PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Μαίνεται η πυρκαγιά στην Εύβοια – Εκκενώνονται Πευκί, Αρτεμίσιο, Γούβες, Βουλίκι


Νέα εντολή εκκένωσης οικισμών δόθηκε λίγο μετά τις 10:00 στη Βόρεια Εύβοια, όπου συνεχίζει για έκτη ημέρα το καταστροφικό της έργο η πύρινη λαίλαπα.

Στην Εύβοια μαίνονται δύο πολύ μεγάλα μέτωπα. Το ένα είναι στα κεντρικά του νησιού και το άλλο, και μεγαλύτερο, εντοπίζεται πιο βόρεια το οποίο ξεκίνησε από τα δυτικά και εκτείνεται σε μία πολύ μεγάλη έκταση φτάνοντας μέχρι την πλευρά του Αιγαίου.

Λίγο μετά τις 10:00 δόθηκε εντολή εκκένωσης για τις περιοχές Πευκί, Αρτεμίσιο, Γούβες ή Βουλίκι καλώντας τους κατοίκους να εκκενώσουν προς Ιστιαία. Παράλληλα, τα πύρινα μέτωπα έχουν κυκλώσει τα χωριά Γαλατσώνα, Ελληνικά και Αγριοβότανο. Μεγάλη μάχη που ξεκίνησε από τις 2:00 τα ξημερώματα για να σωθούν τα Βασιλικά.

Τις τελευταίες ώρες περίπου 350 άτομα έχουν επιβιβαστεί στο φέρυ μποτ Πευκί Ευβοίας, προκειμένου να γλιτώσουν από την πυρκαγιά που πλησιάζει στην περιοχή.

Σε ετοιμότητα βρίσκονται στην περιοχή τρία πλοία του λιμενικού, δύο πλοία και δύο σκάφη του πολεμικού ναυτικού, φέρυ μποτ, σκάφη ιδιωτών και αλιέων προκειμένου να βοηθήσουν στην άμεση απομάκρυνση των πολιτών.

Οι πολίτες που επιβιβάστηκαν ήδη στο φέρυ μποτ, θα μεταφερθούν σε ασφαλή προορισμό και σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, και οι 350 είναι καλά στην υγεία τους.

Παράλληλα, όπως μεταδίδει η δημόσια τηλεόραση, η οδηγία από το λιμεναρχείου που έχει δοθεί στους καπετάνιους των πλοίων της γραμμής είναι ότι δεν μπορεί να μετακινηθεί κανένας πολίτης από την Αρκίτσα προς την Αιδηψό. Η μόνη κατεύθυνση που επιτρέπεται για τους πολίτες είναι από Αιδηψό προς Αρκίτσα. Μπορούν να μετακινούνται μόνο οχήματα, αστυνομία, πυροσβεστικά, ασθενοφόρα και όσοι συνδράμουν στα μέτωπα της πυρκαγιάς.

Να σημειωθεί ότι μήνυμα στάλθηκε μέσω του 112 στάλθηκε σε όσους βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Ιστιαίας, της Αιδηψού, των Λουτρών Αιδηψού να κλείσουν όλες τις καμινάδες, παράθυρα, πόρτες ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού. Το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην ευρύτερη περιοχή Ιστιαίας, Αιδηψού, Λουτρών Αιδηψού κλείστε όλες τις καμινάδες, παράθυρα, πόρτες ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Το μέτωπο από Γαλατσώνα, Γερακιού και Γούβες έχει ξεπεράσει πλέον τα 8 χιλιόμετρα συνεχίζει και επεκτείνεται προς Αγριοβότανο σε ό,τι αφορά την πλευρά του Αιγαίου και προς Αβγάρια προς την πλευρά της Ιστιαίας.

Την ίδια ώρα μεγάλες αναζωπυρώσεις εμφανίζονται στη Μηλιά, τις Αγδίνες και Τσαπουρνιά.

Στο νότιο τμήμα τις τελευταίες ώρες υπάρχει αναζωπύρωση στο Τρούπι. Παρόμοια κατάσταση στα Καλύβια, ενώ η μάχη που δόθηκε για να μην περάσει η φωτιά το Καντήλι μέχρι στιγμής αποδίδει και οι φλόγες δεν έχουν περάσει μέσα στο συμπαγές πευκοδάσος.

«Η πυρκαγιά έχει φτάσει στον κάμπο της Ιστιαίας στα νότια όρια, αφού κατέκαψε τα ημιορεινά», δήλωσε νωρίτερα στην ΕΡΤ, ο δήμαρχος Ιστιαίας-Αιδηψού Γιάννης Κοντζιάς.

«Δεν τελειώνουν τα μέτωπα. Όλα τα χωριά είναι ένα μέτωπο. Αλλού επεκτείνεται η φωτιά αλλού έχουμε αναζωπυρώσεις. Δεν παλεύεται η φωτιά με τις μπουλντόζες. Χρειάζονται να έρθουν άμεσα εναέρια μέσα που ζητάμε» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος αρμόδιος για την πολιτική προστασία στο δήμο Ιστιαίας Αιδηψού Άγγελος Μισιρλής.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, είναι ιδιαίτερα ενισχυμένες οι πυροσβεστικές δυνάμεις με ανθρώπους και μέσα. Όμως το οδικό δίκτυο σε ένα μεγάλο μέρος του δεν επιτρέπει τη διέλευση των πυροσβεστικών οχημάτων, είτε γιατί διέρχονται μέτωπα της φωτιάς, είτε γιατί έχουν πέσει κολώνες της ΔΕΗ, κορμοί ή καλώδια.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής, στη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τις απογευματινές ώρες της 3ης Αυγούστου, στην Βόρεια Εύβοια επιχειρούν 263 πυροσβέστες με 35 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 66 οχήματα, που έχουν ενισχυθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας από την Ουκρανία με 100 πυροσβέστες και από τη Ρουμανία με 112 πυροσβέστες και 23 οχήματα 4 ελικόπτερα και 3 αεροσκάφη με το Beriev-200.

Συνδρομή παρέχουν το Λιμενικό Σώμα, οι Ένοπλες Δυνάμεις με πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Συνελήφθη 31χρονος για πορνογραφία ανήλικων μέσω διαδικτύου

Peristeri News

Θρίλερ με πτώμα που βρέθηκε σε ρέμα στο Ίλιον

Peristeri News

Εξαρθρώθηκε μεγάλη συμμορία που νόθευε τόνους καυσίμων και ποτών

Peristeri News

Leave a Comment