PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Μία 60χρονη και ένα 5χρονο τα θύματα της έκρηξης στη Μόρια


Μια 60χρονη γυναίκα και το πεντάχρονο εγγόνι της, Κούρδοι πρόσφυγες από το Ιράκ, εγκλωβισμένοι στη Λέσβο εδώ και τέσσερις μήνες, είναι τα θύματα της έκρηξης, που προκλήθηκε πιθανώς από φιάλη υγραερίου, στο hot spot της Μόριας στη Λέσβο, το βράδυ της Πέμπτης.

Μια ακόμη 30χρονη γυναίκα και το τετράχρονο παιδί της υπέστησαν σοβαρά εγκαύματα και μεταφέρθηκαν με αεροσκάφος C-27j της πολεμικής Αεροπορίας στην Αθήνα.

Επίσης μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης περίπου 10 ακόμα μετανάστες και πρόσφυγες με ελαφρά εγκαύματα, και άλλοι με αναπνευστικά προβλήματα εξαιτίας των πυκνών καπνών από τη φωτιά.

Όλα ξεκίνησαν περίπου στις 11 το βράδυ όταν, σύμφωνα με μαρτυρίες αυτόπτων μαρτύρων, που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, εξερράγη φιάλη υγραερίου την ώρα που μέσα στη σκηνή της μαγείρευε η 60χρονη και το εγγόνι της κοιμόταν δίπλα της. Και οι δυο εγκλωβίστηκαν μέσα στην πλαστική σκηνή και κάηκαν ζωντανοί.

Η φωτιά επεκτάθηκε γρήγορα στις διπλανές σκηνές. Έντρομές γυναίκες και παιδιά, στην πλειονότητά τους Κούρδοι από το Ιράκ, άρχισαν να τρέχουν για να σωθούν από τις φλόγες. Κάποιοι πρόσφυγες μαζί με αστυνομικούς προσπαθούσαν να σβήσουν τη φωτιά.

Την ίδια ώρα υπήρξαν εξεγέρσεις σε διάφορα τμήματα του καταυλισμού ενώ εξεγερμένοι άρχισαν να βάζουν φωτιές σε σκηνές και κοντέινερ. Η φωτιά απείλησε να κάψει όλους τους χώρους, πράγμα που αποφεύχθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή από ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής που επιχείρησαν σε όλη την έκταση κατά μικρές ομάδες.

Ο χώρος εκκενώθηκε, όπως επίσης και η δομή των ανηλίκων προσφύγων που λειτουργεί μέσα στο hot spot, ενώ δεν αποφεύχθηκαν και μικρής έκτασης επεισόδια ανάμεσα σε Αφρικανούς κυρίως μετανάστες και δυνάμεις των ΜΑΤ που μπήκαν μέσα στον καταυλισμό.

Τελικά, περίπου στις 3 τα ξημερώματα οι φωτιές έσβησαν, αν και πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες αναγκάστηκαν να περάσουν τη νύχτα στην ύπαιθρο, αφού οι σκηνές και τα υπάρχοντά τους καταστράφηκαν από τη φωτιά.

Αλ. Τσίπρας: Είμαι συγκλονισμένος

Τα συλλυπητήρια στους οικείους των δύο προσφύγων που έχασαν τη ζωή τους, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση θα εντείνει τις προσπάθειες για την ασφάλεια στα κέντρα φιλοξενίας.

«Είμαι συγκλονισμένος, όπως ολόκληρος ο ελληνικός λαός, από το τραγικό συμβάν στη Μόρια», δήλωσε ο Πρωθυπουργός.

«Η ελληνική κυβέρνηση δίνει σε δύσκολες συνθήκες έναν αποφασιστικό αγώνα για την ανθρωπιστική διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, και θα εντείνει ακόμα περισσότερο τις προσπάθειες για ασφάλεια και ποιότητα ζωής στα κέντρα φιλοξενίας», πρόσθεσε.

Ν.Δ.: Δεν ζητάμε παραιτήσεις, να υιοθετηθεί το σχέδιό μας

Τη βαθιά θλίψη της Ν.Δ. για τα θύματα της έκρηξης στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας εξέφρασε ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ζήτησε από την κυβέρνηση να υιοθετήσει το σχέδιο του κόμματος για τη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού.

«Εμείς δεν ζητάμε παραιτήσεις, όπως κάποιοι έσπευδαν να ζητήσουν κατά το πρόσφατο παρελθόν, επιχειρώντας να αποκομίσουν μικροπολιτικά οφέλη από τέτοια δραματικά γεγονότα. Ζητάμε, όμως, από την κυβέρνηση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε ενώπιον του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών. Και, εφόσον – όπως αποδεικνύεται – δεν έχει, να υιοθετήσει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης που έχει καταθέσει, από τις αρχές Ιουνίου, η Νέα Δημοκρατία για τη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού προβλήματος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΠΑΣΟΚ: Ο Πρωθυπουργός έχει την πολιτική ευθύνη

Την αποπομπή όσων είναι διοικητικά υπεύθυνοι για τη χθεσινοβραδινή τραγωδία στη Μόρια, ζητεί το ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι «ο πρωθυπουργός έχει όλη την πολιτική ευθύνη».

«Η αδιαφορία και ο κυνισμός της κυβέρνησης οδήγησαν στην χτεσινή τραγωδία. Δεν άκουσαν τις φωνές απελπισίας και απόγνωσης κατοίκων και προσφύγων», σημειώνει το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του.

Εκφράζει τέλος την «βαθιά οδύνη του για τις χαμένες αθώες ψυχές».

Στ. Θεοδωράκης: Κυβέρνηση και Ε.Ε. έχουν ευθύνες

«Οι νεκροί στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας δεν θέλουν λόγια και κάρτες συμπαράστασης από την Ευρώπη» σχολίασε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, προσθέτοντας ότι «κυβέρνηση και Ε.Ε. έχουν ευθύνες».

Όπως επισήμανε ο κ. Θεοδωράκης μέσω Twitter «η Ε.Ε. πρέπει επιτέλους να στείλει τους ανθρώπους που έχει υποσχεθεί στα νησιά για να προχωρήσουν οι διαδικασίες ασύλου». «Η κυβέρνηση να προστατέψει τις οικογένειες των προσφύγων, να απομακρύνει όσους καταστρέφουν και ένας υπουργός να μένει μόνιμα στα νησιά», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Για απόπειρα ανθρωποκτονίας με δόλο κατηγορείται ο άνδρας της επίθεσης με μαχαίρι στην Ερμού

Peristeri News

Συνελήφθη γιατρός που χορηγούσε ψευδείς ιατρικές βεβαιώσεις σε αλλοδαπούς

Peristeri News

Φωτιά σε δύο σταθμευμένα αυτοκίνητα στην πλατεία Βικτωρίας

Peristeri News

Leave a Comment