Πολιτική

Ν. Χαρδαλιάς: Πάνω πάνω στο συρτάρι του πρωθυπουργού η παραίτησή μου

Όλα τα μέτωπα στην Εύβοια είναι σε ύφεση, όπως ανέφερε ο Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση για τις πυρκαγιές.  Οι επίγειες δυνάμεις, χωρίς, ωστόσο, να υπάρχει εναέρια επιχείρηση πυρόσβεσης.

Απαντώντας στην κριτική για την ενημέρωση απουσία δημοσιογράφων, ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε ότι το έχει επιλέξει-και σε άλλες περιπτώσεις κρίσης. «Την ώρα της μάχης κάθε λεπτό είναι πολύτιμο», είπε θυμίζοντας ότι υπάρχουν ανοιχτά μέτωπα.

Εξηγώντας γιατί δεν μπόρεσαν να επιχειρήσουν όλα τα διαθέσιμα εναέρια μέσα για την κατάσβεση των πυρκαγιών, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι «δεν ισχυριζόμαστε ότι έχουμε 74 εναέρια μέσα. «Έχουμε 74 μέσα», τόνισε αναφέροντας πως πλέον είναι 73 μετά την πτώση του πετζετέλ.

Συνεχίζοντας είπε ότι από τα 74 τα 67 είναι πυρόσβεσης και τα υπόλοιπα είναι εναέρια συντονιστικά κέντρα και  μέσα για την μεταφοράς προσωπικού τα οποία συνδράμουν στην επιχειρησιακή διαδικασία. Από αυτά τα 67, τακτικά 6-7 έχουν συντηρήσεις, συνέχισε.  Από τα 60 που μένουν, τα 20 παραμένουν στις περιφερειακές βάσεις. Η Ελλάδα έχει 25 περιφερειακές βάσεις, όπως είπε.  Από τα υπόλοιπα 40 που μένουν δεν πετάνε όλα μαζί. Σε κάθε έξοδο πετάνε σχεδόν τα μισά από αυτά και τα υπόλοιπα ανεφοδιάζονται για να υπάρχει συνέχεια στις ρίψεις.

‘Έπειτα δείχνοντας μία εικόνα της Εύβοιας με πυκνό καπνό, τόνισε ότι αυτές οι συνθήκες δεν επιτρέπουν την εναέρια προσβολή των εστιών. Όταν βρεθεί δίοδος, συνέχισε, τότε περνάνε τα ελικόπτερα.  Ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι προχθές δεν μπορούσε να περάσει κανένα πτητικό μέσο, μέχρι το μεσημέρι οπότε και πέρασαν δύο ericsson. Μετά έκλεισε ξανά η δίοδος και έπειτα, το απόγευμα άνοιξε μια ακόμη και πέρασαν άλλα δύο ελικόπτερα.

«Είναι επικίνδυνο να πετάνε στα τυφλά οι πιλότοι. Για να πετάξουν τα εναέρια, χρειάζεται να διασφαλιστεί πώς θα προσεγγίσουν, πού θα ρίξουν και πώς θα φύγουν. Αν δεν πληρούνται και οι τρεις, δεν γίνεται η ρίψη», σημείωσε.

Όπως είπε, η κατάσταση από την αρχή ήταν πρωτοφανής με μία ακολουθία πυρκαγιών.

Είχαμε 586 πυρκαγιές από 1η Αυγούστου μέχρι τις 8 Αυγούστου, σημείωσε. Σε έξι ώρες είχαμε 10 πυρκαγιές που απασχολούσαν 54 εναέρια μέσα, πρόσθεσε.

«Αντιμετωπίσαμε μέσα σε μία ημέρα 99 πυρκαγιές, όλος ο μηχανισμός ήταν κινητοποιημένος, δεν υποτιμήθηκε τίποτα και κανένα μέτωπο», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν ήμασταν τελικά έτοιμοι, όπως δήλωνε πριν από δύο μήνες, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι στις 15 Ιουνίου είχαν αναπτυχθεί 80 εποχικά κλιμάκια. Είχαν επίσης προσληφθεί 2.500 εποχικοί πυροσβέστες και ήταν στις θέσεις τους από τις 5 Μαΐου. Όλα τα μισθωμένα ήταν στις βάσεις τους και η ΓΓΠΠ και το υπ. Προσταίας του Πολίτη πήραν την πρωτοβουλία για ένα πρόγραμμα άμεσων καθαρισμών που αφορούσε 21 σημεία (18 στην Αττική, το Σέιχ Σου, η Αρχαία Ολυμπία και το Τατόι).  Όπως υποστήριξε, οι καθαρισμοί οφέλησαν τις επιχειρήσεις καθώς βοήθησαν να ανακοπούν τα πύρινα μέτωπα στην Αττική. Όπως είπε, αν δεν είχαν γίνει οι καθαρισμοί σε δάση η καταστροφή θα ήταν μεγαλύτερη.

«Ότι δεν έγινε δεκαετίες έγινε τα τελευταία δυο χρόνια», σημείωσε.

«Η παραίτησή μου είναι στο συρτάρι του πρωθυπουργού» είπε ο κ. Χαρδαλιάς σε ερώτηση για το ενδεχόμενο παραίτησής του. «Οι παραιτήσεις όλων των στελεχών της κυβέρνησης είναι στο συρτάρι του πρωθυπουργού» είπε, «Η δική μου είναι πάνω πάνω», τόνισε γιατί καλείται, όπως είπε, κάθε μέρα να παλέψει και να πάρει δύσκολες αποφάσεις που αφορούν την ανθρώπινη ζωή. «Πάντα είχα αίσθηση καθήκοντος, εγώ δεν θέλω να κάνω πολιτική καριέρα, μοιράστηκα με τον πρωθυπουργό ένα όραμα για την πολιτική προστασία. Παραμένω κρατικός λειτουργός, άνθρωπος του καθήκοντος. Αυτά δεν είναι μικροκομματικά ζητήματα», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για αν έγινε υπερβολική χρήση του μέτρου των εκκενώσεων, ο κ. Χαρδαλιάς το υπεραμύνθηκε λέγοντας πως όταν έχεις μία κατάσταση με ανεξέλεγκτα μέτωπα το μείζον ζήτημα είναι η ανθρώπινη ζωή. Το 112 δεν στέλνει απλά ένα μήνυμα, είπε εξηγώντας πως η απόφαση να το στείλεις μπορεί να σώσει αν είναι σωστή, αλλά και να σκοτώσει αν είναι λάθος.

«Κάθε σπίτι που χάνεται είναι μια τραγωδία», συνέχισε τονίζοντας πως δόθηκε μια τεράστια μάχη, «μία μάχη που ήταν η δυσκολότερη που υπήρξε ποτέ».

«Την ώρα της μάχης κάποιοι πυροβολούν τους μαχητές», είπε χαρακτηριστικά.

«Σε αυτή την καταστροφή οι απώλειες είναι από την πλευρά των μαχητών και όχι των πολιτών», συνέχισε.

Ο κ.Χαρδαλιάς σημείωσε επίσης ότι όταν τελειώσει η κρίση θα γίνει έρευνα σε όλα τα επίπεδα.

Related posts

Δημοσκόπηση GPO: Αυξήθηκε το προβάδισμα της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Την επόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις για το φυσικό αέριο

Peristeri News

Βουλή: Κυρώθηκε η είσοδος Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Peristeri News

Leave a Comment