Ενδιαφέροντα

Λιγότερο επιβλαβές το ηλεκτρονικό τσιγάρο για τη βρετανική Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας

Η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι πιο ασφαλής για την υγεία σε σχέση με το παραδοσιακό κάπνισμα και θα μπορούσε να οδηγήσει σε πλήρη εξαφάνιση τα τσιγάρα με καπνό, σύμφωνα με την Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Βρετανίας, στην πρώτη της παραδοχή ότι το e-cigarette είναι πολύ λιγότερο επιβλαβές από το κλασικό τσιγάρο.

Η υπηρεσία κατέληξε στο συμπέρασμα πως, «σύμφωνα με τις ως τώρα εκτιμήσεις, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι κατά 95% λιγότερο επιβλαβή για την υγεία σε σχέση με τα τσιγάρα καπνού και μια μέρα θα μπορούσαν να διατίθενται ως αδειοδοτημένα φαρμακευτικά προϊόντα, ως εναλλακτική επιλογή στα προϊόντα εναντίον του καπνίσματος, όπως είναι π.χ. τα έμπλαστρα νικοτίνης».

Αν και τονίζει πως το e-cigarette δεν είναι εντελώς ακίνδυνο, η υπηρεσία τώρα πια πιστεύει πως «έχει τη δυνατότητα να συνεισφέρει στο οριστικό τέλος του καπνού». Ο ισχυρισμός αυτός έτυχε και της υποστήριξης της επικεφαλής ιατρικής συμβούλου της χώρας κυρίας Σάλι Ντέιβις, η οποία, αν και επεσήμανε πως «εξακολουθεί να υπάρχει έλλειψη στοιχείων σχετικά με τη μακροχρόνια χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου» (κάτι πολύ λογικό, αφού βρίσκεται στο εμπόριο για χρονικό διάστημα μικρότερο της μιας  δεκαετίας), ωστόσο δέχθηκε πως θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως μέσο για τη διακοπή του καπνίσματος, κάτι που ούτως η άλλως είναι ωφέλιμο για την υγεία του πληθυσμού.

«Θέλω να δω αυτά τα προϊόντα να βγαίνουν στο εμπόριο ως αδειοδοτημένα φάρμακα. Κάτι τέτοιο θα προσέφερε ασφάλεια, ποιότητα και αποτελεσματικότητα στους καταναλωτές που θέλουν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα προϊόντα ως βοηθήματα για να διακόψουν το κάπνισμα, ειδικά με τα αρωματικά που χρησιμοποιούνται, τομέας πάνω στον οποίο προς το παρόν έχουμε τις λιγότερες γνώσεις» αναφέρει χαρακτηριστικά η κυρία Ντέιβις.

Σε σχετική έκθεση μάλιστα, έκτασης 111 σελίδων, εγείρονται ανησυχίες σχετικά με τη διάρκεια και το κόστος αδειοδότησης του e-cigarette από την κυβέρνηση της Βρετανίας, που αποτελεί βασικό «κλειδί» για να εξαλειφθεί η χρήση του καπνού. Προς το παρόν δεν έχει δοθεί άδεια ώστε τα ηλεκτρονικά τσιγάρα να χρησιμοποιηθούν ως φάρμακα για τη διακοπή του καπνίσματος όπως οι τσίκλες, οι παστίλιες και τα έμπλαστρα νικοτίνης, ωστόσο πιλοτικά σχέδια στο Λέστερ και στο Λονδίνο επιτρέπουν σε ειδικούς του αντικαπνιστικού αγώνα να προσφέρουν δωρεάν σετ ηλεκτρονικού τσιγάρου για αρχάριους, αλλά στους καπνιστές οπουδήποτε αλλού δεν μπορούν να προσφερθούν e-cigarettes.

Είναι επίσης σημαντικό να επισημανθεί ότι οι υποστηρικτές της μείωσης του καπνού κάνουν αγώνα για να πληροφορηθεί ο πληθυσμός πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο, παρ’ ότι περιέχει νικοτίνη όπως το παραδοσιακό –αν και όχι πάντα, και σίγουρα όχι στον ίδιο βαθμό– , είναι απαλλαγμένο από βλαβερά συστατικά, όπως η πίσσα και το αρσενικό.

Ωστόσο, επειδή οι παλιές καπνοβιομηχανίες δεν βλέπουν με… καλό μάτι το νέο προϊόν που ήρθε για να τους μειώσει το μερίδιο αγοράς, η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας τονίζει πως «η βρετανική κυβέρνηση πρέπει να παρακολουθεί στενά την αγορά του ηλεκτρονικού τσιγάρου, ειδικά τις εταιρείες που εμπλέκονται ή αποτελούν τμήμα παλαιών καπνοβιομηχανιών», συμπληρώνοντας πως «η κυβέρνηση πρέπει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της να προστατέψει την πολιτική δημόσιας υγείας από εμπορικά ή άλλα έννομα συμφέροντα της βιομηχανίας του καπνού».

Διαβάστε περισσότερα: http://www.310.gr/blog/ligotero-epivlaves-to-ilektroniko-tsigaro-gia-ti-vretaniki-ypiresia-dimosias-ygeias.html

Related posts

Ανακαινίστε το παιδικό δωμάτιο

Peristeri News

Τρόποι για να αποφύγετε τη μονοτονία στις καλοκαιρινές διακοπές σε νησί

Peristeri News

Τι είναι η αρθροσκόπηση ώμου και πως μπορεί να προληφθεί

Peristeri News

Leave a Comment