PeristeriNews.gr
Διεθνή

Μετ’ εμποδίων η επόμενη μέρα των εκλογών στην Πολωνία


Την προηγούμενη Κυριακή διεξήχθησαν οι κοινοβουλευτικές εκλογές στην Πολωνία. Πρόκειται για μία εκλογική αναμέτρηση που είχε χαρακτηριστεί ως η κρισιμότερη από τις εκλογές του 1989, που μετέτρεψαν την χώρα σε μία ισχυρή δημοκρατία. Βέβαια, το διακύβευμα είχε να κάνει με τις σχέσεις που θα έχει η χώρα με την ΕΕ.

Μετά από την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων, ο Ντόναλντ Τουσκ, ηγέτης του συνασπισμού της πολωνικής αντιπολίτευσης κατάφερε να αποσπάσει το 53% των ψήφων παρά το γεγονός ότι το κυβερνών κόμμα αναδείχθηκε πρώτο με 35,38%.

Πικρή εκλογική νίκη του κυβερνώντος κόμματος – Ιστορική η συμμετοχή

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα το κυβερνών κόμμα, βρίσκεται μεν πρώτο με ποσοστό 35,38% των ψήφων, αλλά η αντιπολίτευση -που αποτελείται από τον φιλελεύθερο Συνασπισμό Πολιτών (30,7%), τον κεντρώο Τρίτο Δρόμο (14,4) και το Κόμμα της Αριστεράς (8,61)- έλαβε περισσότερες από τις μισές ψήφους και έχει περισσότερες πιθανότητες να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση.

Στο κοινοβούλιο, το απερχόμενο λαϊκιστικό εθνικιστικό κόμμα, το Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), θα διαθέτει πλέον 194 ψήφους σ’ ένα κοινοβούλιο με 460 έδρες, έναντι 248 για τα τρία φιλοευρωπαϊκά κόμματα και 18 για την άκρα δεξιά.

Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, οι εκλογές αυτές απέδειξαν την ανθεκτικότητα της πολωνικής δημοκρατίας, με ρεκόρ συμμετοχής. Ειδικότερα, η συμμετοχή των ατόμων κάτω των 30 ετών ήταν υψηλότερη από ποτέ (68,8%) και οι ψήφοι των γυναικών ήταν καθοριστικής σημασίας: ποτέ άλλοτε δεν είχαν προσέλθει στις κάλπες τόσες πολλές (73,7%). Στις εκλογικές περιφέρειες εκτός Πολωνίας, περισσότεροι από 600.000 Πολωνοί πολίτες εγγράφηκαν, με συμμετοχή άνω του 90%.

Τι μέλλει γενέσθαι

Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Πολωνίας, ο πρόεδρος πρέπει να συγκαλέσει νέα κοινοβουλευτική συνεδρίαση εντός 30 ημερών από τις εκλογές. Ο Αντρέι Ντούντα έχει στη συνέχεια 14 ημέρες για να προτείνει υποψήφιο πρωθυπουργό. Μόλις διοριστεί, ο υποψήφιος έχει 14 ημέρες για να κερδίσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή.

Μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, ο πρόεδρος Αντρέι Ντούντα, πρώην μέλος του κυβερνώντος κόμματος, πρόκειται να επιλέξει τον αρχηγό του κόμματος που τερμάτισε πρώτο στις εκλογές. Όμως το κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) δεν μπορεί να συμμαχήσει με κανένα κόμμα πέραν εκείνου της άκρας δεξιάς, το οποίο όμως δεν έχει συγκεντρώσει τις έδρες που θα τους επιτρέψουν να λάβουν ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή.

Σε περίπτωση που ο υποψήφιος που θα επιλέξει ο πρόεδρος της Πολωνίας αποτύχει, τότε είναι η σειρά του κοινοβουλίου να επιλέξει υποψήφιο πρωθυπουργό. Οπότε τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης θα έχουν την ευκαιρία να σχηματίσουν κυβέρνηση μόνο τον Δεκέμβριο.

Ο Πολιτικός Συνασπισμός του Τουσκ θα δυσκολευτεί να νομοθετήσει στο κοινοβούλιο, καθώς δεν θα έχει το 60% των ψήφων που απαιτούνται για να παρακάμψει το βέτο του Ντούντα και η θητεία του λήγει το 2025.

Αλλάζουν οι σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση

Η αποχώρηση του κόμματος Νόμος και Δικαοσύνη, σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή στην ΕΕ, η οποία είχε αντιμετωπίσει προβλήματα με τη Βαρσοβία, μετά τις σαρωτικές αλλαγές στο δικαστικό σώμα που στόχο είχαν οι δικαστές να υπόκεινται σε πολιτικό έλεγχο.

Την ίδια ώρα οι σχέσεις με το Βερολίνο είναι τεταμένες, με τον Kaczyński να κατηγορεί τη γερμανική κυβέρνηση ότι επιδιώκει να υπονομεύσει την ανεξαρτησία της Πολωνίας και ότι θέλει να συνάψει συμφωνία με τη Μόσχα.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!Related posts

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Ένταση στις Βρυξέλλες με αγρότες να σπάνε κιγκλιδώματα της αστυνομίας

Peristeri News

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Νετανιάχου

Peristeri News

Leave a Comment