PeristeriNews.gr
Πολιτική

Κόντρα Τσίπρα – Μητσοτάκη με φόντο Συνταγματική Αναθεώρηση


Τα ξίφη τους με αιχμή τη Συνταγματική Αναθεώρηση διασταύρωσαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συζήτηση στη Βουλή επί της λήψης απόφασης για την προθεσμία που η Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος θα παραδώσει την έκθεσή της.

Στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης βρέθηκαν το άρθρο 16 και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, η διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, η απλή αναλογική και οι σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας. Η κόντρα του Πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης περιλάμβανε και αναφορές στον… Εδεσσαϊκό. «Δεν κατάλαβα την θέση σας για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αυτά που είπατε δεν είναι θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενδεχομένως είναι θέση προέδρου του Εδεσσαϊκού», είπε ο κ. Τσίπρας, με τον κ. Μητσοτάκη να απαντά αστειευόμενος, όταν έλαβε τον λόγο: «Κάνετε λάθη και στα σοβαρά και στα λιγότερο σοβαρά κ. Τσίπρα, δεν ήταν πρόεδρος του Εδεσσαϊκού, ήταν αντιπρόεδρος».

Αλ. Τσίπρας: Η κρίση έφερε στο προσκήνιο αιτήματα για περισσότερη δημοκρατία

Λαμβάνοντας πρώτος τον λόγο, ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «η πρότασή μας για τη Συνταγματική Αναθεώρηση έχει ως κύριο σκοπό την ενίσχυση του κοινοβουλευτισμού, την εμβάθυνση της δημοκρατίας και της λαϊκής συμμετοχής, την προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων, την κατάργηση των προνομιακών θεσμών υπέρ της πολιτικής ελίτ».

Ο Πρωθυπουργός κάλεσε τις ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων να μην θέσουν στη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης ζήτημα κομματικής πειθαρχίας. «Να αφήσουν τους βουλευτές να ψηφίσουν ελεύθερα», εξήγησε. Είπε επίσης ότι «η οικονομική κρίση μας οδήγησε να κοιτάξουμε κατάματα το δημοκρατικό έλλειμμα, τις θεσμικές και διοικητικές ανεπάρκειες και έφερε στο προσκήνιο, με ένταση, λαϊκά αιτήματα για περισσότερη δημοκρατία, ισότητα, κοινωνική προστασία. Το αίτημα για την ριζική μεταρρύθμιση του κράτους».

Αναφερόμενος στη διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «δεν είναι πρόθεσή μας μας να δημιουργήσουμε κίνδυνο δυισμού κορυφή της Πολιτείας». Όπως ανέφερε, η προοπτική άμεσης εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, του δίνει μια ιδιαίτερη ισχύ.

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε την αντιπολίτευση να στηρίξει τις προτάσεις για τα δημοψηφίσματα με λαϊκή πρωτοβουλία, το υποχρεωτικό δημοψήφισμα σε περίπτωση διεθνούς συμφωνίας που παραχωρεί κυριαρχικές αρμοδιότητες του κράτους σε διεθνή οργανισμό αλλά και την πρόταση για την λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία.

Περιγράφοντας τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως είναι η ώρα και για την τροποποίηση των διατάξεων περί ευθύνης υπουργών. Επίσης, όπως είπε, είναι ώρα να τεθεί όριο αριθμού βουλευτικών θητειών. Αναφερόμενος στις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας, είπε πως πρέπει να διαμορφωθούν οι όροι και προϋποθέσεις για να διακριθούν οι ρόλοι τους.

Κ. Μητσοτάκης: Ο κ. Τσίπρας χρησιμοποιεί την Αναθεώρηση ως προσχηματικό εργαλείο

Τον λόγο έλαβε εν συνεχεία ο πρόεδρος της Ν.Δ., ο οποίος καταλόγισε στον Πρωθυπουργό ότι «χρησιμοποιεί τη Συνταγματική Αναθεώρηση ως προσχηματικό εργαλείο για να ξεφύγει από τη σκληρή πραγματικότητα που ο ίδιος δημιούργησε».

