PeristeriNews.gr
Διεθνή

Μεξικό: Τουλάχιστον 226 οι νεκροί από τον σεισμό


Τουλάχιστον 226 άτομα έχασαν τη ζωή τους από τον σεισμό των 7,1 Ρίχτερ που έπληξε το κεντρικό Μεξικό χθες το βράδυ, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας.

Όπως δήλωσε ο Λουίς Φελίπε Πουέντε, επικεφαλής της υπηρεσίας, σε ανάρτησή του στο Twitter, ο απολογισμός των νεκρών στην Πόλη του Μεξικού αυξήθηκε σε 117. Η πολιτεία Μορέλος θρηνεί 55 νεκρούς, η Πουέμπλα 39 και η πολιτεία Γκερέρο, στην ακτή του Ειρηνικού, τρεις. Τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν επίσης στην πολιτεία του Μεξικού.

Χιλιάδες πολίτες βγήκαν πανικόβλητοι στους δρόμους. Η ηλεκτροδότηση διακόπηκε σε εκατομμύρια νοικοκυριά λόγω του σεισμού, που σημειώθηκε στις 13:14 τοπική ώρα (21:14 ώρα Ελλάδας), σε μια περιοχή στα όρια των Πολιτειών Πουέμπλα και Μορέλος, σε βάθος 51 χλμ., σύμφωνα με το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο (USGS).

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος της Πόλης του Μεξικού, Μιγκέλ Άνχελ Μανσέρα, πέραν των δεκάδων κτηρίων που κατέρρευσαν, σημειώθηκαν επίσης πολλές διαρροές αερίου και φωτιές.

Ο υπουργός Εσωτερικών του Μεξικού δήλωσε σε μεξικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι τα σωστικά συνεργεία δουλεύουν με μεγάλη προσοχή, χρησιμοποιώντας αξίνες και φτυάρια, ώστε να απεγκλωβίσουν τυχόν παγιδευμένους σε ερείπια κτηρίων.

Ο σεισμός σημειώθηκε 32 χρόνια μετά από τον σεισμό του 1985, ο οποίος είχε στοιχίσει τη ζωή 10.000 και πλέον πολιτών. Πολλοί συμμετείχαν σε ασκήσεις ετοιμότητας για την αντιμετώπιση σεισμών, όπως έγινε έκτοτε παράδοση κάθε 19η Σεπτεμβρίου.

Η χθεσινή σεισμική δόνηση ήταν ο δεύτερος σεισμός που συγκλόνισε το Μεξικό μέσα στον Σεπτέμβριο: Ο σεισμός 8,2 βαθμών που έπληξε νότιες πολιτείες της χώρας την 7η Σεπτεμβρίου στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 98 ανθρώπους.

Ανάμεσα στα κτήρια που κατέρρευσαν στην πρωτεύουσα είναι πολυκατοικίες, ένα σχολείο, ένα εργοστάσιο κι ένα σούπερ μάρκετ. Η ακριβή συνοικία Ρόμα ήταν ανάμεσα σε εκείνες που δέχθηκαν βαρύ πλήγμα: μια εξαώροφη πολυκατοικία ήταν ανάμεσα στα κτήρια που μετατράπηκαν σε σωρούς από συντρίμμια.

Εκατοντάδες μέλη των υπηρεσιών άμεσης βοήθειας και πολίτες που έσπευσαν να βοηθήσουν εθελοντικά ψάχνουν στα συντρίμμια με αξίνες, φτυάρια και τα γυμνά τους χέρια.

Στο Twitter πολίτες ζητούν πληροφορίες για συγγενείς τους, ανάμεσά τους τον 8χρονο Αλέξις, που ήταν στο σχολείο του όταν έγινε ο σεισμός. Βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης καταγράφουν τη σφοδρότητα του σεισμού, καταρρεύσεις κτηρίων, καθώς και μια ισχυρή έκρηξη μέσα σε ένα κτήριο.

«Είμαι συγκλονισμένη, δεν μπορώ να σταματήσω να κλαίω, είναι ο ίδιος εφιάλτης όπως το 1985», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η 52χρονη Χεορχίνα Σάντσες.

Το διεθνές αεροδρόμιο του Μεξικού, το Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Μεξικού, τα σχολεία στην πρωτεύουσα και στην Πουέμπλα, υπηρεσίες και επιχειρήσεις ανέστειλαν τη λειτουργία τους μετά το σεισμό, ενώ στο χρηματιστήριο οι συναλλαγές διακόπηκαν. Το αεροδρόμιο λειτούργησε και πάλι μερικές ώρες αργότερα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter: «Ο θεός να ευλογεί τους ανθρώπους στην Πόλη του Μεξικού. Είμαστε μαζί σας και θα είμαστε εκεί για εσάς». Στις αρχές του Σεπτεμβρίου, ο Τραμπ εξέφρασε με καθυστέρηση αρκετών ημερών τα συλλυπητήριά του στον Μεξικανό ομόλογό του, Ενρίκε Πένια Νιέτο, για τα θύματα του σεισμού στο νότιο Μεξικό.

21 παιδιά νεκρά από την κατάρρευση σχολείου

Τουλάχιστον 21 παιδιά έχασαν τη ζωή τους και ακόμη 20 περίπου αγνοούνται μετά από την κατάρρευση του σχολείου τους στο Μεξικό, εξαιτίας του χθεσινού, ισχυρού σεισμού των 7,1 Ρίχτερ, που έπληξε το κεντρικό τμήμα της χώρας.

«Ο αριθμός που έχουμε είναι 25 (νεκροί), συμπεριλαμβανομένων 21 παιδιών» στο πρωτοβάθμιο σχολείο Ενρίκε Ρεμπσαμέν, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Televisa ο Χαβιέρ Τρεβίνιο, υφυπουργός Παιδείας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία

Peristeri News

Γαλλία: Κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Peristeri News

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Leave a Comment