PeristeriNews.gr
Διεθνή

Κυβερνητικός «πονοκέφαλος» για το κυπριακό μνημόνιο


Μεγάλη ανησυχία της πολιτικής ηγεσίας για το γεγονός ότι, αν το κυπριακό μνημόνιο δεν συζητηθεί στις 12 Νοεμβρίου μαζί με μνημόνια άλλων χωρών.

Τη μεγάλη ανησυχία της πολιτικής ηγεσίας για το γεγονός ότι, αν το κυπριακό μνημόνιο δεν συζητηθεί στις 12 Νοεμβρίου μαζί με μνημόνια άλλων χωρών, η Κύπρος θα βρεθεί σε ιδιαίτερα αρνητική θέση με απρόβλεπτες συνέπειες, καταγράφει απόρρητο έγγραφο για συζήτηση που έγινε στις αρχές Οκτωβρίου μεταξύ του υπουργού Οικονομικών και των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων.

Στη συζήτηση, αναφέρεται στο έγγραφο, που δημοσιεύει σήμερα η ιστοσελίδα StockWatch, ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι η ίδια η τρόικα συνέστησε στην Κύπρο την παράλληλη πορεία του κυπριακού μνημονίου με αυτά άλλων χωρών.

Η κυπριακή κυβέρνηση ανησυχεί ότι, ακόμα κι αν επιτευχθεί συμφωνία στο Eurogroup, θα υπάρχουν δυσκολίες στην επικύρωση της συμφωνίας από Κοινοβούλια χωρών που θεωρούν την Κύπρο φορολογικό παράδεισο.

«Ξέρουμε εξαρχής ότι δυσκολίες θα υπάρξουν με τα Κοινοβούλια της Φινλανδίας, της Γερμανίας και της Ολλανδίας – μας το έχουν πει- υπάρχουν κάποια θέματα (issues) μέσα στο μνημόνιο τα οποία θεωρούν ότι είναι πολύ σοβαρά για εκείνους, είναι σοβαρά και για μας, αλλά πιστεύουμε ότι θα τα περάσουμε» είπε στη συνάντηση ο Κύπριος υπουργός.

Κατά τη συζήτηση, ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι η τρόικα εκτιμά τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών κοντά στα 10 δισ. ευρώ, σε αντίθεση με την Κύπρο που τις υπολογίζει στα μισά. Οι ανάγκες αναχρηματοδότησης του χρέους μέχρι το 2016 υπολογίζονται κοντά στα 6 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός ανέφερε στη σύσκεψη ότι, αν εγκρινόταν το κυπριακό μνημόνιο στις 12 Νοεμβρίου, η πρώτη δόση θα μπορούσε να καταβληθεί στις 24 Δεκεμβρίου.

Σε ό,τι αφορά στη ρευστότητα του κράτους, ο υπουργός εκτιμά ότι ο Δεκέμβριος θα είναι δύσκολος, αν δεν υπάρχει συμφωνία στις 12 Νοεμβρίου, αλλά σημείωσε ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη. Επίσης, εξήγησε ότι θα είναι πολύ πιο εύκολο να πείσει τους τραπεζίτες να δανείσουν το κράτος, αν υπάρχει πολιτική συμφωνία για το μνημόνιο.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

H Τουρκία αναστέλλει τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ

Peristeri News

Κίνα: Εκτόξευσε διαστημόπλοιο στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης

Peristeri News

Κένυα: Τουλάχιστον 188 πέθαναν σε πλημμύρες από τον Μάρτιο

Peristeri News

Leave a Comment