PeristeriNews.gr
Πολιτική

Μαζικές αντιδράσεις για τη λίστα Λαγκάρντ


Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκονται οι κ.κ. Βενιζέλος και Παπακωνσταντίνου για τη χαρακτηριστική κωλυσιεργία και ολιγωρία που επέδειξαν όσον αφορά στον έλεγχο των 1.991 προσώπων.

Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκονται οι κ.κ. Βενιζέλος και Παπακωνσταντίνου για τη χαρακτηριστική κωλυσιεργία και ολιγωρία που επέδειξαν όσον αφορά στον έλεγχο των 1.991 προσώπων που περιλαμβάνονται στη λίστα Φαλτσιάνι, κρατώντας επί της ουσίας στο συρτάρι τη γνωστή λίστα που επέδωσε στο κυβερνητικό επιτελείο η Κριστίν Λαγκάρντ.

Μετά και την ηχηρή παραίτηση του κορυφαίου στελέχους του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος εγκατέλειψε το κόμμα, με αφορμή τους χειρισμούς του αρχηγού του Κινήματος, Ευάγγελου Βενιζέλου, αλλά και του πρώην υπουργού Οικονομικών, προκαλείται ένα ντόμινο εξελίξεων.

Μάλιστα, στην Ιπποκράτους επικρατεί αναβρασμός και συγκλήθηκε εκτάκτως η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, με κύριο θέμα την επίμαχη λίστα.

Η υπόθεση προσλαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς ο πρώην επικεφαλής του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), Γιάννης Καπελέρης, ο οποίος κλήθηκε σήμερα από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, άφησε έκθετο τον πρώην υπουργό και τότε πολιτικό του προϊστάμενο Γ. Παπακωνσταντίνου. Ο κ. Καπελέρης, επί της ουσίας, είπε ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου, αφού πήρε στα χέρια του τη λίστα Λαγκάρντ, επέλεξε ο ίδιος ονόματα από τη λίστα και δεν την έδωσε ποτέ ολόκληρη στον ίδιο.

Σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους, η εξέλιξη στην υπόθεση της λίστας «Λαγκάρντ» μπορεί να σημάνει ακόμα και την αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή. Όλα πλέον εξαρτώνται από τον οικονομικό εισαγγελέα, κ. Γρηγόρη Πεπόνη, ο οποίος χειρίζεται την υπόθεση.

Είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος για να αποφασίσει κατά πόσο το περιεχόμενο είναι νόμιμο ή όχι για το κακούργημα της υπεξαγωγής εγγράφων.

Η παραδοχή Βενιζέλου ότι η λίστα βρισκόταν στα χέρια του από την εποχή που ήταν υπουργός Οικονομικών θέτει το ζήτημα σε νέες βάσεις, καθώς, αν κριθεί ότι το περιεχόμενό της είναι νόμιμο, ελεγχόμενος αυτομάτως θα γίνει και ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και η δικογραφία θα σταλεί στη Βουλή με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Η διαδρομή της λίστας προκάλεσε πληθώρα παρεμβάσεων κατά τις σημερινές εργασίες της Βουλής.

Με μια αιχμηρή παρέμβαση από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Π. Καμμένος, κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι πήρε στο σπίτι του τη λίστα με τα 1.991 ονόματα εκείνων που έβγαλαν χρήματα στην Ελβετία, αντί να την καταθέσει για έλεγχο, όπως έγινε σε άλλες χώρες.

Να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη και να τιμωρηθούν όσοι ευθύνονται για τις άδηλες καταθέσεις, ζήτησε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Χαράλαμπος Αθανασίου, προσθέτοντας όμως ότι «αυτό είναι άλλο και άλλο είναι η ανάγκη για επισταμένη έρευνα, ώστε οι ένοχοι να μην απαλλάσσονται, ελλείψει επαρκούς προανακριτικού υλικού, ή να θίγονται υπολήψεις». «Το τεκμήριο της αθωότητας είναι κατάκτηση της Δημοκρατίας και του νομικού πολιτισμού» υπογράμμισε ο κ. Αθανασίου.

«Πρέπει το ζήτημα αυτό να λήξει και να δούμε αν υπάρχουν φοροφυγάδες και αν υπάρχει και ολιγωρία γύρω από τον χειρισμό του ζητήματος» παρατήρησε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

Επικριτικός εμφανίστηκε, από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Κουρουμπλής, επισημαίνοντας ότι, αν και τα στοιχεία προήλθαν από την κα Λαγκάρντ, η Ελλάδα βρήκε λόγους να μην ψηλαφίσει αυτήν την πραγματικότητα των ονομάτων που περιλαμβάνονταν στη λίστα.

«Γιατί πρέπει να λειτουργούν οι θεσμοί με έναν τέτοιο τρόπο που μας πληγώνει όλους και ο λαός να μην αισθάνεται ότι τα βάρη κατανέμονται δίκαια;» διερωτήθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. «Η κυβέρνηση βρίσκεται – υποτίθεται- σε συζήτηση με την τρόικα, αλλά μου είπαν από το ΚΕΠΥΟ ότι μια διασταύρωση για ένα όνομα χρειάζεται 27 δευτερόλεπτα. Ε, λοιπόν, να γίνει αυτή η διασταύρωση για τα 2.000 πρόσωπα και ό,τι προκύψει να αφαιρεθεί από τα χρήματα που σχεδιάζετε να πάρετε από μισθωτούς και συνταξιούχους» πρόσθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δολοφονεί το αίσθημα του δικαίου».

