Κοινωνία

Κορωνοϊός: Στην Ελλάδα τα πρώτα ψυγεία για τα εμβόλια

Την ώρα που καταστρώνεται το σχέδιο εμβολιασμού των πολιτών κατά του κορωνοϊού, στη χώρα έφθασαν τα πρώτα ψυγεία όπου θα φυλάσσονται τα εμβόλια.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open, τα πρώτα επτά ειδικά σχεδιασμένα ψυγεία για την αποθήκευση των εμβολίων της Pfizer έφτασαν ήδη στην Ελλάδα.

Πρόκειται για ειδικά διαμορφωμένους ψυκτικούς θαλάμους όπου θα φυλάσσονται στις κατάλληλες συνθήκες τα εμβόλια.

Στη χώρα αναμένονται άλλα επτά ψυγεία μέσα στον επόμενο μήνα.

Τα ψυγεία αυτά διατηρούν τα εμβόλια στους -80 βαθμούς Κελσίου και χωρούν μέχρι και 100.000 δόσεις εμβολίου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες χώρες που προμηθεύτηκαν τους ειδικούς ψυκτικούς θαλάμους, ενώ μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου αναμένεται να φθάσει και το εμβόλιο, ώστε να αρχίσουν και οι εμβολιασμοί, βάσει του σχεδιασμού που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Υγείας.

Εντός Δεκεμβρίου εξετάζεται η έγκριση των εμβολίων από την Ευρώπη

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα εξετάσει εντός του Δεκεμβρίου την έγκριση των εμβολίων κατά του κορωνοϊού των εταιρειών Pfizer/ BioNTech και της εταιρείας Moderna, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στους Financial Times.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ελπίζει ότι θα είναι σε θέση να καταλήξει σε επιστημονική άποψη για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού που έχουν καταθέσει αίτηση για έγκριση, πριν από τα Χριστούγεννα, είχε δηλώσει νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα η διευθύντρια του οργανισμού.

«Αν όλα πάνε καλά, έχουμε μεγάλες ελπίδες ότι θα έχουμε μία θετική γνωμοδότηση πριν από τα Χριστούγεννα», είχε επισημάνει η εκτελεστική διευθύντρια του EMA Εμερ Κουκ σε συνέντευξή της στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTE.

Η Έμερ Κουκ δήλωσε σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε χθες στην εφημερίδα Irish Independent ότι στόχος του EMA είναι να καταλήξει σε θετική γνωμοδότηση με χρονοδιάγραμμα αντίστοιχο με τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), η απόφαση του οποίου για το εμβόλιο των Pfizer/BioΝTech αναμένεται στα μέσα του Δεκεμβρίου.

«Αυτά που ακούμε αυτήν την στιγμή είναι τα αποτελέσματα που προκύπτουν από τις κλινικές δοκιμές και αυτά είναι πολύ θετικά. Αλλά μέχρι να εξετάσουμε τα καθαρά δεδομένα και να διαπιστώσουμε ότι “είναι ό,τι λέει στο κουτί”, δεν μπορούμε να συστήσουμε την χρήση τους για το ευρωπαϊκό κοινό», δήλωσε η Εμερ Κουκ.

Τις τελευταίες ημέρες, οι εταιρείες Pfizer/BioΝTech, Moderna και AstraZeneca (σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης) ανακοίνωσαν αποτελέσματα της Φάσης 3 των κλινικών δοκιμών που δείχνουν αποτελεσματικότητα 90%-95% των εμβολίων τους.

«Επιτρέψτε μου να πω ότι αποτελεσματικότητα 90% είναι καλά, πολύ καλά για ένα εμβόλιο, άρα η πιθανότητα ότι αυτό που βλέπουμε στον φάκελο υποστηρίζεται στην πράξη μάς κάνει να τα εξετάζουμε με μεγάλη αισιοδοξία», δήλωσε η Έμερ Κουκ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα στοιχεία που έχουν προσκομίσει και οι τρεις εταιρείες.

Related posts

Διαμαρτυρία Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του 28ου Δημοτικού Σχολείου Περιστερίου

Peristeri News

Τραγωδία στις Σέρρες – Νεκρό παιδάκι από έκρηξη σε σχολείο

Peristeri News

Αυξημένη κίνηση από τροχαίο που σημειώθηκε στο Περιστέρι

Peristeri News

Leave a Comment