PeristeriNews.gr
Διεθνή

Κύπρος: 48 χρόνια από την τουρκική εισβολή


Συμπληρώνονται σήμερα 48 χρόνια από την αιματηρή τούρκικη εισβολή στην Κύπρο.

«Ο οξύς ήχος της σειρήνας που και σήμερα ήχησε 48 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, μας υπενθύμισε για ακόμη μια φορά τη βαριά ευθύνη: Αυτή η θλιβερή επέτειος να είναι η τελευταία με το νησί μας μοιρασμένο και τους πολίτες μας να στερούνται πανανθρώπινα δικαιώματα». Τα παραπάνω αναφέρει ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, σε ανάρτησή του στο Twitter για τη σημερινή «μαύρη επέτειο».

Ο κ. Αναστασιάδης τονίζει πως παρά τις επίπονες προσπάθειες της Λευκωσίας, η Τουρκία συνεχίζει να επιδεικνύει την ίδια αδιαλλαξία. «Η τουρκική εμμονή σε απαράδεκτες θέσεις που δεν συνάδουν σε σύγχρονα κράτη οδηγούσε σε εκτροχιασμό της κάθε διαπραγματευτικής διαδικασίας» σημειώνει και προσθέτει: «Δεν θα αποδεχτούμε ποτέ την επιλογή της παράδοσης. Στόχος μας παραμένει όπως η Κύπρος, επανενωθεί και απαλλαγμένη από εξαρτήσεις τρίτων, να δίδει πραγματικά την προοπτική ειρηνικής συνύπαρξης για όλους τους νόμιμους κατοίκους, μέσα στο πλαίσιο του κεκτημένου και των αξιών της ΕΕ».

Υπενθύμιση προς τη διεθνή κοινότητα, της κατάφωρης παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου και των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών από την Τουρκία χαρακτηρίζει από την πλευρά του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών τη σημερινή μαύρη επέτειο για τα 48 χρόνια από την τουρκική εισβολή της 20ης Ιουλίου 1974 στην Κύπρο.

Όπως σημειώνει, το Κυπριακό παραμένει διεθνές ζήτημα παράνομης εισβολής και κατοχής, ακριβώς όπως η συνεχιζόμενη τους τελευταίους μήνες, ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. «Η Ελλάδα, σε απόλυτο συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, εργάζεται με προσήλωση στις θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, στον εθνικό στόχο που ήταν και παραμένει η εξεύρεση συμπεφωνημένης, δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού Ζητήματος, με την μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μία Δικοινοτική Διζωνική Ομοσπονδία, στο πλαίσιο που ορίζουν οι σχετικές Αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών. Δυστυχώς, οι απαράδεκτες αξιώσεις της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, καθιστούν αδύνατη την διεξαγωγή ουσιαστικών και αποτελεσματικών διαπραγματεύσεων στο συμπεφωνημένο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, ενώ και οι παράνομες ενέργειές της στα Βαρώσια κινούνται επίσης σε κατεύθυνση αντίθετη από αυτήν που επιτάσσει η Διεθνής Κοινότητα» .Υπογραμμίζει ακόμη πως «η Ελλάδα θα παραμείνει σταθερά προσηλωμένη στην εξεύρεση δίκαιης λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, η οποία θα διασφαλίσει την μία κυριαρχία της Κύπρου με την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία

Peristeri News

Γαλλία: Κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Peristeri News

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Leave a Comment