PeristeriNews.gr
Απόψεις

Κώστας Καράμπελας: Άλλη μια αδικία για την περιοχή της Δυτικής Αθήνας



Δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων ο χάρτης της Ελλάδας για τη χορήγηση περιφερειακών ενισχύσεων, ο οποίος έχει ισχύ από 1η Ιανουαρίου 2022 έως 31 Δεκεμβρίου 2027, με πρόβλεψη για ενδιάμεση αναθεώρηση το 2024.

ΑΡΘΡΟ Του Κώστα Καράμπελα (Οικονομολόγος, τ. Πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, τ. Αντιδήμαρχος Περιστερίου)

Ο περιφερειακός χάρτης της Ελλάδας καθορίζει τις ελληνικές περιφέρειες που είναι επιλέξιμες για περιφερειακές επενδυτικές ενισχύσεις καθώς και τις μέγιστες εντάσεις ενίσχυσης (μέγιστα ποσοστά ενίσχυσης) στις επιλέξιμες περιφέρειες.

Η ένταση της ενίσχυσης είναι το μέγιστο ποσό κρατικής ενίσχυσης που μπορεί να χορηγηθεί ανά επιχείρηση για επενδύσεις. 

Το ποσοστό των ενισχύσεων κυμαίνεται σε 30% – 50% σε όλες τις περιφέρειες της Ελλάδος εκτός της Περιφέρειας Αττικής.

Επειδή το κατά κεφαλή Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της Αττικής ξεπερνάει το 75% του μέσου όρου των  27 κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Περιφέρεια Αττικής δεν περιλαμβάνεται στον χάρτη.

Όμως για να αντιμετωπιστούν οι ενδοπεριφερειακές ανισότητες, ορίστηκαν στο νομό Αττικής προκαθορισμένες περιοχές «γ» οι οποίες δικαιούνται επενδυτικές περιφερειακές ενισχύσεις, λαμβάνοντας υπόψη συγκεκριμένα χαρακτηριστικά των περιοχών αυτών, σύμφωνα με των πίνακα που ακολουθεί:

Δυτικός τομέας Αθηνών 15%

Ανατολική Αττική,  η Δυτική Αττική και η Π.Ε. του Πειραιά 25%

Η περιοχή της Δυτικής Αθήνας πήρε το μικρότερο ποσοστό ενίσχυσης (15%), παρότι στο βασικό κριτήριο που είναι το κατά κεφαλή ΑΕΠ, η διαφορά είναι πολύ μεγάλη.

Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία το κατά κεφαλή ΑΕΠ στη Δυτική Αθήνα είναι 11.854 ευρώ, με μέσο όρο της Περιφέρειας Αττικής 23.341 ευρώ, ενώ στον Πειραιά είναι 20.119 ευρώ, στην Ανατολική Αττική 18.074 ευρώ και στη Δυτική Αττική 23.371 ευρώ.

Δεν υπάρχει λογική εξήγηση για το 15% της Δυτικής Αθήνας.

Επειδή υπάρχει πρόβλεψη για αναθεώρηση του χάρτη το 2024, επειδή ο χάρτης έχει ιδιαίτερη σημασία, διότι καθορίζει το μέγιστα ποσοστά ενισχύσεων για τις επενδύσεις του Αναπτυξιακού Νόμου και πολλών άλλων προγραμμάτων και επειδή λόγω του μεγάλου ποσοστού ανεργίας πρέπει να γίνουν επενδύσεις στη  Δυτική Αθήνα, πρέπει  όλοι οι φορείς της Δυτικής Αθήνας, να διεκδικήσουν τουλάχιστον ίση μεταχείριση(δηλαδή το 25%).

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!





Related posts

Για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης γύρω από τον θεσμό του «προσωπικού γιατρού» και την κατάργηση του «αγροτικού»

Peristeri News

Με τη Λαϊκή Συσπείρωση: για να μην ξεχνιόμαστε…

Peristeri News

Δικαιώματα και Νομιμότητα στις ελληνικές παραλίες

Peristeri News

Leave a Comment