PeristeriNews.gr
Διεθνή

Κρεμλίνο: Ευπρόσδεκτα τα αιτήματα της Ουκρανίας, κανένα σημάδι προόδου


Το Κρεμλίνο χαιρέτισε την Τετάρτη το γεγονός ότι το Κίεβο έχει διατυπώσει γραπτώς τα αιτήματά του για τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία, αλλά είπε ότι δεν υπάρχει ακόμη ένδειξη σημαντικής προόδου.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία δεν έχει διακρίνει κάτι πραγματικά ελπιδοφόρο ή που να μοιάζει με σημαντική πρόοδο, προσθέτοντας ότι υπάρχει μπροστά μια μακρά περίοδος με πολλή δουλειά να γίνει.

«Αυτό που είναι θετικό είναι ότι η ουκρανική πλευρά έχει τουλάχιστον αρχίσει να διατυπώνει συγκεκριμένα και να βάζει στο χαρτί αυτά που προτείνει. Μέχρι τώρα δεν είχαμε καταφέρει να το πετύχουμε», είπε ο Πεσκόφ. «Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα, δεν μπορούμε, να πούμε προς το παρόν ότι υπήρξε πρόοδος, κάτι πολύ ελπιδοφόρο», πρόσθεσε.

Ο Πεσκόφ ανέφερε επίσης ότι η ρωσική αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις, και ότι η Ρωσία είναι προσεκτική όσον αφορά το σχολασμό των συνομιλιών. «Πιστεύουμε ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να γίνουν σιωπηλά», είπε, προσθέτοντας ότι ο επικεφαλής Ρώσος διαπραγματευτής θα μιλήσει αργότερα.

Υπενθυμίζεται ότι οι διαπραγματευτές της Ουκρανίας δήλωσαν χθες ότι πρότειναν την υιοθέτηση ουδέτερου καθεστώτος με εγγυήσεις ασφαλείας στις συνομιλίες με τη Ρωσία στην Κωνσταντινούπολη, πράγμα που σημαίνει ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί σε στρατιωτικές συμμαχίες ούτε θα φιλοξενήσει στρατιωτικές βάσεις. Οι προτάσεις περιλαμβάνουν επίσης μια 15ετή περίοδο διαβούλευσης για το καθεστώς της προσαρτημένης Κριμαίας και θα μπορούσαν να τεθούν σε ισχύ μόνο σε περίπτωση πλήρους κατάπαυσης του πυρός.

Σχολιάζοντας το ζήτημα της Κριμαίας, ο Πεσκόφ είπε ότι η περιοχή ανήκει στη Ρωσία και δεν είναι υπό διαπραγμάτευση. Όπως είπε, η Κριμαία είναι «μέρος της Ρωσίας» και το ρωσικό σύνταγμα αποκλείει τη συζήτηση με οποιονδήποτε άλλον για την τύχη οποιασδήποτε ρωσικής περιοχής.

Δεν θα ισχύσει άμεσα η απαίτηση των πληρωμών σε ρούβλι

Η Ρωσία δεν θα ζητήσει άμεσα από τις άλλες χώρες να πληρώνουν σε ρούβλια για τις εισαγωγές φυσικού αερίου, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο, υποσχόμενο μια σταδιακή μετάβαση και επισημαίνοντας ότι η Μόσχα θα εργαστεί πάνω στην ιδέα να διευρύνει τον κατάλογο των προϊόντων της που εξάγει για τα οποία θα ζητεί να πληρώνεται σε ρούβλια.

Νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος της Δούμας Βιάτσεσλαβ Βολόντιν είχε προειδοποιήσει την ΕΕ ότι, αν θέλει ρωσικό φυσικό αέριο, θα πρέπει να πληρώνει σε ρούβλια, επισημαίνοντας ότι το ίδιο θα συμβεί και για τις εξαγωγές πετρελαίου, σιτηρών, μετάλλων, λιπασμάτων, άνθρακα και ξυλείας.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Αλβανία: Ένοχος κρίθηκε ο Φρέντι Μπελέρης

Peristeri News

Το Ισραήλ εισέβαλε στη Ραμάλα

Peristeri News

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία

Peristeri News

Leave a Comment