PeristeriNews.gr
Διεθνή

Κύματα προσφύγων εγκαταλείπουν τη Λιβύη


Αντικαθεστωτικοί διαδηλωτές κατέρριψαν ένα ελικόπτερο και έπιασαν αιχμαλώτους το πλήρωμά του στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης, τη Μιζουράτα, ανακοίνωσε σήμερα το κίνημα της αντιπολίτευσης.

Αντικαθεστωτικοί διαδηλωτές κατέρριψαν ένα ελικόπτερο και έπιασαν αιχμαλώτους το πλήρωμά του στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης, τη Μιζουράτα, ανακοίνωσε σήμερα το κίνημα της αντιπολίτευσης.

Το Κίνημα Νεολαίας της Λιβύης ανέφερε στο Διαδίκτυο ότι οι διαδηλωτές στην Μιζουράτα κατέρριψαν το ελικόπτερο μία ημέρα αφότου ανέλαβαν τον έλεγχο της πόλης εκδιώκοντας τις κυβερνητικές δυνάμεις που είναι πιστές στον λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι.

Να σημειωθεί πως οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις περιμένουν αντεπίθεση των πιστών στον Μουάμαρ Καντάφι δυνάμεων σήμερα, αφού ο λίβυος ηγέτης αψήφησε τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας να παραιτηθεί.

Οι δυνάμεις των αντικαθεστωτικών στην πόλη Ζαουίγια, 50 χιλιόμετρα δυτικά της Τρίπολης, δήλωσαν ότι δύναμη δύο χιλιάδων πιστών στον Καντάφι έχουν περικυκλώσει την πόλη.

Κάτοικοι, και σε συνοικίες της Τρίπολης, έχουν στήσει οδοφράγματα για την αντιμετώπιση των δυνάμεων του καθεστώτος.

Στρατηγός στην ανατολική περιοχή της χώρας, όπου έχουν επικρατήσει οι εξεγερμένοι, δήλωσε ότι οι δυνάμεις του είναι έτοιμες να βοηθήσουν τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις στο δυτικό τμήμα.

Στο μεταξύ, σχεδόν 100.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Λιβύη την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Οι περισσότεροι κατέφυγαν στις γειτονικές χώρες της Αιγύπτου και της Τυνησίας.

Παράλληλα σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Καντάφι, με τις κυρώσεις που αποφάσισε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Στον Καντάφι και στα άτομα του στενού περιβάλλοντός του επιβλήθηκε καθολική ταξιδιωτική απαγόρευση.

Ζητήθηκε εξάλλου να παραπεμφθεί άμεσα στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης το ζήτημα των δυνητικών εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας που καταγγέλλεται ότι έχουν διαπραχθεί σε βάρος των διαδηλωτών.

Ο Μ. Καντάφι απέρριψε τις νέες κυρώσεις του ΟΗΕ εναντίον του και είπε πως μια μικρή ομάδα ανταρτών που διαμαρτύρονται κατά της διακυβέρνησής του έχουν περικυκλωθεί και θα ηττηθούν.

Στη συγκρότηση μεταβατικής κυβέρνησης προχωρούν οι αντικαθεστωτικοί στη Βεγγάζη.

Από τη Λιβύη απομακρύνθηκαν και οι τελευταίοι Έλληνες που εργάζονταν σε εργοτάξιο στην έρημο.

Εξάλλου, η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι θα απομακρύνει σχεδόν 30.000 πολίτες της από τη Λιβύη.

Από εκείνους που κατευθύνονται προς τη χώρα τους με ενδιάμεσο σταθμό, 10.000 βρίσκονται στην Κρήτη, περίπου 1.600 στη Μάλτα και 11.000 στο νησί της Τυνησίας, Τζέρμπα.

Στο Παρίσι, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν ανακοίνωσε ότι δύο γαλλικά αεροσκάφη που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια και προσωπικό αρωγής θα αναχωρήσουν “εντός των επομένων ωρών” με προορισμό της Βεγγάζη.

Ο αυστραλός υπουργός Εξωτερικών, Κέβιν Ραντ, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του διεξάγει έρευνες για να διαπιστώσει αν ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι, έχει καταθέσεις, ακίνητα ή άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Αυστραλία.

Τέλος, νευρικότητα αναμένεται να επικρατήσει σήμερα στις αγορές πετρελαίου, παρά το γεγονός ότι η Λιβύη δεν εξάγει παρά το 2% της διεθνούς παραγωγής, ενώ η Σαουδική Αραβία έλαβε μέτρα για την αύξηση των αποθεμάτων της ώστε να προλάβει εκτίναξη των τιμών.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Η κηδεία του Αλεξέι Ναβάλνι θα πραγματοποιηθεί την 1η Μαρτίου στη Μόσχα

Peristeri News

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Leave a Comment