PeristeriNews.gr
Πολιτική

Κυρ. Μητσοτάκης: Μείωση φορολογίας, αναδιάταξη του ασφαλιστικού


Για μείωση της φορολογίας με στόχο τη στήριξη των επιχειρήσεων, αλλά και μία «τολμηρή παρέμβαση» για την αναδιάταξη του ασφαλιστικού δεσμεύθηκε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην εκδήλωση «Fortune 40 under 40».

«Τη μείωση της φορολογίας θα την κάνουμε ούτως ή αλλιώς διότι δεν έχει μεγάλο κόστος. Στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι ενδιαφερόμαστε να στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα και τις κερδοφόρες επιχειρήσεις. Όπως, επίσης, θα μειώσουμε τη φορολογία στα μερίσματα. Αλλά συμπληρωματικά θα χρειαστεί μία τολμηρή παρέμβαση η οποία δεν αφορά μόνο στις επιχειρήσεις, αφορά και την αναδιάταξη του ασφαλιστικού» ανέφερε.

Ειδικότερα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε την ανάγκη ύπαρξης ενός σταθερού φορολογικού πλαισίου, αλλά και άρσης των εμποδίων στη δημιουργία επιχειρήσεων. «Οι κλαδικές πολιτικές είναι χρήσιμες, αλλά ποτέ δεν ξέρεις από πού θα προκύψει μια νέα καινοτόμος ιδέα. Η λογική πρέπει να είναι ότι θέλω να έχω ένα οριζόντιο πλαίσιο που να διευκολύνει την επιχειρηματικότητα, αυτό έχει για μένα πολύ μεγάλη σημασία. Θα πρέπει να δει κανείς ποιοι είναι οι βασικοί ανασταλτικοί παράγοντες σήμερα, που αν απομακρύνονταν θα είχαμε περισσότερη επιχειρηματική δράση στη χώρα: Ταχύτητα και απλότητα στη δημιουργία επιχειρήσεων. Έχουμε κάνει μια πρόοδο, μπορούμε όμως ακόμα καλύτερα. Σταθερό φορολογικό πλαίσιο. Είναι ίσως η πιο σημαντική παρέμβαση την οποία μπορούμε να κάνουμε» ανέφερε.

Όπως είπε, δεν πρέπει να μειωθούν μόνο οι φορολογικοί συντελεστές, όπως έχει δεσμευθεί η Ν.Δ., αλλά χρειάζεται και μείωση της φορολογίας στα μερίσματα, κάτι που είναι ιδιαίτερης σημασίας για τις μικρές επιχειρήσεις, καθώς και καινοτομίες που έχουν υιοθετήσει άλλες χώρες, όπως χαμηλότεροι φορολογικοί συντελεστές για προϊόντα που προέρχονται από πνευματική ιδιοκτησία ή κάποιες φορολογικές απαλλαγές για νέες επιχειρήσεις στα πρώτα χρόνια της λειτουργίας τους.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επισήμανε ακόμη την ανάγκη μείωσης του φορολογικού κόστους της εργασίας. «Το ύψος των εισφορών σήμερα, ειδικά για ειδικότητες όπως οι μηχανικοί οι οποίοι μπορούν εύκολα να βρουν δουλειά στο εξωτερικό, είναι τέτοιο που δεν μπορούμε να κρατήσουμε το ταλέντο που διαθέτουμε στην Ελλάδα. Αν υπολογίσει κανείς το σύνολο της φορολόγησης και των εισφορών, θα διαπιστώσει ότι δεν είμαστε καθόλου ανταγωνιστικοί. Και για αυτό θέλουμε να κάνουμε μια συνολική παρέμβαση σε αυτό. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι μειώσεις των φορολογικών συντελεστών μπορεί να έχουν αξία για μια εταιρεία η οποία θα γίνει κερδοφόρος κάποια στιγμή στο μέλλον. Αλλά μπορεί για ένα start-up το οποίο δεν έχει ακόμη κέρδη, να μην έχει τόσο μεγάλη σημασία» παρατήρησε.

