PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Μάνδρα: Αντίστροφα μετρά η έκδοση απόφασης στη δίκη για την πλημμύραΠέντε χρόνια και τέσσερις μήνες μετά την ολέθρια πλημμύρα στην Μάνδρα, ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την έκδοση της απόφασης της Δικαιοσύνης για τους 25 νεκρούς και τις τεράστιες καταστροφές που προκάλεσε η νεροποντή που έπληξε την πόλη τον Νοέμβριο του 2017, μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Η δίκη ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου οδεύει από σήμερα με την αγόρευση του Εισαγγελέα Έδρας, προς την ολοκλήρωση της. Ο εισαγγελικός λειτουργός θα ξεκινήσει την αγόρευση του με την έναρξη της σημερινής διαδικασίας εκθέτοντας στο δικαστήριο τα στοιχεία και τα δεδομένα που κατά την κρίση του είναι καθοριστικά για τους 21 κατηγορούμενους και την ποινική τους αξιολόγηση.

Μετά από πολύμηνη διαδικασία με την εξέταση σημαντικών μαρτύρων και στοιχείων και αφού το δικαστήριο άκουσε τον αντίλογο των κατηγορουμένων σε όσα τους καταλογίζονται, η διαδικασία σήμερα με την πρόταση του Εισαγγελέα, εισέρχεται στο τελικό στάδιο.

Για όσα έγιναν στην πόλη της Μάνδρας τα ξημερώματα της 15ης Νοεμβρίου 2017, λογοδοτούν 21 πρόσωπα που κατά τις δικαστικές αρχές είναι αυτά που είχαν ευθύνη για την καλή λειτουργία των υποδομών της πόλης. Στο εδώλιο κάθονται κατηγορούμενοι η τότε Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, οι τότε δήμαρχοι Μάνδρας, Ελευσίνας και Μεγαρέων αλλά και οι κατά τον επίμαχο χρόνο: αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης, υπάλληλοι των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου Μάνδρας, υπάλληλοι του δασαρχείου Αιγάλεω και των Πολεοδομιών Αιγάλεω και Ελευσίνας, καθώς και στελέχη φορέων του Δημοσίου. Οι κατηγορούμενοι είναι αντιμέτωποι με κατηγορίες που, ανά περίπτωση, αφορούν τα αδικήματα της πρόκλησης πλημμύρας από αμέλεια, ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή, σωματικών βλαβών και παραβίασης κανόνων οικοδόμησης.

Σήμερα ο εισαγγελικός λειτουργός θα αποτιμήσει όλο το υλικό της υπόθεσης και της πολύμηνης διαδικασίας και ουσιαστικά θα αποδεχθεί ή θα αμφισβητήσει όσα καταλογίζει η δικογραφία στους κατηγορούμενους για την φονική πλημμύρα. Με την ενοχή ή την αθώωση που θα ζητήσει για κάθε κατηγορούμενο, ο Εισαγγελέας θα «απαντήσει» στο ζητούμενο της δίκης που αφορά την ύπαρξη ή μη αμέλειας των υπευθύνων.

Απολογούμενη η κ. Δούρου, τον περασμένο Ιανουάριο, είπε στο δικαστήριο πως αναλαμβάνει την πολιτική αλλά όχι την ποινική ευθύνη για όσα έγιναν στην πόλη, τονίζοντας παράλληλα πως η σφοδρότητα του φαινομένου ήταν πρωτοφανής.

Στη δίκη για την φονική πλημμύρα της Μάνδρας, πρώτος μάρτυρας είχε καταθέσει ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας ο οποίος είχε αναφερθεί εκτενώς σε δύο άξονες που καθόρισαν το τραγικό αποτέλεσμα των 25 νεκρών και των τεράστιων υλικών καταστροφών: στο πρωτόγνωρο, όπως είχε πει, ύψος βροχής και στην «άναρχη δόμηση» και την πλήρη απουσία έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης. Ο καθηγητής μάλιστα είχε καταθέσει πως «η Μάνδρα δεν είναι η εξαίρεση» καθώς, όπως είχε τονίσει, η χώρα δεν έχει καταφέρει να έχει θεσμικό πλαίσιο για τις πλημμύρες και τις φωτιές αντίστοιχο με αυτό που υπάρχει για την αντισεισμική προστασία.

Σύμφωνα με την δικογραφία σωρεία παραγόντων που σχετίζονται με ανθρώπινες παρεμβάσεις επέδρασαν έτσι ώστε τεράστιες ποσότητες νερού και φερτών υλικών να κατακλύσουν την πόλη κατεβαίνοντας ορμητικά από το όρος Πατέρα.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!

Related posts

Έξι χρόνια από τη φονική φωτιά στο Μάτι

Peristeri News

Συνελήφθη 25χρονος για πειρατεία συνδρομητικών καναλιών

Peristeri News

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί πυρηνέλαιο της Μινέρβα

Peristeri News

Leave a Comment