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη «η συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση χρειάζεται ευρύτερες συνθέσεις και συναινέσεις.  Το Σύνταγμα προβλέπει πως πρέπει να υπάρχει ομαλή πολιτική ατμόσφαιρα, η χώρα όμως έχει εισέλθει σε προεκλογική περίοδο». Παράλληλα, όπως είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ. στα ζητήματα της Συνταγματικής Αναθεώρησης δεν υπήρχε ποτέ κομματική πειθαρχεία. «Θέλω να δω αν θα υπάρχουν βουλευτές που θα ξεφύγουν από τη δική σας γραμμή», σημείωσε.

Απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ, στην πρότασή του, δεν αναφέρεται καθόλου «στα άρθρα της Δημόσιας Διοίκησης, της Εκπαίδευσης, της Ανάπτυξης, της Δικαιοσύνης και της Δημοσιονομικής Σταθερότητας». Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε, ακόμη, επικίνδυνες προτάσεις τα δημοψηφίσματα ή τις ατελέσφορες επί εξάμηνο ψηφοφορίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ είπε ότι είναι ευθέως διαλυτική η πρόταση για συνταγματική καθιέρωση της απλής αναλογικής που θα οδηγήσει τη χώρα σε μόνιμη ακυβερνησία.

Κατηγόρησε, δε, τον κ. Τσίπρα ότι ακόμη και την Εκκλησία την εργαλειοποιεί με ένα θέμα όπως το μισθολογικό των κληρικών και η περιουσία της Εκκλησίας, σαν ένα διμερές παζάρι που ξεσηκώνει τους ιερείς και προκαλεί αντιδράσεις από το Πατριαρχείο.

Χαρακτήρισε συνολικά αναχρονιστικό και ιδεοληπτικό το κείμενο της πρότασης της κυβέρνησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος και προσέθεσε ότι καταθέτει την πρότασή της ΝΔ για μία μεγάλη και τολμηρή συνταγματική αναθεώρηση που αφορά 57 από τα 120 άρθρα του Συντάγματος σε αντιδιαστολή με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που αφορά 23.

Αλ. Τσίπρας: Αλλοπρόσαλλες οι προτάσεις σας, κ. Μητσοτάκη

Λαμβάνοντας τον λόγο μετά από την τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Πρωθυπουργός τόνισε απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη ότι «δεν κατάλαβα να έχετε πρόταση με συνοχή και ειρμό» και χαρακτήρισε τις προτάσεις της Ν.Δ. «αλλοπρόσαλλες». «Αυτό που προτείνετε δεν είναι αναθεώρηση, μήπως είναι συντακτική συνέλευση;», διερωτήθηκε και κατηγόρησε τον πρόεδρο της Ν.Δ. ότι προτείνει διαδικασία εκφυλισμού της Συνταγματικής Αναθεώρησης.

«Οι διαρροές σας έλεγαν ότι δεν είναι ώριμο να προχωρήσουμε σε αναθεώρηση και έρχεστε τώρα και προτείνετε να αναθεωρήσουμε πάνω από τα μισά άρθρα του Συντάγματος. Μήπως θέλετε να ξαναφτιάξουμε το Σύνταγμά μας;», συνέχισε ο Πρωθυπουργός.

Διερωτήθηκε, δε, «εμείς ΣΥΡΙΖοποιούμε το Σύνταγμα όταν εμπεριέχουμε πρόταση που εσείς κ. Μητσοτάκη έχετε συνυπογράψει;», ενώ απευθυνόμενος εκ νέου στον κ. Μητσοτάκη, ανέφερε: «Σας τράβηξε το αυτί η πτέρυγα του ΛΑΟΣ και αλλάξατε γνώμη στο θέμα με την Εκκλησία;». Όπως ανέφερε, «δεν έκανα μόνος μου την συμφωνία. Δεν σέβεστε τον Αρχιεπίσκοπο; Πρόχειρη συμφωνία έκανε; Δεν έχετε ούτε ιερό ούτε όσιο προκειμένου να κάνετε αντιπολίτευση».