Αναφέρθηκε παράλληλα στο ασφαλιστικό σύστημα, σημειώνοντας ότι η συνολική επιδότησή του από τον κρατικό προϋπολογισμό από το 2000 και μετά ξεπερνά τα 200 δισ. ευρώ και προαναγγέλλοντας ότι η Ν.Δ. θα ανακοινώσει επόμενους μήνες «μία σημαντική και τολμηρή παρέμβαση στο ασφαλιστικό σύστημα».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι ένα ακόμη θέμα που πρέπει να εξεταστεί είναι τι κίνητρα μπορούμε να δώσουμε φορολογικά για χρηματοδοτήσεις, ειδικά σε πολύ μικρές εταιρείες. «Αυτό το οποίο θα ήθελα πραγματικά να δω είναι μεγαλύτερη δραστηριότητα από επιφανείς Έλληνες επιχειρηματίες. Συχνά συζητώ με εκπροσώπους του ναυτιλιακού κεφαλαίου που μου λένε για το τι μπορούμε να κάνουμε στη χώρα για να επενδύσουμε. Λέω: Επενδύστε στο πολύ πρώιμο στάδιο, πάρτε δηλαδή το πολύ μεγάλο ρίσκο, να σας δώσω κι εγώ μια καλύτερη φορολογική μεταχείριση» είπε.

Εξέφρασε επιπλέον την εκτίμηση ότι «δεν πρόκειται ποτέ να γίνουμε πολύ ανταγωνιστικοί σε επίπεδο κόστους, ούτε μπορούμε, αλλά ούτε και θέλουμε να συμπιέσουμε το κόστος ειδικά αν μιλάμε για εργατικό κόστος». Ωστόσο, πρόσθεσε, «πρέπει να γίνουμε ανταγωνιστικοί στην ποιότητα και έχουμε πολλά παραδείγματα αγροτικών επιχειρήσεων που το κάνουν με πολύ μεγάλη επιτυχία».

Θα επανεξετάσουμε το τέλος διανυκτέρευσης

Επανεξέταση του τέλους διανυκτέρευσης, με στόχο την κατάργησή του, και μείωση των φόρων στη διανυκτέρευση και στη διαμονή, υποσχέθηκε ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε πως τα τελευταία τρία χρόνια υπήρξαν σημαντικές βελτιώσεις στην απόδοση του ελληνικού τουρισμού, κάτι που – όπως έσπευσε να προσθέσει – οφείλεται στη δράση των ανθρώπων του τουρισμού και στην ευνοϊκή γεωπολιτική συγκυρία και πολύ λίγο στην παρέμβαση της κυβέρνησης.

Σημείωσε ακόμη πως ο τουρισμός είναι θύμα της υπερφορολόγησης της οικονομίας και της έλλειψης μακροχρόνιου σχεδίου για την ανάπτυξη και έφερε σαν παράδειγμα την αύξηση φόρου από το 26% στο 29% και την αύξηση του τέλους διανυκτέρευσης.

Υποστήριξε ότι το σημερινό μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής είναι εσφαλμένο, καθώς υπερφορολογεί την παραγωγική Ελλάδα, τιμωρεί τους συνεπείς φορολογούμενους και βγάζει υπερπλεονάσματα για να κάνει αναδιανομή με πελατειακούς στόχους. Επανέλαβε, επίσης, τη δέσμευσή του για μείωση του φόρου επιχειρήσεων κατά 20%, μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μέσα στα δύο πρώτα χρόνια και μείωση του φόρου στα μερίσματα στο 5%.

