PeristeriNews.gr
Διεθνή

Κριμαία: Τι άφησε πίσω της η έκρηξη στη γέφυρα


Τμήματα της οδικής σύνδεσης αλλά και σιδηροδρομικές γραμμές καταστράφηκαν από την έκρηξη που σημειώθηκε σήμερα στη γέφυρα στο Στενό του Κερτς στην Κριμαία, μια υποδομή καίριας σημασίας και σύμβολο της προσάρτησης της χερσονήσου από τη Ρωσία.

Βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εικονίζουν τις ζημιές που προκλήθηκαν στην οδική και σιδηροδρομική γέφυρα, η οποία χρησιμοποιείται για τη μεταφορά Ρώσων στρατιωτών και πολεμικών εφοδίων μέσω της χερσονήσου σε άλλες περιοχές της νότιας Ουκρανίας.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πάντως ότι οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις που μάχονται στις περιοχές Μικολάιβ, Κρίβι Ριχ και Ζαπορίζια στα νότια της Ουκρανίας θα μπορούν να λάβουν όλα τα εφόδια που χρειάζονται μέσω των χερσαίων και των ναυτικών διαδρόμων που υπάρχουν, μετά τη σοβαρή ζημιά που προκλήθηκε από τη σημερινή έκρηξη.

Όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο πηγές του ρωσικού υπουργείου Άμυνας η σιδηροδρομική κίνηση στη γέφυρα που συνδέει τη Ρωσία με τη Χερσόνησο της Κριμαίας θα αποκατασταθεί στις 20:00 σήμερα το βράδυ τοπική ώρα.

Τρεις νεκροί

Στο μεταξύ, τρεις άνθρωποι εντοπίστηκαν νεκροί μέχρι τώρα, από την έκρηξη του παγιδευμένου με εκρηκτικά φορτηγού. Η ρωσική επιτροπή ερευνών, που διερευνά το συμβάν εκτιμά ότι «ήταν επιβάτες ενός αυτοκινήτου που βρίσκονταν κοντά στο φορτηγό που εξερράγη. Τα πτώματα δύο θυμάτων, ενός άντρα και μιας γυναίκας ανασύρθηκαν ήδη από το νερό και αναγνωρίστηκαν».

Παράλληλα, εντοπίστηκαν τα στοιχεία του φορτηγού και του ιδιοκτήτη του που ήταν δηλωμένο στην περιοχή του Κράσνονταρ, ενώ έχουν αρχίσει οι έρευνες στην κατοικία του ιδιοκτήτη του φορτηγού, σύμφωνα με ανακοίνωση της επιτροπής.

Η σημασία της γέφυρας

Η γέφυρα, η οποία κατασκευάστηκε – με μεγάλο κόστος – κατ’ εντολή του Βλαντίμιρ Πούτιν, επιτρέπει τη μεταφορά ρωσικού στρατιωτικού υλικού στις δυνάμεις που επιχειρούν στην Ουκρανία. Την εγκαινίασε προσωπικά ο πρόεδρος Πούτιν το 2018, τέσσερα χρόνια μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Ουκρανίας από τη Ρωσία. Μέσω αυτής διέρχονται τόσο τρένα όσο και οχήματα και έχει καίριο ρόλο ως προς τη μεταφορά προσώπων και αγαθών στη χερσόνησο. Από την άλλη, για το Κίεβο αποτελεί μισητό σύμβολο της προσάρτησης της Κριμαίας.

Η Ρωσία διαβεβαίωνε πρόσφατα πως η γέφυρα είναι ασφαλής, παρά τον πόλεμο, αλλά ταυτόχρονα είχε απειλήσει με αντίποινα την Ουκρανία αν οι δυνάμεις της αποπειραθούν να την καταστρέψουν.

Στην Κριμαία έχουν καταγραφεί αρκετές εκρήξεις τους τελευταίους μήνες, πιθανόν εξαιτίας ουκρανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων, όπως η έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών στη στρατιωτική βάση Τζάνκοϊ τον Αύγουστο, που προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές.

Σύμβουλος Ζελένσκι: «Είναι μόνο η αρχή»

Ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, σημείωσε μέσω Twitter ότι αυτή είναι μόνο «η αρχή», χωρίς ωστόσο να πει άμεσα πως η Ουκρανία αναλαμβάνει την ευθύνη.

«Οτιδήποτε παράνομο πρέπει να καταστραφεί, οτιδήποτε κλεμμένο πρέπει να επιστραφεί στην Ουκρανία, η Ρωσία πρέπει να εκδιωχθεί από οτιδήποτε κατέχει», έγραψε στην ανάρτησή του ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ.

Ο επικεφαλής του ουκρανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας Ολέξι Ντανίλοφ ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα βίντεο με τη φωτιά στη γέφυρα συνοδευόμενο από ένα βίντεο της Μέριλιν Μονρόε που τραγούδα “Happy birthday, Mr President” (Χρόνια πολλά κ. πρόεδρε). Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έγινε χθες 70 ετών.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία

Peristeri News

Γαλλία: Κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Peristeri News

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Leave a Comment