PeristeriNews.gr
Υγεία

Με ποιο σύμπτωμα ξεκινάει συνήθως η Covid-19


Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια κατέγραψαν τη σειρά που συνήθως εμφανίζονται τα συμπτώματα της Covid-19, διαμορφώνοντας έναν απλό οδηγό που ίσως βοηθήσει τους ασθενείς να αναγνωρίσουν ευκολότερα από ποιον ιό έχουν προσβληθεί ή αν πρόκειται για αλλεργία.

Με τα συμπτώματα της Covid-19 να μοιάζουν τουλάχιστον αρχικά, με εκείνα του κοινού κρυολογήματος της γρίπης ή της αλλεργίας, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια προχώρησαν σε μια χρήσιμη καταγραφή της σειράς που εμφανίζονται συνήθως τα συμπτώματα του νέου κορωνοϊού.

«Η χρονική ακολουθία των συμπτωμάτων μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση της περίπτωσής μας εφόσον προσβληθούμε από τον ιό και στη σωστή διάγνωση και αντιμετώπιση από τον γιατρό, ιδιαίτερα σε περιόδους που συνυπάρχει η διασπορά άλλων ιών του αναπνευστικού όπως αυτός της γρίπης» εξήγησε ο Δρ Peter Kuhn, PhD, από την ερευνητική ομάδα.

Οι ερευνητές μελέτησαν 55.000 επιβεβαιωμένα περιστατικά Covid-19 από την Κίνα, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και 1.100 περιστατικά για τον Δεκέμβριο 2019 έως τον Ιανουάριο 2020 από τα στοιχεία της κινεζικής Ομάδας Εμπειρογνωμόνων για τη διαχείριση της πανδημίας που παρείχε η Εθνική Επιτροπή Υγείας της χώρας.

Τα περιστατικά Covid-19 συγκρίθηκαν με πάνω από 2.000 επίσημα καταγεγραμμένες περιπτώσεις γρίπης από τη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και το Νότιο Ημισφαίριο για το διάστημα 1994 έως 1998.

H χρονική ακολουθία των συμπτωμάτων COVID-19 ήταν:

πυρετός
βήχας και μυαλγίες
ναυτία και έμετος
διάρροια

«Διαπιστώσαμε ότι ασθενείς με εποχική γρίπη εμφανίζουν βήχα πριν τον πυρετό ως πρώιμο σύμπτωμα ενώ, αντιστρόφως, η Covid-19 ξεκινά συνήθως με πυρετό», ανέφερε ο Δρ Robert Glatter, ιατρός επειγόντων περιστατικών στο νοσοκομείο Lenox Hill της Νέας Υόρκης και πρόσθεσε «η διάκριση είναι ακόμη πιο δύσκολη στην περίπτωση του κοινού κρυολογήματος, οπότε πόνος στην πλάτη, ρίγη και ξηρός βήχας εμφανίζονται συνήθως ταυτόχρονα και απότομα».

Οι ερευνητές κατέληξαν πως ο πυρετός θα πρέπει να αποτελεί το βασικό κριτήριο για τον έλεγχο πιθανών κρουσμάτων κορωνοϊού.

Τα διαφορετικά συμπτώματα του κορωνοϊού

Ο Δρ Glatter αναφέρθηκε ωστόσο, στα πολλά διαφορετικά περιστατικά Covid-19 που συνάντησε στη Νέα Υόρκη: «αν και ο πυρετός αποτελεί το αρχικό σύμπτωμα για την πλειονότητα των ασθενών, η πραγματικότητα είναι πιο περίπλοκη».

Σύμφωνα με τον ίδιο, κάποιοι ασθενείς εμφάνισαν μόνο ανοσμία ή αγευσία, δερματικές βλάβες, όπως εξανθήματα στα δάχτυλα των ποδιών (covid-toes) ή χιονίστρες, είτε έναν πορφυροειδή αποχρωματισμό του δέρματος ως αντίδραση στην οξεία φλεγμονή, χωρίς ωστόσο την παρουσία πυρετού, βήχα ή άλλων αναπνευστικών συμπτωμάτων.

Άλλοι ασθενείς είχαν αναφέρει αδιαθεσία, κεφαλαλγία και ζάλη -συμπτώματα που κατά κάποιο τρόπο προσιδιάζουν σε εγκεφαλικό επεισόδιο- είτε και θωρακικό πόνο, απουσία ξανά πυρετού, βήχα ή άλλων αναπνευστικών συμπτωμάτων.

Τέλος, ναυτία, έμετος και διάρρεια μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων που σχετίζονται με αναπνευστικές λοιμώξεις όπως πυρετός ή βήχας υποδηλώνουν μάλλον νόσο Covid-19.

Για τους παραπάνω λόγους, ο Δρ Glatter επεσήμανε την ανάγκη οι αρμόδιοι γιατροί να είναι συνεχώς σε εγρήγορση για να αντιληφθούν το παραμικρό σύμπτωμα που θα μπορούσε να σημαίνει τη νόσο του κορωνοϊού καθώς η συμπτωματολογία δεν εμφανίζεται πάντα κατά γράμμα.

 

Πηγή: ygeiamou.gr

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Τέσσερα χρόνια από το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα

Peristeri News

Τι δείχνει μελέτη για τις παρενέργειες των εμβολίων Covid

Peristeri News

Δωρεάν Rapid Tests στο Δημαρχείο Περιστερίου και τον Φεβρουάριο

Peristeri News

Leave a Comment