PeristeriNews.gr
Διεθνή

Κρίσιμη σύνοδος στις Βρυξέλλες


Υπό την πίεση των γεγονότων στην Αίγυπτο, οι ευρωπαίοι ηγέτες συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες.

Υπό την πίεση των γεγονότων στην Αίγυπτο, οι ευρωπαίοι ηγέτες συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα βρεθούν η οικονομία και οι εξελίξεις στην Αίγυπτο και την Τυνησία, ενώ θα εξεταστούν θέματα ενέργειας και καινοτομίας.

Η ΕΕ αυξάνει την πίεση που ασκεί στον Πρόεδρο της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ για να επισπεύσει τη διαδικασία πολιτικής μετάβασης και να ανταποκριθεί στις δημοκρατικές και κοινωνικο-οικονομικές απαιτήσεις του αιγυπτιακού λαού.

Σε ό,τι αφορά, εξάλλου, τα οικονομικά θέματα, η σημερινή συνάντηση των ευρωπαίων ηγετών αναμένεται να αποτελέσει «γέφυρα» προς την επίτευξη μιας συνολικής λύσης-πακέτο το Μάρτιο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της Συνόδου, η συζήτηση για την οικονομία είναι προγραμματισμένη για το γεύμα εργασίας των ευρωπαίων ηγετών, παρουσία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ.

«Θα χαράξουμε ξεκάθαρη πορεία προς την υιοθέτηση μιας συνολικής λύσης -πακέτου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου», τονίζει στην επιστολή του προς τους «27» ο Χ. Ρομπέι.

Επιπλέον, διάχυτη είναι η αίσθηση τις τελευταίες εβδομάδες ότι υπάρχει μία καταρχήν συναίνεση στους κόλπους της ευρωζώνης, σχετικά με την ενίσχυση των πόρων του ευρωπαϊκού μηχανισμού χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (EFSF).

Το θέμα αυτό θα εξεταστεί από τους «27», δεδομένου ότι η δυνατότητα δανεισμού του EFSF σήμερα ανέρχεται, ουσιαστικά στα 250 δισ. ευρώ, από τα 440 δισ. ευρώ που διαθέτει συνολικά ο μηχανισμός.

Διπλωματικές πηγές δεν απέκλειαν πάντως το ενδεχόμενο να συγκληθεί, στις αρχές Μαρτίου, μία έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των χωρών του ευρώ που θα ασχοληθεί με το θέμα.

Ωστόσο, η συνολική λύση στην κρίση χρέους της ευρωζώνης, δεν θα δοθεί χωρίς την επιβολή «σκληρών όρων» από την πλευρά της Γερμανίας.

Μετά από απαίτηση του Βερολίνου, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν στη Σύνοδο Κορυφής το θέμα της «αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλες οι χώρες του ευρώ θα πρέπει να δεχθούν να συντονίσουν τις οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές τους, να λάβουν μέτρα για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους και να κατοχυρώσουν συνταγματικά τη μείωση του δημόσιου δανεισμού, κατά τα γερμανικά πρότυπα.

Όλα αυτά περιλαμβάνονται στη γαλλογερμανική πρόταση για ένα «σύμφωνο ανταγωνιστικότητας», την οποία αναμένεται να παρουσιάσουν στη Σύνοδο Κορυφής η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί.

Την αισιοδοξία του ότι η Ευρώπη έχει τη βούληση και το δυναμικό για την επίλυση των οικονομικών προβλημάτων της, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου κατά την άφιξή του στη σύνοδο κορυφής των 27 στις Βρυξέλλες

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Κίνα: Εκτόξευσε διαστημόπλοιο στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης

Peristeri News

Κένυα: Τουλάχιστον 188 πέθαναν σε πλημμύρες από τον Μάρτιο

Peristeri News

Επίθεση με σπαθί στο μετρό του Λονδίνου

Peristeri News

Leave a Comment