«Οι πλούσιοι, αυτήν την περίοδο της οικονομικής κρίσης, δεκαπλασίασαν τα κέρδη τους και εσείς κάνετε τους έκπληκτους για το στικάκι της Λαγκάρντ. Λες και δεν ξέρετε ποιοι είναι, μολονότι, με την πολιτική σας, σε αυτούς τους ίδιους εξασφαλίσατε τεράστια κέρδη» ανέφερε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΚΚΕ,
Διαμάντω Μανωλάκου.

«Τα λαμόγια βρήκαν τρόπο, αυτά τα δύο χρόνια, να κρύψουν τα λεφτά τους, γιατί κάποιοι άλλοι έκρυψαν τα ονόματα εχόντων που είχαν κρύψει τα λεφτά τους έξω» επεσήμανε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Παναγιώταρος.

Παραίτηση-βόμβα από τον Γιάννη Ραγκούση

Την αποχώρησή του από το ΠΑΣΟΚ ανήγγειλε με γραπτή δήλωσή του ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου, κ. Γιάννης Ραγκούσης.

Με δήλωσή του καταγγέλλει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελο Βενιζέλο για τους χειρισμούς που αφορούν στη «λίστα Λανγκάρντ».

Μετά τον Α. Λοβέρδο, πρόκειται για τη δεύτερη ηχηρή κίνηση που ταράζει τα λιμνάζοντα νερά του ΠΑΣΟΚ.

Παραθέτουμε αυτούσια την ανακοίνωση:

Ως μέλος κυβερνήσεων που κλήθηκαν μετά το 2009 να αντιμετωπίσουν την υπερχρέωση της πατρίδας μας. Υπερχρέωση που είχε συντελεστεί κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ετών, κατά τη διάρκεια της σκοτεινής πλευράς της μεταπολίτευσης.

Ως μέλος κυβερνήσεων που κατ’ επανάληψη βρέθηκα προ τετελεσμένων γεγονότων και υποχρεώθηκα να εγκρίνω περικοπές μισθών και συντάξεων, προκειμένου η Ελλάδα να παραμείνει όρθια, θεωρώ πολιτικά ανήθικο και κοινωνικά εξοργιστικά άδικο ό,τι έχει επιβεβαιωθεί σχετικά με την περιβόητη πια λίστα «Λαγκάρντ». Λίστα που αφορά στον πυρήνα της την αποφασιστικότητα ή μη να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή με την ίδια αυστηρότητα που περιορίστηκαν εισοδήματα και επιβλήθηκαν νέοι φόροι.

Θεωρώ στο σύνολό τους αδιανόητα, για ευνομούμενη πολιτεία, όσα για πρώτη φορά ακόμη κι εμείς μαθαίνουμε και δύο φορές αδικαιολόγητα. Το ποτήρι ξεχείλισε. Με βάση αυτά, το λιγότερο που η συνείδησή μου επιβάλλει είναι να αποχωρήσω από το σημερινό ΠΑΣΟΚ, από ένα ΠΑΣΟΚ στο οποίο έχουν επικρατήσει πλήρως οι αντιλήψεις και οι πρακτικές του πολιτικού κατεστημένου της μεταπολίτευσης. Αντιλήψεις και πρακτικές που οδήγησαν την Ελλάδα στη χρεοκοπία και στην ηθική παρακμή καθώς και την ελληνική κοινωνία στην αγανάκτηση και στην οργή.

Παραμένω ενεργό μέλος της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης και δεν θα πάψω να αγωνίζομαι για τη διασφάλιση της ευρωπαϊκής προοπτικής της πατρίδας μας, που θεωρώ αδιαπραγμάτευτη και πρώτης προτεραιότητας καθήκον.

Για μια Ελλάδα που όμως δεν θα επιβάλλει μονόπλευρες πολιτικές λιτότητας, επειδή δεν θέλει να προχωρήσει σε προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που υπηρετούν το συμφέρον της πλειοψηφίας της κοινωνίας και κυρίως το μέλλον της νέας γενιάς. Κι αυτό προκειμένου να προστατευτούν συμφέροντα συντεχνιών και μικρών ολιγαρχιών.

Για μια Ελλάδα που δεν θα επιτρέπεται στον εκάστοτε Πρωθυπουργό να τοποθετεί τον κολλητό εφοριακό από τον τόπο καταγωγής του ως επικεφαλής στο ΣΔΟΕ, με οφθαλμοφανείς σκοπούς.

Για μια Ελλάδα στην οποία θα καταστεί κοινή πεποίθηση ότι, για την επιβίωσή της, είναι ζωτικής σημασίας η επαναθεμελίωση του πολιτικού της συστήματος, που συνιστά τη μητέρα όλων των μεταρρυθμίσεων.

Το μόνο πραγματικό και ουσιαστικό εμπόδιο στην επέλαση του λαϊκισμού και της δημαγωγίας των άκρων.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Κ. Μητσοτάκης: Αναβαθμίζουμε 80 νοσοκομεία και 156 Κέντρα Υγείας

Peristeri News

Δεν θα είναι υποψήφια στις επερχόμενες ευρωεκλογές η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου

Peristeri News

Δημοσκόπηση: Προβάδισμα 19,5 μονάδων για τη ΝΔ στις ευρωεκλογές

Peristeri News

Leave a Comment