Ο κ. Τσίπρας καταλόγισε στον κ. Μητσοτάκη ότι «θέλετε και μικρό δημόσιο και τους 10.000 ιερείς να βρίσκονται στην θέση τους». Είπε επίσης ότι η πρόταση της Ν.Δ. για ιδιωτικά πανεπιστήμια θα επιφέρει υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας.

Κ. Μητσοτάκης: Το άσυλο θα καταργηθεί τελείως

«Το περιεχόμενο των αναθεωρητέων διατάξεων δεν δεσμεύει την επόμενη Βουλή», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ν.Δ. και καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι φοβάται πως θα χάσει τις εκλογές και δεν επιθυμεί να διαμορφώσει το Σύνταγμα η επόμενη κυβέρνηση.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε στον κ. Τσίπρα ότι «τα έχετε μπλέξει τελείως με το άρθρο 16».  Ανέφερε επίσης ότι 50.000 Έλληνες φοιτητές σπουδάζουν στο εξωτερικό, και ότι δεν είναι όλοι πλούσιοι. «Τους στερείτε τη δυνατότητα να επιλέξουν να μπορέσουν να σπουδάσουν στη χώρα τους», συμπλήρωσε ενώ υπογράμμισε ότι «το βασικό μας μέλημα είναι το δημόσιο πανεπιστήμιο».

Όπως είπε, «το δημόσιο Πανεπιστήμιο είναι δημόσιος χώρος και έχουμε φθάσει με τις δικές σας αθλιότητες σ’ αυτό τον χώρο να μην μπορεί να πει κάποιος την άποψή του», ενώ επανέλαβε ότι το άσυλο στα πανεπιστήμια θα καταργηθεί τελείως. «Θα πεταχθούν έξω από το δημόσιο πανεπιστήμιο ρουβίκωνες, μπαχαλάκηδες, έμποροι ναρκωτικών», συνέχισε.

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι «μας λέτε ότι προχωράτε περίπου στην απόλυση 10.000 ιερέων. Για να προσληφθούν κάποιοι, θα πρέπει κάποιοι άλλοι να έχουν απολυθεί», ενώ επεσήμανε ότι «στα ζητήματα αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας προφανώς και είμαστε σύμφωνοι».

Αλ. Τσίπρας: Θέλετε ιδεολογικά δική σας Αναθεώρηση – Κ. Μητσοτάκης: Τινάζετε τη διαδικασία στον αέρα

Ο Πρωθυπουργός και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχαν και τρίτο γύρο αντιπαράθεσης, με τον κ. Τσίπρα να κατηγορεί τον κ. Μητσοτάκη ότι «αυτό το οποίο θέλετε, είναι να προχωρήσετε σε μια ιδεολογικά δική σας αναθεώρηση». Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι υπάρχει απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου κατά την οποία η προτείνουσα βουλή δεν δεσμεύει την αναθεωρητική μόνο προς τα άρθρα, αλλά και ως προς την κατεύθυνση.

Η άποψη που εκφράσατε είναι μια ακραία μειοψηφική άποψη, απάντησε ο πρόεδρος της Ν.Δ. και επεσήμανε ότι «σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να δεχθούμε αυτή την ερμηνεία». Επεσήμανε, δε, απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα ότι «αν συνεχίσετε έτσι θα τινάξετε όλη την διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης στον αέρα».

Θέση για την αντιπαράθεση των κ.κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη πήρε και η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, η οποία επρόκειτο βάσει του προγράμματος να λάβει τον λόγο αμέσως μετά την πρώτη τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη. «Η διαδικασία αυτή κινδυνεύει να συνθλιβεί στον μύλο της κομματικής αντιπαράθεσης» τόνισε.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Με 159 «ναι» πέρασε το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Peristeri News

Υποψήφιοι ευρωβουλευτές με τη Νίκη οι Νίκος Αναδιώτης και Άκης Τσελέντης

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Αποτροπιασμός για τις ενέργειες της Ρωσίας εναντίον αμάχων

Peristeri News

Leave a Comment