• Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου, 2021

Κορωνοϊός: Οι δευτερολογίες των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή

Peristeri News
Απρίλιος30/ 2020

Οι κόντρες Κυβέρνησης – Αντιπολίτευσης συνεχίστηκαν το απόγευμα της Πέμπτης, στη μαραθώνια συνεδρίαση της Βουλής.

Η απάντηση Μητσοτάκη για σχολεία, μάσκες και τεστ για τον κορωνοϊό

Πιστεύω ότι το σύνθημα «Μένουμε Σπίτι» το αγκάλιασαν, το αντελήφθησαν και το υπηρέτησαν. Ακούγοντας την τοποθέτηση του κ. Τσίπρα, σκέφτηκα ότι θα του ταίριαζε το «Μένουμε ίδιοι», είπε ο πρωθυπουργός κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή, προσθέτοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση μοιάζει να αδυνατεί να κάνει αυτοκριτική ή να αναγνωρίζει τα όσα έγιναν.

«Με τη συμπεριφορά αυτή δεν μικραίνετε την κυβέρνηση, εμένα ή την εθνική αντιπροσωπεία, αλλά μικραίνετε τη χώρα» υπογράμμισε απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αναφερόμενος στα όσα είπε ο κ. Τσίπρας στην πρωτολογία του, σημείωσε δε πως «τίποτα από όσα έγιναν το τελευταίο διάστημα δεν ήταν αυτονόητα».

«Δεν ήταν αυτονόητο ότι κλείσαμε σχολείία και καταστήματα. Δεν ήταν αυτονόητο ότι σε 48 ώρες το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής έφτιαξε την εφαρμογή για τα μηνύματα. Δεν ήταν αυτονόητο το ψηφιακό άλμα και η άυλη συνταγογράφηση» ανέφερε, προσθέτοντας ότι σε σύγκριση με άλλες χώρες, όπως η Ισπανία, η Ελλάδα τα πήγε πολύ καλύτερα, αφού δεν υπήρξε καθυστέρηση στις αποφάσεις. «Θα δώσω πρώτος τα εύσημα στον ελληνικό λαό, αλλά δεν πρόκειται να δεχθώ ότι η χώρα ήταν στον αυτόματο πιλότο» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Όλες οι αποφάσεις στηρίζονται στα επιστημονικά δεδομένα και στις εισηγήσεις της αρμόδιας Επιτροπής, σημείωσε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας πως οι επίσημοι δείκτες αποκαλύπτουν ότι έχουμε καταφέρει να περιορίσουμε την επιδημία.

Όσον αφορά στα τεστ σημείωσε πως η κυβέρνηση έκανε  μία επιλογή να περιμένει λίγο στα τεστ αντισωμάτων. «Και αποδεικνύεται ότι κάναμε καλά. Γιατί σε αρκετές χώρες είδαν πως μεγάλος αριθμός των τεστ δεν ήταν αξιόπιστος. Ωστόσο πια είμαστε έτοιμοι για αυτά και για την πρώτη μεγάλη παρτίδα τεστ αντισωμάτων θα γίνει με δωρεά» τόνισε.  Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό πολύ σύντομα περιμένουμε να έχουμε και πιο αξιόπιστα rapid test.

Για τις μάσκες όπως είπε κρίθηκε ότι δεν πρόκειται για αναγκαίο μέτρο στην πρώτη φάση, ενώ και τώρα είναι αναγκαίο μόνο ως συμπληρωματικό μέτρο. Όσον αφορά στις ανησυχίες για φαινόμενα στρέβλωσης και αισχροκέρδιεας στην  αγορά, σημείωσε πως αυτή τη στιγμή δεν κρίνεται αναγκαίο να ληφθούν μέτρα, ωστόσο θα υπάρχει συνεχής έλεγχος. Όπως είπε πολλές ελληνικές εταιρείες προσάρμοσαν σε ταχύτατα την παραγωγή τους, στρεφόμενες στην παραγωγή μασκών, με αποτέλεσμα να υπάρχει επάρκεια, ενώ ένα πρόσθετο πλεονέκτημα είναι ότι μπορεί να γίνει χρήση και υφασμάτινου καλύματος.

Στο ζήτημα των σχολείων ο πρωθυπουργός σχολίασε πως είναι διαφορετικό να εκφράζονται διαφωνίες και διαφορετικό να δημιουργείται αίσθημα ανασφάλειας στον κόσμο. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό οι περισσότερες χώρες (η Ιταλία είναι εξαίρεση) έχουν αποφασίσει να ανοίξουν σταδιακά τα σχολεία, γιατί είναι σημαντικό για κοινωνικούς, οικονομικούς και ψυχολογικούς λόγους. Τόνισε δε πως δεν υποστηρίζεται πια από την πλειονότητα των επιστημόνων η άποψη ότι τα παιδιά είναι επιδημιολογικές βόμβες.

Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε να μην γίνει κομματική σπέκουλα με το θέμα αυτό και υπογράμμισε πως τα κλειστά σχολεία επιτείνουν τις ανισότητες στην κοινωνία.

Επανέλαβε δε ότι όλα τα μέτρα αποκλιμάκωσης και επιστροφής στην καθημερινότητα θα επανεξετάζονται ανά 15νθημερο.

Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε πως τα προγράμματα τηλεκατάρτισης για τους επιστήμονες δεν είχαν την ποιότητα, που θα έπρεπε, αλλά σημείωσε πως η κυβέρνηση αναγνώρισε το λάθος για αυτό και αποφάσισε την κατάργησή τους. Όπως είπε την αγορά των ΚΕΚ «έτσι την παραλάβαμε και θα κάνουμε διορθώσεις». Σημείωσε ακόμη πως τα 600 ευρώ δεν ήταν υποκατάστατο εισοδήματος, αλλά εισόδημα.

Αλ. Τσίπρας: Η κυβέρνηση επιχειρεί να οικειοποιηθεί τις θυσίες των πολιτών κατά την πανδημία

Ευθύνες στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση ότι με «εξόφθαλμα προκλητικό τρόπο» προσπαθεί να οικειοποιηθεί τις θυσίες των πολιτών κατά τη διάρκεια της πανδημίας επέρριψε ο Αλέξης Τσίπρας, στη δευτερολογία του στη Βουλή.

Απαντώντας στη δευτερολογία του πρωθυπουργού, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως η κυβέρνηση «εμφανίζεται ως τροπαιούχος, άρα οφείλουμε τη ζωή μας σε εσάς, να σας ανάψουμε και κανα κερί…». «Δεν είναι σοβαρή στάση ηγέτη να προσπαθεί με εξώφθαλμο τρόπο να οικειοποιηθεί τις συλλογικές θυσίες» επέμεινε, επισημαίνοντας πως «ναι, ήταν αυτονόητο ότι έπρεπε να γίνει lockdown, όταν άλλες ευρωπαϊκές χώρες ήδη το είχαν κάνει και όταν στη γειτονική Ιταλία ήδη υπήρχαν τόσοι θάνατοι».

«Το ένα δέκατο της υπευθυνότητάς μας να δείχνατε, η χώρα θα ήταν σε καλύτερη θέση» υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖA, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν αναγνωρίζει τις ευθύνες της για την περίοδο της ύφεσης, αλλά και πιο πριν.

Όπως ανέφερε, «ο κ. Μητσοτάκης δεν άντεξε στη δευτερολογία του και έβγαλε τον πραγματικό του εαυτό. Όχι μόνο δεν αναγνώρισε τη στάση της αντιπολίτευσης, σε αντίθεση με ό,τι έκανε ο ίδιος ως αντιπολίτευση σε κρίσιμα ζητήματα, αλλά δεν έχει αναγνωρίσει τίποτα και για τις ευθύνες της παράταξής του, όχι μόνο για την περίοδο της μεγάλης ύφεσης 2010-14, αλλά και όταν αφήσατε τη χώρα με έλλειμμα πάνω από 30 δισ. ευρώ την περίοδο πριν».

Σε σχέση με τα οικονομικά μέτρα, ανέφερε πως «η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών που έβαλαν πλάτη γνωρίζουν ότι υπάρχει ένα μεγάλο ερώτημα που αφορά τη ζωή τους, το εισόδημά τους, την εργασία τους την επόμενη μέρα. Δεν ακούσαμε κάτι που να μας κάνει πιο αισιόδοξους, τίποτα συγκεκριμένο. Είπατε απλά ότι η ύφεση θα είναι μεγάλη, αλλά ως πρωθυπουργός οφείλατε να πείτε πόση θα είναι αυτή η ύφεση και να πάρετε μέτρα για αυτήν. Η ύφεση θα είναι τεράστια ακριβώς επειδή δεν υιοθετείτε ένα πρόγραμμα εμπροσθοβαρές που θα κρατήσει ζωντανή την οικονομία ώστε να επανεκκινήσει πιο εύκολα» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Λέτε ότι δώσατε 24 δισ. Ευρώ, πού είναι αυτά τα λεφτά; Στις πραγματικές επιχειρήσεις και τους δικαιούχους δεν έχει πάει ούτε ένα ευρώ» συμπλήρωσε.

Για την τρίμηνη παράταση προστασίας πρώτης κατοικίας, ρώτησε γιατί δεν έκανε δεκτή την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για παράταση έως το τέλος του χρόνου, σημειώνοντας ότι και μετά από τρεις μήνες δεν θα έχουν σταματήσει τα προβλήματα της αγοράς. «Προφανώς την 1η Αυγούστου – εκτός αν ετοιμάζετε σχέδια να αποδράσετε – το πρόβλημα θα είναι εδώ» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας.

