PeristeriNews.gr
Διεθνή

Λουτρό αίματος με δεκάδες νεκρούς στη Γαλλία


Δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην πόλη Νις (Νίκαια) στη Γαλλία αργά το βράδυ της Πέμπτης, όταν φορτηγό έπεσε πάνω σε πλήθος ατόμων.

https://www.youtube.com/watch?v=TMlASXu3C0A

Σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας, τις οποίες επικαλείται το δίκτυο I-Tele TV, οι νεκροί ανέρχονται σε 73. Λίγο νωρίτερα, το γαλλικό δίκτυο BFM TV έκανε λόγο για τουλάχιστον 30 νεκρούς και για 100 τραυματίες, επικαλούμενο τον νομάρχη της περιοχής. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν έχουν γίνει επίσημες ανακοινώσεις για τον αριθμό των θυμάτων και των τραυματιών.

https://www.youtube.com/watch?v=469ymQRZzwY

Ο δήμαρχος της Νίκαιας Κριστιάν Εστροζί έγραψε στο Twitter ότι το φορτηγάκι που έπεσε πάνω σε ένα πλήθος ανθρώπων «φαίνεται ότι προκάλεσε δεκάδες θανάτους», ενώ κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Αξιωματούχος, τον οποίο επικαλείται το Associated Press, έκανε λόγο για «επίθεση».

france_attack-nice-3

Οι πολίτες είχαν συγκεντρωθεί στην στη λεωφόρο Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, για να δουν τη ρίψη πυροτεχνημάτων για την εθνική εορτή της Γαλλίας.

«Bλέπαμε τα πυροτεχνήματα στην κεντρική πλατεία της Νίκαιας», δήλωσε στο naftemporiki.gr μόνιμος κάτοικος της πόλης. «Ήμασταν μέσα στο πλήθος, όταν ξαφνικά η σύζυγός μου φώναξε: “Tρέξτε”! Γύρισα και είδα ένα “ποτάμι” ανθρώπων να τρέχει τρομοκρατημένο. Πιάσαμε γερά τα παιδιά μας από το χέρι και αρχίσαμε να τρέχουμε κι εμείς χωρίς να έχουμε ιδέα για το τι γίνεται. Νιώσαμε πανικό και τρόμο…».​

france_attack-nice-2

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος βρισκόταν στην Αβινιόν, επιστρέφει στο Παρίσι, για να μεταβεί στο υπουργείο Εσωτερικών και να συντονίσει την ομάδα η οποία συστάθηκε για την αντιμετώπιση της κρίσης, ανέφερε πηγή στο περιβάλλον του.

Για το συμβάν ενημερώθηκε και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Επιστρέφει στο Παρίσι ο Ολάντ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος βρισκόταν στην Αβινιόν, επιστρέφει στο Παρίσι, όπου θα μεταβεί στο υπουργείο Εσωτερικών και θα συντονίσει την ομάδα που συστάθηκε για την αντιμετώπιση της κρίσης, ανέφερε η γαλλική προεδρία μέσω Twitter.

Ο Ολάντ «συνομίλησε με τον (γάλλο πρωθυπουργό) Μανουέλ Βαλς και τον (γάλλο υπουργό Εσωτερικών) Μπερνάρ Καζνέβ. Επιστρέφει στο Παρίσι και θα μεταβεί απευθείας στην ομάδα αντιμετώπισης κρίσης» στο υπουργείο Εσωτερικών, ανέφερε νωρίτερα πηγή προσκείμενη στο προεδρικό περιβάλλον.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ειδοποιήθηκε για την επίθεση στη Νίκαια και θα συνεχίσει να ενημερώνεται, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο ρεπουμπλικάνος υποψήφιος για τον Λευκό Οίκο ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι αναβάλει τη συνέντευξη Τύπου που επρόκειτο να δώσει σήμερα για να ανακοινώσει ποιον επέλεξε ως υποψήφιο αντιπρόεδρό του μετά τη «φρικτή επίθεση» στη Γαλλία.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι ενημερώθηκε για το «φρικτό συμβάν» στη Νίκαια, ανέφερε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

«Οι σκέψεις μας βρίσκονται σε όλους εκείνους που επλήγησαν από αυτό το φρικτό συμβάν το οποίο σημειώθηκε σε μια ημέρα εθνικής εορτής» για τη Γαλλία, είπε η εκπρόσωπος της Μέι.

Η επίθεση καταγράφηκε καθώς η τρομοκρατική απειλή ήδη θεωρείτο ιδιαίτερα αυξημένη, ειδικά σε χώρες, όπως η Γαλλία, οι οποίες συμμετέχουν στις επιχειρήσεις στη Συρία εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Διαπράχθηκε λιγότερες από δύο εβδομάδες πριν τερματιστεί, όπως ήταν προγραμματισμένο να συμβεί την 26η Ιουλίου, η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που είχε κηρυχθεί στη Γαλλία.

