PeristeriNews.gr
Διεθνή

Κυπριακό: Δίλημμα για Αθήνα και Λευκωσία μετά το αδιέξοδο στην Ελβετία


Ενώπιον διλήμματος για το επόμενο βήμα τους βρίσκονται Λευκωσία και Αθήνα, μετά το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων της Ελβετίας για το εδαφικό, καθώς καλούνται να αποφασίσουν κατά πόσο θα αποδεχθούν μια διάσκεψη με όλα τα θέματα στο τραπέζι ή θα επιλέξουν το οριστικό ναυάγιο των διαπραγματεύσεων.

Στο Μοντ Πελεράν δεν επιτεύχθηκε συμφωνία, λόγω της πάγιας τουρκικής θέσης να «κλείσει» το εδαφικό σε μια διάσκεψη (πενταμερή κατά την τουρκική πλευρά, πολυμερή κατά τη Λευκωσία και την Αθήνα), ώστε σε αυτή να γίνει ένα «πάρε δώσε» με την ασφάλεια και τις εγγυήσεις.

Έγκυρες πηγές της κυπριακής αντιπροσωπείας κρίνουν ότι η αποτυχία του Μοντ Πελεράν δεν συνιστά «οριστικό ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων. Αντίθετα, ελπίζουν ότι ο διεθνής παράγοντας θα παρέμβει για να σώσει την προσπάθεια για λύση του Κυπριακού.

Πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι το αδιέξοδο δεν αφορά μόνο το εδαφικό, αλλά όλη τη διαπραγματευτική διαδικασία, καθώς η τουρκοκυπριακή πλευρά κατηγορεί ευθέως τον κ. Αναστασιάδη για «μαξιμαλιστικές θέσεις».

Στη Λευκωσία εντείνεται η ανησυχία μήπως η Άγκυρα αποφάσισε να υλοποιήσει τις απειλές της για de jure προσάρτηση των κατεχομένων. Επίσης, η Τουρκία απείλησε ότι θα τερματίσει τις προσπάθειες στο Κυπριακό, αν εγκριθεί αρνητικό ψήφισμα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τις σχέσεις της χώρας με την Ε.Ε..

Εξάλλου, ουδείς από την κυπριακή πλευρά μπορούσε σήμερα να πει κατά πόσο θα γίνει η συνάντηση μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου, η οποία προγραμματιζόταν για τις αρχές Δεκεμβρίου.

Από τους αριθμούς που έδωσε ο Μουσταφά Ακιντζί για τους πρόσφυγες που θα επιστρέψουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, αποκλειόταν, παρόλο που δεν έγινε αναφορά σε συγκεκριμένες περιοχές, η επιστροφή της Μόρφου.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Άγκυρα δεν έδωσε το «πράσινο φως» για τη Μόρφου και έτσι ο Ακιντζί δεν μπόρεσε να προχωρήσει, αν και είχε αποδεχθεί ποσοστό εδάφους για την τουρκοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία, μεταξύ 28,2% και 29,2%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης χθες, αν και διατήρησε τη θέση του για το ποσοστό εδάφους, τη διαφοροποίησε ως προς τον αριθμό των προσφύγων. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στη Μόρφου θα μπορούν να επιστρέψουν 75.000 Ελληνοκύπριοι. Η αρχική θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς για επιστροφή 100.000 Ελληνοκυπρίων, υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, μειώθηκε κατά 10.000 για να υπάρξει συμφωνία.

 

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Ένταση στις Βρυξέλλες με αγρότες να σπάνε κιγκλιδώματα της αστυνομίας

Peristeri News

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Νετανιάχου

Peristeri News

Leave a Comment