PeristeriNews.gr
Πολιτική

Ν. Ανδρουλάκης: Η αύξηση τιμών πλήττει χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις


Αντί να ασκεί φορολογικές πολιτικές που δίνουν λίγα στους πολλούς, η κυβέρνηση οφείλει να παρέμβει άμεσα με σειρά μέτρων που θα παράσχουν δίχτυ προστασίας για χιλιάδες Ελληνίδες και Έλληνες απέναντι στην ακρίβεια, δήλωσε ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Ν. Ανδρουλάκης μετά από διαδοχικές συναντήσεις με οργανώσεις καταναλωτών με τις οποίες συζήτησε την αύξηση των τιμών που επιβαρύνει έντονα πολλές κοινωνικές ομάδες.

Ειδικότερα, ο κ. Ανδρουλάκης επισημαίνει ότι “η ενεργειακή κρίση έχει δημιουργήσει ένα τσουνάμι αύξησης των τιμών, που πλήττει χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις”.

Ως εκ τούτου υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση “αντί να ασκεί φορολογικές πολιτικές που δίνουν λίγα στους πολλούς και πολλά στους λίγους, οφείλει άμεσα να πάει σε μια γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού, με παράλληλη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά και μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στην ενέργεια, ώστε να υπάρχει ένα δίχτυ προστασίας για χιλιάδες Ελληνίδες και Έλληνες που περνάνε πάρα πολύ δύσκολα μέσα σ’ αυτή τη δίνη της αύξησης των τιμών”.

Η κυβέρνηση αφήνει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις ανυπεράσπιστους στο “τσουνάμι ακρίβειας”

Νωρίτερα σήμερα, οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής που ανέβηκαν στο βήμα της Ολομέλειας κατά τη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για την ακρίβεια, κατήγγειλαν την κυβέρνηση ότι κλείνει τα μάτια στην πραγματικότητα και αφήνει τους πολίτες, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις ανυπεράσπιστους στο “τσουνάμι ακρίβειας” και στην ενεργειακή φτώχεια.

“Η κυβέρνηση, είτε δεν κατανόησε τη σοβαρότητα της κατάστασης και αδράνησε, είτε είναι τόσο δεσμευμένη από συγκεκριμένα μεγαλοσυμφέροντα και δεν μπόρεσε να πάρει αποφάσεις που θίγουν τα υπερκέρδη τους. Ίσως βέβαια και να πείστηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Σκυλακάκη ότι η ακρίβεια δεν επιβαρύνει τους αδύναμους και τους συνταξιούχους, αφού δεν έχουν αυτοκίνητο και γι αυτό δεν μειώνει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα”, ανέφερε κατά τη συζήτηση στη Βουλή για το “τσουνάμι ακρίβειας”, ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το κόμμα του εγκαλεί την κυβέρνηση γιατι “δεν αξιοποίησε κανένα από τα θεσμικά εργαλεία για τον έλεγχο και τη διασφάλιση υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά”, “δεν μείωσε τους έμμεσους φόρους που επιβαρύνουν υπέρμετρα αγαθά και υπηρεσίες”, “δεν πήρε ουσιαστικές αποφάσεις στήριξης εισοδημάτων, νοικοκυριών και επιχειρήσεων και ειδικά για τις υπέρογκες αυξήσεις στο ηλεκτρικό” “γιατί δεν έθεσε περιορισμό στη ρήτρα αναπροσαρμογής όπως ζητά η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας”.

Η κυβέρνηση κρύβεται πίσω από τα εξωγενή αίτια των αυξήσεων στην ενέργεια και τις μεταφορές, είπε ο Βασίλης Κεγκέρογλου και την κατηγόρησε ότι η Ελλάδα έχει την ακριβότερη ενέργεια, ηλεκτρικό, καύσιμα κλπ στην Ευρώπη και ότι φέρει βαριά ευθύνη για την ένταση, την έκταση και τη μετακύληση της ακρίβειας στα προϊόντα και τις υπηρεσίες σε όλους τους τομείς, που σαρώνουν τα μικρομεσαία εισοδήματα, εργαζόμενους, επαγγελματίες, αγρότες και αδύναμους.

“Για τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους είστε η κυβέρνηση της ακρίβειας”, ανέφερε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Πουλάς και προσέθεσε ότι μετά από 2 χρόνια πανδημίας με πολύ δυσάρεστες επιπτώσεις στον υγειονομικό τομέα, οι πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι και με μία ισχυρή πανδημία ακρίβειας και υψηλού κόστους διαβίωσης.