Είναι πλέον η πιο σοβαρή επίθεση που έχει διαπραχθεί στην Ευρώπη μετά τις επιθέσεις οι οποίες στοίχισαν τη ζωή 130 ανθρώπων την 13η Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι, πιο πολύνεκρη από αυτή που διαπράχθηκε την 22η Μαρτίου στις Βρυξέλλες με 32 νεκρούς. Αυτές οι δύο επιθέσεις διαπράχθηκαν από το ίδιο δίκτυο ανθρώπων της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, περίπου δεκαπέντε μέλη της οποίας σκοτώθηκαν, στην πλειονότητά τους βομβιστές-καμικάζι. Περίπου 20 ακόμη μέλη του ΙΚ, ή φερόμενοι ως συνεργοί τους, έχουν συλληφθεί και προφυλακιστεί στη Γαλλία και στο Βέλγιο.

Η Γαλλία είχε ήδη μπει βίαια στην εποχή της τζιχαντιστικής βίας την 7η, την 8η και την 9η Ιανουαρίου 2015, με τις επιθέσεις εναντίον της εβδομαδιαίας σατιρικής εφημερίδας Σαρλί Εμπντό και εναντίον ενός εβραϊκού σουπερμάρκετ, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους 17 άνθρωποι, ενώ ακολούθησαν πολλές ακόμη επιθέσεις ή απόπειρες.

Ολάντ: Παρατείνεται για 3 μήνες το καθεστώς εκτάκτου ανάγκης

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα που απηύθυνε προς τον γαλλικό λαό ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι τουλάχιστον 77 άνθρωποι, ανάμεσά τους και «πολλά παιδιά», σκοτώθηκαν στη χθεσινή επίθεση στη Νίκαια, και τόνισε πως δεν χωράει αμφιβολία ότι επρόκειτο για μια ενέργεια «τρομοκρατικού χαρακτήρα».

Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, τουλάχιστον 20 από τους δεκάδες τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

«Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να πολεμήσουμε την μάστιγα της τρομοκρατίας», τόνισε ο Ολάντ. Κατόπιν των συζητήσεων που είχε με τον πρωθυπουργό του Μανουέλ Βαλς, τον υπουργό Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ και τον υπουργό Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, ο Ολάντ ανακοίνωσε ότι οι 10.000 άνδρες του στρατού που έχουν κινητοποιηθεί και αναπτυχθεί στο εσωτερικό της χώρας θα παραμείνουν στις γαλλικές πόλεις, και πως η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης θα παραταθεί για άλλους τρεις μήνες.

«Θα εντείνουμε κι άλλο τη δράση μας στο Ιράκ και στη Συρία» εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, δήλωσε ο Ολάντ και διεμήνυσε ότι «θα συνεχίσουμε να πλήττουμε αυτούς που μας επιτέθηκαν στο έδαφός μας».

Κάλεσε τους Γάλλους να επιδεικνύουν τη «μέγιστη επαγρύπνηση», καθώς «ολόκληρη η Γαλλία» είναι αντιμέτωπη με την τρομοκρατική απειλή, παρά τα «πολλά μέτρα» που έχουν ήδη ληφθεί.

Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους δήλωσε ότι θα μεταβεί εντός της ημέρας στη Νίκαια, προκειμένου να εκφράσει την αλληλεγγύη του στους πολίτες και στις αρχές της πόλης.

Κέρι: Θα προσφέρουμε κάθε δυνατή βοήθεια στη Γαλλία

Οι ΗΠΑ θα προσφέρουν στη Γαλλία κάθε αρωγή που θα χρειαστεί, ανέφερε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι σε γραπτή του δήλωση.

Σημείωσε ακόμη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξακριβώσουν την τύχη των Αμερικανών πολιτών στη Νίκαια, μετά την πολύνεκρη επίθεση με φορτηγό που σημειώθηκε χθες βράδυ.

Ο ΟΗΕ καταδικάζει τη «βάρβαρη και άνανδρη» επίθεση στη Νίκαια

«Τη βάρβαρη και άνανδρη τρομοκρατική επίθεση» που σημειώθηκε χθες το βράδυ στη Νίκαια καταδίκασε με τον πλέον έντονο τρόπο το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Σε ψήφισμά τους που εγκρίθηκε ομόφωνα, τα 15 κράτη μέλη του Σ.Α. του ΟΗΕ εκφράζουν «τη βαθιά τους συμπάθεια και τα συλλυπητήριά τους» στις οικογένειες των θυμάτων της επίθεσης και στη γαλλική κυβέρνηση.

Ισπανία: Ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας στα σύνορα με τη Γαλλία

Μέτρα ενίσχυσης των συνόρων της έθεσε σε εφαρμογή η Ισπανία, μετά την επίθεση στη Νίκαια που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 80 άτομα, όπως είπε ο Ισπανός υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών Χόρχε Φερνάντες Ντίας.

«Είναι προφανές ότι έχουν τεθεί σε εφαρμογή μέτρα ενίσχυσης των συνόρων» φέρεται να είπε ο υπουργός στο τηλεοπτικό κανάλι La Sexta, ενώ πρόσθεσε ότι έχει συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση για τις 9:00 π.μ. τοπική ώρα (10:00 π.μ. ώρα Ελλάδας) για να γίνει εκτίμηση της τρομοκρατικής απειλής στη χώρα.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Ένταση στις Βρυξέλλες με αγρότες να σπάνε κιγκλιδώματα της αστυνομίας

Peristeri News

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Νετανιάχου

Peristeri News

Leave a Comment