Διεθνή

Μέι: Δύσκολες οι διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε.

Για «δύσκολες διαπραγματεύσεις» έκανε λόγο η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Τερέζα Μέι, εν όψει των διαδικασιών εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η απόφαση του Σαββάτου, όπως και τα σχόλια ορισμένων Ευρωπαίων ηγετών, δείχνουν ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι πολύ σκληρές» δήλωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο BBC.

H ίδια επίσης, επανέλαβε ότι το Λονδίνο θα πρέπει να προετοιμαστεί για κάθε ενδεχόμενο, ακόμη και γι’ αυτό της αποχώρησης από την Ε.Ε. δίχως την ύπαρξη κάποιας συμφωνίας.

«Εάν δεν μας αρέσει αυτό που θα μας προσφέρουν από τις Βρυξέλλες, θα εξετάσουμε ακόμη και το ενδεχόμενο αποχώρησης χωρίς συμφωνία» εξήγησε.

Το Σάββατο, οι ηγέτες της Ε.Ε. συμφώνησαν επί των κατευθυντήριων γραμμών για τις διαπραγματεύσεις του Brexit. Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα, με τους επικεφαλής των 27 κρατών – μελών να τηρούν σκληρή στάση απέναντι στη βρετανική κυβέρνηση.

Είχε προηγηθεί, την περασμένη Τετάρτη, στο Λονδίνο συνάντηση της Μέι, του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και του επικεφαλής διαπραγματευτή της Ε.Ε. Μισέλ Μπαρνιέ.

Η Μέι φέρεται να είπε ότι θέλει να συζητήσει μια εμπορική συμφωνία με την Ε.Ε. πριν επιλυθεί το ευαίσθητο ζήτημα του «λογαριασμού» του διαζυγίου, κάτι που αρνούνται οι Ευρωπαίοι.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Sunday Times, ο Γιούνκερ φέρεται να σχολίασε πως η συνάντηση «πήγε πολύ άσχημα». Επίσης, λέγεται πως μίλησε στο τηλέφωνο με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, στην οποία μετέφερε τα εξής: «Βρίσκεται (η Μέι) σε άλλον γαλαξία. Με βάση αυτά που έγιναν στη συνάντηση, μια έλλειψη συμφωνίας είναι πιο πιθανή από την επίτευξή της».

«Δεν βρίσκομαι σε άλλον γαλαξία» απάντησε σήμερα η Βρετανή πρωθυπουργός και επανέλαβε επίσης ότι είναι προτιμότερο να μην υπάρξει συμφωνία παρά να επιτευχθεί μια κακή συμφωνία.

Related posts

Guardian: «Άκαρδες και σοκαριστικές» απολύσεις για το προσωπικό του Καρόλου

Peristeri News

Βασίλισσα Ελισάβετ: Σφραγισμένη για 90 χρόνια η διαθήκη της

Peristeri News

Ακάρ: Διπρόσωπη η πολιτική της Ελλάδας

Peristeri News

Leave a Comment