PeristeriNews.gr
Διεθνή

Κούρδοι της Συρίας υπερασπίζονται την ανακήρυξη αυτονομίας τους


Ο εκπρόσωπος των Κούρδων της Συρίας στη Μόσχα υπερασπίστηκε την ανακήρυξη ομόσπονδης κουρδικής οντότητας στη βόρεια Συρία, κίνηση που προκαλεί αντιδράσεις τόσο από τη συριακή αντιπολίτευση και τις ένοπλες οργανώσεις του συριακού αντάρτικου, όσο και από την κυβέρνηση της Δαμασκού.

«Δεν φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε μια αυτόνομη αποκλειστική περιοχή για το κουρδικό έθνος», δήλωσε ο Ρόντι Όσμαν, διευθυντής του γραφείου εκπροσώπησης των Κούρδων της Συρίας στη Ρωσία.

«Σκοπεύουμε να εγκαθιδρύσουμε ένα ομοσπονδιακό, δημοκρατικό και κοσμικό καθεστώς στο οποίο όλες οι συνιστώσες της συριακής κοινωνίας θα μπορούν να ξαναβρεθούν και στο οποίο θα αισθάνονται ότι εκπροσωπούνται», συνέχισε.

Οι Κούρδοι της Συρίας και οι σύμμαχοί τους ανακήρυξαν την Πέμπτη (17/3) «ομοσπονδιακό σύστημα» το οποίο ενώνει τα τρία κουρδικά καντόνια (Αφρίν, Κομπάνι και Τζαζιρέ) και τις περιοχές που έθεσαν πρόσφατα υπό τον έλεγχό τους οι κουρδικές δυνάμεις στο βόρειο τμήμα της χώρας, μοντέλο το οποίο ευελπιστούν ότι θα δουν να εφαρμόζεται στο σύνολο της επικράτειας μετά το τέλος του πολέμου.

Αυτή η χωρίς προηγούμενο πρωτοβουλία μοιάζει με ντε φάκτο αυτονομία για το 10% και πλέον του συριακού εδάφους στο οποίο περιλαμβάνονται τα τρία τέταρτα των συνόρων της με την Τουρκία, τα οποία ελέγχουν οι ομάδες των Κούρδων μαχητών.

Οι Κούρδοι της Συρίας, οι οποίοι θεωρούνται μία από τις πιο δραστήριες δυνάμεις στη μάχη κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, έχουν τεθεί στο περιθώριο των έμμεσων διαπραγματεύσεων που διεξάγονται αυτές τις ημέρες στη Γενεύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, κυρίως λόγω της σφοδρής αντίδρασης της Τουρκίας που θεωρεί πως το κίνημά τους είναι «τρομοκρατικό» και φοβάται τις συνέπειες που θα έχει για τη δική της κουρδική κοινότητα.

Οι Κούρδοι της Συρίας άνοιξαν τον Φεβρουάριο γραφείο εκπροσώπησης στη Μόσχα και ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να ανοίξουν γραφεία στην Ουάσινγκτον, στο Βερολίνο, στο Παρίσι και σε πολλές αραβικές χώρες.

Καταδικάζει ο Αραβικός Σύνδεσμος

Ο Αραβικός Σύνδεσμος απέρριψε την ανακήρυξη από τους Κούρδους της Συρίας της ομόσπονδης περιοχής, εκτιμώντας ότι τέτοιες αυτονομιστικές κινήσεις πλήττουν την ενότητα της Συρίας.

«Ο Αραβικός Σύνδεσμος απορρίπτει αυτές τις αυτονομιστικές κινήσεις που πλήττουν την ενότητα της Συρίας», δήλωσε στο Κάιρο ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Άχμεντ Μπεν Χέλι. «Η ενότητα και η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας είναι για τον Σύνδεσμο θεμελιώδης αρχή», είπε.

 

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Κένυα: Τουλάχιστον 188 πέθαναν σε πλημμύρες από τον Μάρτιο

Peristeri News

Επίθεση με σπαθί στο μετρό του Λονδίνου

Peristeri News

Σκωτία: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Χάμζα Γιούσαφ

Peristeri News

Leave a Comment