“Η κυβέρνηση απέναντι σε αυτή την πολύ δύσκολη κατάσταση αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων και δεν προβαίνει σε καμία ουσιαστική παρέμβαση για την ενίσχυση των νοικοκυριών και των μεσαίων επιχειρήσεων και την ελάφρυνσή τους από τα οικονομικά βάρη”, είπε ο κ. Πουλάς και τόνισε ότι οι μεγάλες αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος και του πετρελαίου, των λιπασμάτων και των αγροτικών εφοδίων “καίνε” κυριολεκτικά τον αγροτικό κόσμο που αδυνατεί πλέον να ανταποκριθεί στις οικονομικές του υποχρεώσεις.

“Το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος για τους αγρότες σε πολλές περιπτώσεις έχει πολλαπλασιαστεί με αποτέλεσμα να αδυνατούν να αποπληρώσουν τους υπέρογκους λογαριασμούς και να κινδυνεύουν με διακοπές από τη ΔΕΗ”, είπε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής και προσέθεσε ότι ο αγροτικός κόσμος της χώρας απαιτεί από την κυβέρνηση συγκεκριμένες πράξεις. “Απαιτεί ελάφρυνση του κόστους παραγωγής και πολιτικές στήριξης του εισοδήματός του”.

“Η εστίαση στη χώρα κάνει 6 διςσ. έσοδα τον χρόνο. Με βάση τον όγκο των καταστημάτων, αυτό αφορά περίπου 200 ευρώ το κάθε κατάστημα”, ανέφερε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Οδυσσέας Κωσταντινόπουλος που κάλεσε την κυβέρνηση να μην κλείνει τα μάτια στην πραγματικότητα. Μόνο έτσι θα γίνει πράξη η αύξηση του κατώτατου μισθού που θέλουν όλες οι επιχειρήσεις. Ο βουλευτής κατέθεσε λογαριασμό ρεύματος από κατάστημα στην Πάτρα ύψους 4.685 ευρώ και με ενοίκιο 2.000, σημειώνοντας: “Ρήτρα αναπροσαρμογής 2.700. Πόσο καιρό μπορεί ο επιχειρηματίας να στηρίξει την επιχείρησή του; Επιχείρηση με ψυγεία πλήρωνε πέρσι 180.000 ευρώ. Φέτος της ήρθε λογαριασμός 500.000 ευρώ ρεύματος. Πόσο θα αντέξει η επιχείρηση να πληρώνει; Πόσο θα αντέξει ο επιχειρηματίας να σώζει την επιχείρηση με τα δικά του χρήματα; Δεν μπορεί πάνω από 2 μήνες”.

Παρατήρησε δε πως πριν πάρει την εξουσία η ΝΔ μιλούσε για μείωση του ΦΠΑ, “όμως σήμερα αυτό δεν αρκεί”. “Όταν έχουμε μια αύξηση στην τιμή του αγαθού, τότε ο ΦΠΑ που παίρνει το κράτος, είναι ακόμα μεγαλύτερο. Σε αυτό, δεν μπορεί να γίνει μια αναπροσαρμογή; Το κράτος δηλαδή θα παίρνει από τις επιχειρήσεις παραπάνω από αυτό που έπαιρνε πριν; Πώς θα επιβιώσουν οι επιχειρήσεις; Πώς θα επιβιώσει ο δυναμικός κλάδος της εστίασης; Εμείς δεν κρατάμε ίσες αποστάσεις από την ακρίβεια. Η κυβέρνηση κρατά μεγάλες αποστάσεις από την ακρίβεια και αυτές είναι που θα κρίνουν το έργο της. Αυτές είναι που θα κρίνουν τις πολιτικές εξελίξεις, θα κρίνουν στο τέλος της ημέρας τις πολιτικές για τα επόμενα χρόνια. Εμείς πιστεύουμε ότι η Σοσιαλδημοκρατία έχει τα εργαλεία για να αντιμετωπίσει αυτές τις κρίσεις”, είπε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής.

