PeristeriNews.gr
Διεθνή

Με εισιτήριο η είσοδος των τουριστών στην Αγία Σοφία


Τέλος οι ελεύθερη πρόσβαση στην Αγία Σοφία καθώς από αύριο οι τουρίστες θα πληρώνουν εισιτήριο 25 ευρώ προκειμένου να εισέλθουν σε αυτή.

Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο αυτό είχε ανακοινωθεί από τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού ολοκληρώθηκαν οι εργασίες διαχωρισμού εισόδου. Δηλαδή για εκείνους που θα εισέρχονται στο μνημείο ως προσκυνητές και εκείνους που θα το επισκέπτονται για πολιτιστικούς ή τουριστικούς σκοπούς. Στην ανακοίνωση μάλιστα τονίζεται πως οι υπήκοοι της Τουρκικής Δημοκρατίας θα συνεχίσουν να εισέρχονται δωρεάν από την προβλεπόμενη είσοδο για το συγκεκριμένο σκοπό.

Ωστόσο στην ανακοίνωση τονίζεται ότι στην Αγία Σοφία έχουν εγκατασταθεί κάμερες ασφαλείας αλλά και έχουν ληφθεί μέτρα προκειμένου να εξυπηρετούνται καλύτερα οι τουρίστες. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι «στο πλαίσιο των εργασιών αποκατάστασης και προστασίας του μνημείου που ξεκίνησε ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Μεχμέτ Έρσοϊ προβλέπεται η εγκατάσταση εκδοτηρίου εισιτηρίων σε συγκεκριμένο μέρος που έχει ήδη προετοιμαστεί για τους επισκέπτες και θα τεθεί σε λειτουργία στις 15 Ιανουαρίου.

«Επιπλέον έχει γίνει η εγκατάσταση καμερών ασφαλείας, συστημάτων ανίχνευσης πυρκαγιάς καθώς και συστημάτων ανακοίνωσης έκτακτης ανάγκης, ενώ έχουν ληφθεί μέτρα προστασίας κατά μήκος της διαδρομής περιήγησης στα αξιοθέατα του τεμένους».

Έπεσαν θραύσματα από τον τρούλο της Αγίας Σοφίας

Η ιστοσελίδα της εφημερίδας Birgün λίγο καιρό πριν, δημοσίευσε βίντεο από κάμερα ασφαλείας, που κατεγράφη τον Σεπτέμβριο του 2022. Σε αυτό διακρίνονται θραύσματα που, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αποκόπηκαν από τον τρούλο της Αγίας Σοφίας τα οποία έπεσαν πάνω σε επισκέπτες που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο σημείο.

Η εφημερίδα υποστήριξε πως αρμόδιοι ανέφεραν ότι «τα κομμάτια πέφτουν από την οροφή λόγω της υγρασίας που δημιουργείται από το πλήθος, αλλά δεν λαμβάνονται προφυλάξεις». Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ιστορίας της Τέχνης, Σερίφ Γιασάρ, βλέποντας το βίντεο τόνισε ότι αν η Αγία Σοφία δεν αποκατασταθεί, θα καταρρεύσει με τον πρώτο σεισμό.

Προτού η Αγία Σοφία μετατραπεί σε τέμενος, υπήρχε ένα επιστημονικό συμβούλιο, το οποίο πριν καταργηθεί αποφάνθηκε ότι «η Αγία Σοφία είναι 1.500 ετών και αν δεν αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατό, θα καταστραφεί σε περίπτωση σεισμού. Θα πρέπει να γίνονται δεκτές ομάδες όχι πλέον των 25 ατόμων. Ακόμη και η αναπνοή από τους εκατοντάδες ανθρώπους που βρίσκονται ταυτόχρονα στην Αγία Σοφία μειώνουν τη διάρκεια ζωής του ιστορικού οικοδομήματος», ανέφερε ακόμη ο ίδιος.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Ένταση στις Βρυξέλλες με αγρότες να σπάνε κιγκλιδώματα της αστυνομίας

Peristeri News

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Νετανιάχου

Peristeri News

Leave a Comment