PeristeriNews.gr
Διεθνή

Μήνυμα υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε. θα στείλει ο Ομπάμα από το Λονδίνο


Στα οφέλη της Βρετανίας από την παραμονή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να αναφερθεί ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα στο Λονδίνο την επόμενη εβδομάδα.

Ο Λευκός Οίκος πιστεύει πως η χώρα θα ωφεληθεί περισσότερο στον οικονομικό και πολιτικό τομέα αν παραμείνει μέλος της ΕΕ, πράγμα το οποίο αναμένεται να αναφέρει ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε συνέντευξη Τύπου και σε συνάντηση με νεαρούς πολίτες σε δημαρχείο.

Συνήθως ο Λευκός Οίκος αποφεύγει να δώσει την εντύπωση ότι αναμιγνύεται σε εκλογές άλλων χωρών όταν σχεδιάζει ταξίδια κυβερνητικών αξιωματούχων στο εξωτερικό και ξένων ηγετών στην Ουάσιγκτον. Καθώς όμως μόνο δύο μήνες απομένουν πριν από το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου για την παραμονή ή μη της Βρετανίας από την Ε.Ε., και με τις γνώμες να διίστανται, ο Ομπάμα θα σταθεί στο πλευρό του σύμμαχού του, Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος τάσσεται κατά του Brexit.

«Δεν έχουμε πιό στενό φίλο στον κόσμο, και αν ερωτηθούμε ως φίλοι για τη γνώμη μας, θα την προσφέρουμε» είπε σε δημοσιογράφους χθες ο Μπεν Ρόουντς, αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ομπάμα, αναφερόμενος στην Βρετανία. «Θα ξεκαθαρίσει όμως ότι αυτό είναι ένα θέμα για το οποίο πρέπει οι ίδιοι οι Βρετανοί να αποφασίσουν όταν πάνε να ψηφίσουν τον Ιούνιο» πρόσθεσε ο Ρόουντς.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι πιθανή έξοδος της Βρετανίας από την Ένωση θα μπορούσε να καταφέρει πλήγμα στην εύθραυστη παγκόσμια οικονομία.

Οι ΗΠΑ επίσης ανησυχούν για τον αντίκτυπο που θα έχει στην Ε.Ε. η αποχώρηση της Βρετανίας καθώς η ήπειρος προσπαθεί να επιλύσει θέματα μετανάστευσης και αντιτρομοκρατίας, όπως δήλωσε είπε ο Τσάρλι Κούπτσαν, ανώτατος σύμβουλος του Ομπάμα για ευρωπαϊκές υποθέσεις. «Δεν θα θέλαμε να δούμε ένα Brexit το οποίο θα μπορούσε να πλήξει την Ε.Ε. και να αυξήσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει», τόνισε ο αξιωματούχος.

Ο Ομπάμα θα χρειαστεί να προσέξει τα λόγια του πολύ, παρατήρησε ο Ρίτσαρντ Μόρνινγκσταρ, παλαίμαχος αμερικανός διπλωμάτης και πρώην πρέσβης στην Ε.Ε.. «Εάν βγεί με πολύ έντονο μήνυμα, θα υπάρξουν πολλές κατηγορίες από τους υποστηρικτές του Brexit του ύφους ‘Τι δουλειά έχουν οι ΗΠΑ να μπαίνουν σφήνα στην αντιπαράθεση;’», πρόσθεσε ο ίδιος.

Στο Λονδίνο, ο δήμαρχος Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος είναι υπέρ της εξόδου, έχει ήδη καταφερθεί έντονα εναντίον της «εξωφρενικής και υπέρμετρης υποκρισίας» της επικείμενης επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία

Peristeri News

Γαλλία: Κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Peristeri News

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Leave a Comment