PeristeriNews.gr
Διεθνή

Κυπριακό «όχι» στο άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας


Την άρνηση της Λευκωσίας να συναινέσει στο άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας επανέλαβε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, μετά από τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει σκοπό να συναινέσει στο άνοιγμα κανενός κεφαλαίου, αν η Τουρκία δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, όπως περιγράφονται στο διαπραγματευτικό πλαίσιο», σημείωσε.

Επίσης, υπενθύμισε ότι η Τουρκία από το 2004 έχει αρνηθεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών-μελών και ότι η άρνηση της Άγκυρας να εφαρμόσει πλήρως το Πρωτόκολλο όσον αφορά την Κύπρο είναι ο λόγος, για τον οποίο το Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να παγώσει οκτώ διαπραγματευτικά κεφάλαια τον Δεκέμβρη του 2006.

Σε ανάρτησή του στο twitter ο κ. Αναστασιάδης αναφέρει ότι είναι απαράδεκτο να μεταφέρεται το βάρος της ευθύνης για την προσφυγική κρίση στην Κύπρο.

Οι δύο αξιωματούχοι συζήτησαν για τα ευρωτουρκικά, αφού η Άγκυρα ζητεί ανταλλάγματα, προκειμένου να συνεργαστεί για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών, με κυριότερο το άνοιγμα πέντε ενταξιακών κεφαλαίων, τα οποία έχει μπλοκάρει η Κύπρος.

Η επίσκεψη του κ. Τουσκ στην κυπριακή πρωτεύουσα πραγματοποιείται δύο ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στην οποία θα ληθούν οι τελικές αποφάσεις για το σχέδιο δράσης Ε.Ε. – Τουρκίας.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δήλωσε ότι υπήρξε «αντικειμενική προσέγγιση» από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία

Peristeri News

Γαλλία: Κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Peristeri News

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Leave a Comment