PeristeriNews.gr
Υγεία

Μαύρη σοκολάτα για καλό ύπνο


Καλά νέα για τους λάτρεις της σοκολάτας από βρετανούς ερευνητές που υποστηρίζουν ότι, η μαύρη σοκολάτα μπορεί να συμβάλλει σε καλύτερο ύπνο, επειδή περιέχει συστατικά που βοηθούν στη ρύθμιση του βιολογικού μας ρολογιού.

Οι ερευνητές των Πανεπιστημίων του Εδιμβούργου και του Κέιμπριτζ υποστηρίζουν ότι το μαγνήσιο, που επίσης εμπεριέχεται εκτός από τη μαύρη σοκολάτα, στους ξηρούς καρπούς και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, βοηθά τα κύτταρα να ανταποκριθούν στον κιρκαδιανό ρυθμό του σώματος.

Ο κιρκαδιανός ρυθμός ή βιολογικό ρολόι καθορίζει αρκετές σωματικές λειτουργίες, όπως ο κύκλος ύπνου-αφύπνισης και η θερμοκρασία του σώματος.

«Το βιολογικό μας ρολόι είναι δομικό στοιχείο της ύπαρξης μας. Επηρεάζει κάθε πτυχή της υγείας μας αλλά και την εμφάνιση ασθενειών. Και φυσικά αυτό ισχύει για όλα τα έμβια όντα» εξηγεί ο Δρ Γκερμπεν βαν Οοϊτζεν από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσίευσαν οι ερευνητές στο Nature, η μελέτη τους επικεντρώθηκε σε τρεις οργανισμούς: μύκητες, φύκη και τα ανθρώπινα κύτταρα.

Με μοριακή ανάλυση παρατήρησαν ότι τα επίπεδα του μαγνησίου ταλαντεύονται κατά τη διάρκεια του 24ωρου. Αυτή η 24ωρη αύξηση και μείωση του μαγνησίου είναι σημαντική για να μπορούν τα κύτταρα να διατηρούν την ενέργειά τους κατά την διάρκεια της ημέρας.

Η παρουσία του μαγνησίου στα κύτταρα συμβάλλει επίσης στον μεταβολισμό τους ή στην αποτελεσματικότητά τους να μετατρέπουν τα θρεπτικά συστατικά σε ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το μαγνήσιο ελέγχει επίσης της καύση ενέργειας όποτε υπάρχει τέτοια βιολογική ανάγκη.

Οι παρατηρήσεις αυτές ενδεχομένως να βοηθήσουν στην ανάπτυξη νέων θεραπευτικών μέσων με βάσει τον κιρκαδιανό ρυθμό του σώματος, αλλά ακόμα και στην βελτίωση ορισμένων καλλιεργειών φυτών.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Δωρεάν Rapid Tests στο Δημαρχείο Περιστερίου και τον Μάρτιο

Peristeri News

Τέσσερα χρόνια από το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα

Peristeri News

Τι δείχνει μελέτη για τις παρενέργειες των εμβολίων Covid

Peristeri News

Leave a Comment