Φ. Γεννηματά: Δεν πρέπει να πληρώσουν το μάρμαρο οι πιο αδύναμοι

Βασικό μας μέλημα είναι να μην πληρώσουν το μάρμαρο οι πιο αδύναμοι, σημείωσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά.

Στο ζήτημα της προστασίας της α’ κατοικίας, επανέλαβε το αίτημα για διακομματική επιτροπή, ώστε να μην υπάρχει συμφωνία «μόνο με τους τραπεζίτες», ανέφερε στη δευτερολογία της στη Βουλή.

Όσον αφορά τα εργασιακά, προειδοποίησε για τον κίνδυνο εκρηκτικής αύξησης της ανεργίας.

Στο συνταξιοδοτικό, ανέφερε την αύξηση στις 161.000 τις εκκρεμείς συντάξεις. «Εγώ αυτό το χαρακτηρίζω ανικανότητα», υπογράμμισε η κ. Γεννηματά.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ κάλεσε για ειδικό σχέδιο στήριξης των ανθρώπων του πολιτισμού.

Τέλος,αναφερόμενη στο σκάνδαλο των προγραμμάτων τηλεκατάρτισης, η κ. Γεννηματά έκανε λόγο για «κομπίνα που στήθηκε με τις ευλογίες του υπουργείου».

Τέλος η κ.Γεννηματά κάλεσε για αξιοποίηση όλων των δομών, υπό την αυστηρή εποπτεία του ΕΟΠΥΥ, για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο «ανακαίνισης» του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ώστε η υγεία να είναι προνομιακή μόνο για τους έχοντες, όπως σημείωσε.

Στην εξωτερική πολιτική και τα ελληνοτουρκικά, ζήτησε μια ξεκάθαρη εθνική στρατηγική.

Δ. Κουτσούμπας: Τώρα πρέπει να δυναμώσει η αγωνιστική δράση για να μην πληρώσει ο λαός τα σπασμένα της κρίσης

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη δευτερολογία του σήμερα στη Βουλή, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στη χώρα, είπε ότι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και άλλα αστικά κόμματα εμφανίστηκαν ως όψιμοι οπαδοί του δημοσίου συστήματος Υγείας, αφού πρώτα είχαν κλείσει νοσοκομεία και άλλες δομές υγείας, “πετσοκόψει” προϋπολογισμούς και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων σε αυτό, ενώ «τώρα θυμήθηκαν το δίκαιο αίτημα υπαγωγής των εργαζομένων στα ΒΑΕ», το οποίο δεν είχαν κάνει ως κυβέρνηση όσοι αναφέρθηκαν στο αίτημα αυτό.

Υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ ακριβώς για να υπάρξει υγειονομική θωράκιση είχε ζητήσει προσλήψεις όλου του αναγκαίου προσωπικού και την επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας για να εξασφαλιστεί η επάρκεια και μέσων και υποδομών αλλά κυρίως η τήρηση των κανόνων.

Επισήμανε ότι όλοι απέρριψαν την πραγματική επίταξη και έφθασαν στο σημείο να βαφτίζουν επίταξη την μίσθωση υπηρεσιών μέσω συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ «με το αζημίωτο για τους μεγαλοκλινικάρχες».

«Από τη πρώτη στιγμή είπαμε ότι η αναγκαία καραντίνα δεν σημαίνει καραντίνα στη διεκδίκηση, στη φωνή του λαού, δεν σημαίνει γενικό σιωπητήριο σαν αυτό που ήθελε και επιδιώκει να επιβάλλει η κυβέρνηση με τη συμβολή και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο όνομα μια ψευδεπίγραφης “υπεύθυνης αντιπολίτευσης” και με την συνδρομή κάποιων ΜΜΕ που εξοβελίζουν κάθε φωνή που αναδεικνύει κρατικά κενά και ελλείψεις» προσέθεσε.

Είπε, καταθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία, ότι ο τερματισμός της καραντίνας θα αποκαλύψει ότι ο δημόσιος τομέας Υγείας παραμένει αθωράκιστος, ενώ σχολιάζοντας την επιδίωξη της κυβέρνησης για προσέγγιση του ευρωπαϊκού μέσου όρου των 1.200 κρεβατιών ΜΕΘ, τόνισε ότι «αυτός ο μ.ο της ΕΕ είναι κάτω από το 50% των κρεβατιών ΜΕΘ που θα έπρεπε να έχει η δική μας χώρα και είναι αυτός ο μ.ο που στοίχισε και στοιχίζει χιλιάδες ανθρώπινες ζωές σε χώρες της ΕΕ».

Σημείωσε ότι το σύστημα Υγείας δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στο σύνολο των αναγκών και υπογράμμισε ότι πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα οι προτάσεις του ΚΚΕ.