας και της ποιότητας», που θα είναι «μια ανοιχτή αγκαλιά για όλα τα παιδιά» εξέφρασε ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, ο οποίος παρέστη στον αγιασμό του 132ου Δημοτικού Σχολείου στην Γκράβα.

Στο συγκεκριμένο σχολείο, το οποίο έχει αναγνωριστεί και από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις καλές εκπαιδευτικές πρακτικές του, φοιτούν παιδιά από 15 διαφορετικές εθνότητες.

Ο κ. Φίλης ευχήθηκε η σημερινή ημέρα να είναι μέρα χαράς για όλα τα σχολεία και υπογράμμισε τις προσπάθειες του υπουργείου «να λειτουργήσουν όλα τα σχολεία χωρίς προβλήματα, με τους εκπαιδευτικούς και τα βιβλία τους από την πρώτη μέρα».

Τόνισε ακόμη ότι το δημόσιο σχολείο πρέπει να προσφέρει ίσες ευκαιρίες σε όλα τα παιδιά και να μην κάνει διακρίσεις. «Φέτος σε όλη την Ελλάδα, αναβαθμίζουμε το δημόσιο σχολείο. Δεν υπάρχουν προνομιούχα και μη προνομιούχα παιδιά. Όλα τα παιδιά, σε όλα τα Δημοτικά, σε όλη την Ελλάδα θα έχουν το ίδιο πρόγραμμα με νέα μαθήματα, πλούσιο και ταυτοχρόνως να δίνει τη δυνατότητα, μετά το πέρας των μαθημάτων, σε όσα παιδιά θέλουν να παραμένουν στο Ολοήμερο σχολείο. Αυτό είναι μια έμπρακτη κίνηση εκπαιδευτικής ισότητας και ταυτοχρόνως ο εμπλουτισμός του σχολείου με νέα μαθήματα είναι μία έμπρακτη κίνηση ποιότητας», είπε.

Ο υπουργός Παιδείας έκανε επίσης λόγο για «αναβάθμιση του ολοήμερου». «Έχουμε νέα μαθήματα, έχουμε ειδικότητες και δασκάλους που θα διδάσκουν τα νέα μαθήματα. Από την Α΄ δημοτικού σε όλα τα δημοτικά θα έχουμε ξένη γλώσσα, θα έχουμε επίσης, πληροφορική, θεατρική αγωγή, θα είναι ένα πλούσιο πρόγραμμμα», είπε.

Απέρριψε ωστόσο τα περί μειώσεων ωρών. «Όποιες επιλογές έγιναν, δεν έγιναν για εξοικονόμηση των ωρών και χρημάτων, αλλά για παιδαγωγικούς λόγους. Το επτάωρο στα δημοτικά είχε αρνητική επίπτωση. Δεν θέλουμε αντιπαιδαγωγικού τύπου επιλογές, αλλά επιλογές που θα σέβονται το παιδί και θα το βοηθούν να χαίρεται τη γνώση» εξήγησε ο υπουργός.

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στα ανοικτό σχολείο, που εφαρμόζεται ήδη σε 25 σχολεία της πρωτεύουσας, ένα εκ των οποίων είναι και το 132ο δημοτικό.

«Το σχολείο που βρισκόμαστε αποτελεί ένα από τα βέλτιστα παραδείγματα στην εκπαίδευση που έχει αναγνωρίσει και η Ευρώπη. Έχουμε και νέα παιδιά, προσφυγόπουλα, φέτος, και προτιθέμεθα, τα απογεύματα, να δημιουργήσουμε τάξεις υποδοχής σε πολλά σχολεία, προκειμένου τα παιδιά αυτά να αρχίσουν να μαθαίνουν τη γλώσσα την ελληνική, κάποια ξένη γλώσσα και να συνεχίσουν την εκμάθηση της μητρικής τους γλώσσας, όπου αυτό είναι δυνατό. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε και ενισχυτική διδασκαλία σε παιδάκια που είναι από άλλες πατρίδες και συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία μαζί με τα ελληνάκια» διευκρίνισε ο κ. Φίλης.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Πιερρακάκης: Πάνω από δέκα ξένα πανεπιστήμια ενδιαφέρονται για την Ελλάδα

Peristeri News

Αλ. Χαρίτσης: Η Αριστερά στον τόπο μας δεν είναι εφήμερη μόδα

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Η ακρίβεια είναι το νούμερο ένα ζήτημα της κοινωνίας

Peristeri News

Leave a Comment