PeristeriNews.gr
Οικονομία

Μείωση της ανεργίας στην ευρωζώνη στο 12,1%


Θετικά χαρακτηρίζονται τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat για την οικονομία της ευρωζώνης καθώς αποτυπώνεται μείωση της ανεργίας, αλλά και ανάκαμψη του πληθωρισμού.

Θετικά χαρακτηρίζονται τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat για την οικονομία της ευρωζώνης καθώς αποτυπώνεται μείωση της ανεργίας, αλλά και ανάκαμψη του πληθωρισμού.

Συγκεκριμένα, το ποσοστό της ανεργίας μειώθηκε τον Οκτώβριο στο 12,1% από 12,2% τον προηγούμενο μήνα. Είναι η πρώτη μείωση της ανεργίας στην ευρωζώνη από το Φεβρουάριο του 2011 και ξεπερνά τις εκτιμήσεις των αναλυτών που προέβλεπαν ότι το ποσοστό των ανέργων θα μείνει αμετάβλητο.
Οι αναλυτές πάντως, επισημαίνουν πως παραμένουν οι μεγάλες αποκλίσεις. Το ποσοστό της ανεργίας στην Αυστρία διαμορφώνεται στο 4,8% ενώ στην Ελλάδα ανέρχεται στο 27,3% (στοιχεία Αυγούστου).

«Σε ετήσια βάση, το ποσοστό της ανεργίας μειώθηκε στα μισά – κράτη μέλη και αυξήθηκε στα άλλα μισά» αναφέρει η Eurostat, επισημαίνοντας ότι οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν στην Κύπρο, την Ελλάδα και την Ολλανδία. Αντιθέτως, η μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας καταγράφηκε στη Λετονία, την Ιρλανδία και τη Λιθουανία.

Ο συνολικός αριθμός των ανέργων στην ευρωζώνη υπολογίζεται στα 19,298 εκατομμύρια. Η ανεργία των νέων διαμορφώνεται στο 23,7% στην ευρωζώνη που αντιστοιχεί σε 5,657 εκατομμύρια. Τη θλιβερή πρωτιά έχει και πάλι η Ελλάδα με ποσοστό ανεργίας νέων στο 58% (στοιχεία Αυγούστου).
Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ποσοστό της ανεργίας έμεινε σταθερό στο 10,9%. Σε ετήσια βάση, τόσο στην ευρωζώνη όσο και στην ΕΕ το ποσοστό της ανεργίας μειώθηκε.

Παράλληλα, τα στοιχεία της Eurostat καθησυχάζουν όσους είχαν εκφράζει φόβο αποπληθωρισμού στην ευρωζώνη. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε το Νοέμβριο κατά 0,9% σε ετήσια βάση. Τον προηγούμενο μήνα, ο πληθωρισμός της ευρωζώνης είχε ξαφνιάσει άπαντες καθώς υποχώρησε απότομα στο 0,7%. Οι τιμές ενέργειας μειώθηκαν το Νοέμβριο, αλλά υπήρξε αύξηση στις τιμές των τροφίμων. Και εδώ όμως, υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των κρατών-μελών καθώς Ελλάδα και Κύπρος αντιμετωπίζουν πρόβλημα αποπληθωρισμού.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Μειώθηκε η ανεργία τον Μάρτιο στο 10,2%

Peristeri News

Πότε θα κλείσουν οι τράπεζες για το Πάσχα

Peristeri News

Φορολοταρία Μαρτίου 2024 – Δείτε εάν κερδίσατε

Peristeri News

Leave a Comment