“Το ενεργειακό κόστος, χτυπά και γονατίζει κάθε ελληνικό νοικοκυριό, επηρεάζει κάθε αναπτυξιακή προοπτική και ροκανίζει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων”, είπε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Αρβανιτίδης και προσέθεσε: “Είναι ολοφάνερο, ότι η κυβέρνηση έπρεπε να είχε πάρει μέτρα χθες, όχι σήμερα, για να περιοριστούν οι επιπτώσεις της ακρίβειας. Ειδικά στο κομμάτι της ενεργειακής ακρίβειας, οι κυβερνητικές επιλογές του χθες, είναι αυτές που οδηγούν πολίτες και επιχειρήσεις να εξεγείρονται με τις τεράστιες αυξήσεις σήμερα. Οι δικές σας λανθασμένες επιλογές του χθες, είναι ο λόγος που σας ζητάμε ευθύνες σήμερα”. Υπάρχουν τεράστιες λανθασμένες επιλογές και ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ για την ενεργειακή ακρίβεια και η σημερινή αύξηση των τιμών ενέργειας δεν οφείλεται στην πράσινη μετάβαση, είπε ο κ. Αρβανιτίδης που κατηγόρησε την κυβέρνηση για την επιλογή “να μεταβούμε στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο και στην βίαιη απολιγνιτοποίηση, χωρίς σχέδιο και γιατί δεν θέλησε να προωθήσει 2,5 χρόνια τώρα τα πολλά έργα ΑΠΕ από μικρούς παραγωγούς και ενεργειακές κοινότητες”.

“Η κυβέρνηση προτίμησε να δώσει χώρο και χρόνο στους “μεγάλους”, προκειμένου να κάνουν τα μεγάλα έργα ΑΠΕ, τα οποία πίστευε ότι θα έφερναν την πολυπόθητη ανάπτυξη. Τα μεγάλα όμως έργα, έχουν και μεγάλο χρόνο ωρίμανσης και καθυστερούν να γίνουν. Και έτσι μείναμε πίσω”, είπε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής και τόνισε ότι με βάση αυτή την επιλογή, αυξήθηκε η συμμετοχή του φυσικού αερίου σε πάνω από 50% στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

“Με τους λογαριασμούς ρεύματος να έχουν τριπλασιαστεί και τετραπλασιαστεί, η κυβέρνηση οδηγεί τις ελληνικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά από τα “κόκκινα” δάνεια, στους “κόκκινους” λογαριασμούς ρεύματος. Και αυτό θα είναι τροχοπέδη για την κοινωνική συνοχή και την ανάπτυξη το 2022″, είπε ο κ. Αρβανιτίδης.

“Προβλέποντας πως η ενεργειακή κρίση θα επιδεινωθεί είναι προφανές ότι δεν αρκούν πανηγυρικές ανακοινώσεις αποσπασματικών μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων. Απαιτείται ένα συνεκτικό και ουσιαστικό στρατηγικό σχέδιο απεγκλωβισμού της οικονομίας μας από αυτήν την κατάσταση”, ανέφερε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Απόστολος Πάνας που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εμπαίζει τους πολίτες και υποτιμά τη νοημοσύνη τους, υποστηρίζοντας πως εκτός των αυξήσεων στην ενέργεια δεν υπάρχουν αυξήσεις σε άλλα προϊόντα ή υπηρεσίες.

“Όλοι γνωρίζουμε πως εάν υπάρχει αύξηση στον τομέα της ενέργειας, υπάρχουν και σε όλα τα προϊόντα και σε υπηρεσίες Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση διαψεύστηκε στις εκτιμήσεις της περί “προσωρινής ενεργειακής κρίσης” και όπως όλα δείχνουν κρίση αυτή θα έχει διάρκεια και οι καταναλωτές θα συνεχίσουν να υφίστανται συνεχή αφαίμαξη του εισοδήματός τους”, είπε ο κ. Πάνας που ζήτησε την άμεση ενεργοποίηση ελεγκτικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση των φαινομένων αισχροκέρδειας και του περιορισμού της ακρίβειας που πλήττει πολίτες και επιχειρήσεις.

Ταυτόχρονα, επανέφερε το αίτημα του Κινήματος Αλλαγής για “ουσιαστική αύξηση του κατώτατου μισθού και για αύξηση της επιδότησης του κόστους ενέργειας σε ποσοστό 75%, μείωση του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης, μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, καθώς και φοροελαφρύνσεις, που από το 2019 ζητά το Κίνημα Αλλαγής-ΠΑΣΟΚ, όπως η κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος”.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

«Δημοκράτες» το όνομα του κόμματος του Ανδρέα Λοβέρδου

Peristeri News

Πιερρακάκης: Πάνω από δέκα ξένα πανεπιστήμια ενδιαφέρονται για την Ελλάδα

Peristeri News

Αλ. Χαρίτσης: Η Αριστερά στον τόπο μας δεν είναι εφήμερη μόδα

Peristeri News

Leave a Comment