Αναφερόμενος ειδικότερα στον τουρισμό ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Θα επανεξετάσουμε το τέλος διανυκτέρευσης και ίσως καταργηθεί, εφόσον υπάρξουν τα δημοσιονομικά περιθώρια. Επίσης, ο ΦΠΑ στην εστίαση πρέπει να επιστρέψει στον χαμηλό συντελεστή. Το κάναμε μονομερώς το 2013 και 2014 και μπορούμε να το κάνουμε ξανά, καθώς εκτιμούμε ότι το δημοσιονομικό αποτύπωμα θα είναι απολύτως διαχειρίσιμο. Ο τελικός στόχος είναι να έχουμε δύο συντελεστές στην εστίαση και διαμονή στο 22% και 11% αλλά αυτό σε δεύτερο χρόνο. Αυτό που θα κάνουμε άμεσα θα είναι να επαναφέρουμε τον συντελεστή εκεί που τον αφήσαμε».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο Ελληνικό κάνοντας λόγο για «εμβληματική επένδυση». Όπως είπε, η επένδυση αυτή θα προχωρήσει και θα ολοκληρωθεί, «αφού θα υπάρχει η απόλυτη βούληση της επόμενης κυβέρνησης». Αντιθέτως, συνέχισε, «τώρα η μισή κυβέρνηση θέλει να γίνει ενώ η άλλη μισή δεν θέλει».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. μίλησε ακόμα για αναμόρφωση του παραλιακού μετώπου της Αθήνας και για διεύρυνση της τουριστικής περιόδου, αλλά και για σύνδεση του τουρισμού με τον πολιτισμό. «Η Ελλάδα παραμένει ένας καλοκαιρινός προορισμός ήλιου και θάλασσας. Αυτό πρέπει να αλλάξει με τη σύνδεση του τουρισμού με τον πολιτισμό και με την μετατροπή της Ελλάδας σε πολιτιστικό προορισμό. Υπάρχουν αγορές, όπως της Ιαπωνίας και της Κίνας, που ενδιαφέρονται περισσότερο για τον πολιτιστικό τουρισμό» ανέφερε, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη αναβάθμισης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Αναφορικά με τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων, ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι είναι μία τάση που δεν θα αντιστραφεί. Στο πλαίσιο αυτό «θα πρέπει όλοι να αντιμετωπίζονται με τους ίδιους κανόνες, και να υπάρξει ένα πλαίσιο φορολόγησης και ρύθμισης της δραστηριότητας σε συνεργασία με τους φορείς του τουρισμού(…)» είπε. Υποσχέθηκε ακόμη ότι θα δώσει φορολογικά κίνητρα για ανακατασκευή κτηρίων και ενεργειακή αναβάθμιση, καθώς, όπως παρατήρησε. έχουμε το παλαιότερο κτιριακό απόθεμα στην Ευρώπη.

Σε ό,τι αφορά τη θέση του τουρισμού στη συνολική οικονομική δραστηριότητα, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «ο τουρισμός είναι αναγκαίος για την οικονομική ανάπτυξη, καθώς συνεισφέρει στο ΑΕΠ της χώρας περισσότερο από κάθε άλλο τομέα». «Ο τουρισμός θα είναι πάντα η προμετωπίδα της ανάπτυξης, αλλά όχι όπως τον ξέρουμε, θα είναι ένας τουρισμός δώδεκα μήνες τον χρόνο, με αναβαθμισμένες υπηρεσίες, σε συνδυασμό με τον πολιτισμό και συνέργειες με τον αγροδιατροφικό τομέα. Η ανάπτυξη της χώρας δεν θα είναι μονοθεματική. Η τελική επιτυχία του τουρισμού δεν πρέπει να μετριέται μόνο με τις αφίξεις, αλλά με τα συνολικά έσοδα. Η Ελλάδα πρέπει να γίνει ο νούμερο ένα τουριστικός προορισμός στον κόσμο» είπε.

Τέλος, ανέφερε ότι μπορούν να δοθούν φορολογικά κίνητρα για δεύτερη κατοικία Ευρωπαίων πολιτών στην Ελλάδα, σημειώνοντας: «Θα ενθαρρύνουμε την αγορά μόνιμης κατοικίας και για διαμονή που μπορεί να φθάνει τους έξι μήνες».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Νέα δημοσκόπηση δίνει προβάδισμα 20 μονάδων στη Νέα Δημοκρατία

Peristeri News

Δηλώσεις των πολιτικών για την τραγωδία των Τεμπών

Peristeri News

Στο Ελσίνκι ο Ν. Δένδιας για το φιλανδικό μοντέλο στρατιωτικής θητείας

Peristeri News

Leave a Comment