PeristeriNews.gr
Ενδιαφέροντα

Λάστιχα για κάθε ανάγκη και κάθε τύπο αυτοκινήτου


Τα ελαστικά του αυτοκινήτου αποτελούν ένα από τα πλέον σημαντικά του τμήματα αφού βρίσκονται σε συνεχή επαφή με το έδαφος, όποιο και αν είναι αυτό (άσφαλτος, χωματόδρομος), και είναι η τελευταία… εστία αντίστασης για οποιαδήποτε κακοτεχνία ή ανωμαλία του, αλλά και για οποιαδήποτε δική μας αβλεψία ή στραβοτιμονιά.

Για να εξασφαλίσουμε όμως τη μέγιστη απόδοσή τους και να είμαστε σίγουροι για την ασφάλεια που μας προσφέρει το όχημά μας, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την αγορά τους αλλά και στη συντήρησή τους. Και το σημαντικότερο που πρέπει να έχουμε κατά νουν είναι πως δεν κάνουν όλα τα ελαστικά για όλα τα αυτοκίνητα. Κάθε όχημα ανάλογα με τη μάρκα του, τον όγκο του, την ιπποδύναμή του ή τον τύπο του απαιτεί διαφορετικά ελαστικά.

Για παράδειγμα, τα ελαστικά για 4Χ4 και SUV διαθέτουν διαφορετική χάραξη πέλματος από τα ελαστικά των άλλων τύπων οχημάτων, ενώ χωρίζονται και σε υποκατηγορίες, όπως είναι τα ελαστικά για τετρακίνηση στη λάσπη, στο χιόνι ή σε συνδυασμό των προηγούμενων συνθηκών με την άσφαλτο. Ωστόσο αυτά τα off road ελαστικά έχουν χαμηλότερη οδηγική συμπεριφορά στην άσφαλτο, ενώ παράγουν πολύ μεγαλύτερο θόρυβο.

Τα λάστιχα χαμηλής αντίστασης κύλισης παραμορφώνονται λιγότερο σε σχέση με τα συνηθισμένα ελαστικά και έτσι μειώνεται η τριβή τους με το έδαφος. Ως αποτέλεσμα, μειώνεται η κατανάλωση καυσίμου αλλά και η εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα, κάτι που τα κάνει δημοφιλή στους οικολογικά ευαίσθητους. Επιπλέον τα ελαστικά αυτά προσφέρουν μεγαλύτερη απόδοση όσον αφορά τα χιλιόμετρα, ενώ καθιστούν τα οχήματα λιγότερο θορυβώδη, χωρίς να τους στερούν το δυνατό κράτημα στον δρόμο. Για όλους αυτούς τους λόγους οι κατασκευαστές αυτοκινήτων τα προτιμούν ως λάστιχα πρώτης τοποθέτησης στα μικρά τους μοντέλα.

Εκτός όμως από τον τύπο του οχήματος, οι καιρικές συνθήκες και το περιβάλλον αποτελούν σημαντικά κριτήρια για την αγορά των ελαστικών μας. Γι’ αυτόν τον λόγο υπάρχουν τα χειμερινά και τα θερινά ελαστικά. Τα χειμερινά είναι εκείνα που εξυπηρετούν καλύτερα μετακινήσεις σε μέρη με χειμερινές συνθήκες (χαμηλές θερμοκρασίες, χιόνι, υγρασία), χάρη στην ιδιότητά τους να αναπτύσσουν ευκολότερα υψηλές θερμοκρασίες. Το βάρος της προσοχής του κατασκευαστή τέτοιου τύπου ελαστικών πέφτει στη χάραξη του πέλματος, που πρέπει να είναι τέτοια ώστε καθώς το λάστιχο κινείται να διώχνει όσο το δυνατόν περισσότερο νερό, προκειμένου να μη γλιστράει στη βρεγμένη επιφάνεια του δρόμου.

Στον αντίποδα, τα θερινά λάστιχα ενδείκνυνται για οχήματα που κινούνται σε δρόμους με υψηλές θερμοκρασίες, στεγνούς αλλά και βρεγμένους. Εδώ αυτό που τα καθιστά κατάλληλα και για τους δύο τύπους οδοστρώματος είναι ο σχεδιασμός τους, αφού το κάθε λάστιχο χωρίζεται σε δύο τμήματα ώστε να είναι αποδοτικό και σε στεγνό και σε βρεγμένο οδόστρωμα.

Όταν πάλι έρθει η ώρα της αντικατάστασης των ελαστικών είναι σκόπιμο να ζητήσουμε τη γνώμη των ειδικών για την αγορά των νέων και όχι να απευθυνόμαστε σε όσους έχουν ίδια ή παραπλήσια αυτοκίνητα με εμάς. Μια επίσκεψη σε ένα καλό εξουσιοδοτημένο συνεργείο ή στην αντιπροσωπεία της μάρκας του αυτοκινήτου μας θα μας βοηθήσει σίγουρα στο να κάνουμε την καλύτερη επιλογή, πριν βρεθούμε προ εκπλήξεως όταν πια θα είναι πολύ αργά.

Πηγή: Anastasiadiswheels λάστιχα αυτοκινήτου αθήνα

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Αξεσουάρ και συσκευές που μας είναι απαραίτητα για λόγους υγείας

Peristeri News

Τρεις τρόποι για να ενισχύσω την αυτοεκτίμηση του παιδιού μου

Peristeri News

Περιστέρι: Διαδικτυακή διημερίδα για τη χρήση της τεχνολογίας στην εκπαίδευση

Peristeri News

Leave a Comment