PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Με κατάνυξη και λαμπρότητα η τελετή αφής του Αγίου Φωτός στα Ιεροσόλυμα


Μέσα σε κλίμα κατάνυξης και λαμπρότητας τελέστηκε στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα η ιερουργία της Αφής του Αγίου Φωτός.

Λίγο πριν από τις 14:00 το μεσημέρι, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων, Θεόφιλος Γ΄ εξήλθε του Παναγίου Τάφου κρατώντας σε κάθε του χέρι αναμμένα 33 κεριά και μετέδωσε το Άγιο Φως στους προσκυνητές που παρίσταντο για το «Δεύτε λάβετε Φως», καθώς και το μήνυμα της Ανάστασης στην ανθρωπότητα.

Στο Ναό της Αναστάσεως επιτράπηκε να εισέλθουν οι ιερείς, οι επίτροποι και οι πιστοί που έχουν εμβολιαστεί χωρίς να φορούν μάσκες.

Μετά την τελετή, ο Πατριάρχης θα παραδώσει το Άγιο Φως στον εκπρόσωπο της ελληνικής Πολιτείας, υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Βλάση, ενώ σε ειδικό φανάρι θα το μεταφέρει στην Αθήνα ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου. «Αποτελεί ύψιστη τιμή και ευλογία να παραλαμβάνεις το Άγιο Φως κατευθείαν από τον Πανάγιο Τάφο και να το φέρνεις στην Πατρίδα» έγραψε στο Twitter ο Κώστας Βλάσης.

Το κυβερνητικό αεροσκάφος που θα μεταφέρει το Άγιο Φως αναμένεται να φτάσει στην Ελλάδα στις 18:30 στο αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος». «Η Πολιτεία έχει μεριμνήσει για τη μεταφορά του Αγίου Φωτός από τον Πανάγιο Τάφο στην Αθήνα και από εκεί σε όλη την Ελλάδα» αναφέρει σε ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών και σημειώνει ότι «το πράττει με την προσήκουσα ευλάβεια, ταπεινότητα και κατάνυξη».

Πώς θα εορταστούν Ανάσταση και Πάσχα υπό τη σκιά του κορωνοϊού

Με τα περιοριστικά μέτρα να εξακολουθούν να ισχύουν, έστω με κάποια ελαστικότητα, γιορτάζεται η Ανάσταση και η Κυριακή του Πάσχα, ενώ από τη Δευτέρα του Πάσχα με το άνοιγμα της εστίασης η χαλάρωση θα γίνει πιο αισθητή. Σήμερα και την Κυριακή του Πάσχα η κυκλοφορία θα επιτρέπεται από τις 5:00 το πρωί έως τις 22:00, ενώ από τη Δευτέρα του Πάσχα, 3 Μαΐου, το ωράριο διαμορφώνεται από τις 5:00 μέχρι και τις 23:00 και επαναλειτουργεί η εστίαση μετά από έξι μήνες χωρίς μουσική, αλλά με σύσταση για μάσκες για τους πελάτες.

Το βράδυ της Ανάστασης σήμερα που θα τελεστεί στις 21.00, συνεχίζει να ισχύει η αναλογία του 1 ατόμου ανά 25 τετραγωνικά και με όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα εντός των ναών. Στους εξωτερικούς χώρους των ναών η αναλογία αυτή διαμορφώνεται σε ένα άτομο ανά 10 τετραγωνικά και πάντα με τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Επιπλέον για όλους τους πιστούς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας, τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους. Ενώ για τους ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό που βρίσκεται εντός του ναού, είναι υποχρεωτική η διενέργεια τεστ.

Ανήμερα του Πάσχα όσοι επιλέξουν να μετακινηθούν σε φιλικά σπίτια ή να είναι οι ίδιοι οικοδεσπότες πρέπει ήδη να γνωρίζουν ότι υπάρχει η δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών έως 9 άτομα, εκτός αν πρόκειται για εξωτερικό χώρο, οπότε ο αριθμός διευρύνεται και μπορούν συμμετέχουν στο γιορτινό τραπέζι έως 12 άτομα.

Καλό είναι, σύμφωνα με τις συστάσεις των ειδικών να πραγματοποιείται η διενέργεια οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε όσους συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές.

Όσον αφορά το ωράριο των καταστημάτων, σήμερα τα σούπερ μάρκετ θα παραμείνουν ανοικτά μέχρι και τις 7 το απόγευμα. Το υπόλοιπο λιανεμπόριο για σήμερα θα μπορεί να λειτουργήσει προαιρετικά μέχρι τις 6 το απόγευμα. Την Κυριακή του Πάσχα 2 Μαΐου, τη Δευτέρα 3 Μαΐου και την Τρίτη 4 Μαΐου τα καταστήματα θα είναι κλειστά.

Από τη Μεγάλη Πέμπτη είναι ελεύθερες οι διαδημοτικές μετακινήσεις, πραγματοποιούνται όμως με τη χρήση SMS, καθώς τα μηνύματα καταργούνται από τις 15 Μαΐου.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Πένθιμα θα ηχήσουν αύριο οι καμπάνες στις εκκλησίες για τα Τέμπη

Peristeri News

Τι θα γίνει με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς την Τετάρτη 28/2

Peristeri News

Πώς θα λειτουργήσουν αύριο τα σχολεία

Peristeri News

Leave a Comment