Διεθνή

Κορωνοϊός-Ρωσία: Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων και ενδοοικογενειακής βίας

Υπερδιπλασιάστηκαν τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας που καταγγέλθηκαν στις αρχές στη Ρωσία στη διάρκεια της καραντίνας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, δήλωσε σήμερα η Τατιάνα Μοσκάλκοβα, αρμόδια για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Παράλληλα στη χώρα, τα νέα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται ραγδαία, με 10.102 μόνο το τελευταίο 24ωρο.

Συνολικά, η Ρωσία μετράει 155.370 της νόσου Covid-19. Σε μία ημέρα καταγράφηκαν επίσης 95 ακόμη θάνατοι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 1.451.

«Σύμφωνα με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, από τις 10 Απριλίου ο αριθμός των θυμάτων και των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας έχει αυξηθεί κατά 2,5 φορές», δήλωσε η Τατιάνα Μοσκάλκοβα στο πρακτορείο RIA- Novosti.

«Οι γυναίκες καταγγέλλουν ότι στο πλαίσιο της καραντίνας δεν μπορούν να εμφανιστούν (στις αρχές)» για να ζητήσουν βοήθεια «και αν το κάνουν, σε γενικές γραμμές δεν τις δέχονται», επεσήμανε η Μοσκάλκοβα.

«Είναι πολύ σημαντικό να δίνεται στις γυναίκες το δικαίωμα να πηγαίνουν σε κέντρα βοήθειας για θύματα βίας και να μην θεωρείται αυτό παραβίαση των κανόνων του lockdown», τόνισε.

Ενώσεις καταπολέμησης της ενδοοικογενειακής βίας είχαν επισημάνει στα τέλη Απριλίου ότι μετά την έναρξη της καραντίνας παρατηρείται έκρηξη των περιστατικών.

Κατήγγειλαν μάλιστα ότι οι δυνάμεις ασφαλείας δεν επιτρέπουν στις γυναίκες να μετακινηθούν επικαλούμενες το lockdown, τα δικαστήρια έχουν κλείσει και δεν εκδικάζονται υποθέσεις, ενώ απαγορεύεται η κυκλοφορία και άρα οι γυναίκες δεν μπορούν να απευθυνθούν σε καταφύγια για θύματα.

Πολλές οργανώσεις έχουν ζητήσει από τη ρωσική κυβέρνηση να λάβει έκτακτα μέτρα για να προστατεύσει τα θύματα το διάστημα που διαρκεί η καραντίνα.

Τον Απρίλιο η βουλευτής Οξάνα Πουσκίνα και άλλοι συντάκτες ενός νομοσχεδίου κατά της ενδοοικογενειακής βίας είχαν ζητήσει από την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Τατιάνα Γκολίκοβα να εγκρίνει μέτρα για την επιπλέον προστασία των θυμάτων.

Related posts

Μπάιντεν σε Ερντογάν: Σημαντική η σταθερότητα στο Αιγαίο

Peristeri News

Ζαχάροβα: Οι αμοιβαίες απελάσεις δεν είναι δική μας επιλογή

Peristeri News

Ρωσία: Κυρώσεις στη σύζυγο και την κόρη του Μπάιντεν

Peristeri News

Leave a Comment