PeristeriNews.gr
Πολιτική

Κοινή πρωτοβουλία Ελλάδας, Κύπρου, Βουλγαρίας για το προσφυγικό – μεταναστευτικό


Κοινή πρωτοβουλία στο μεταναστευτικό μέτωπο της ανατολικής Μεσογείου αποφάσισαν να αναλάβουν η Ελλάδα, η Κύπρος και η Βουλγαρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με αφετηρία το Συμβούλιο υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στις 7 και 8 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, πρόκειται για την πρώτη κοινή πρωτοβουλία των κρατών μελών πρώτης γραμμής στην ανατολική Μεσόγειο. Όπως αναφέρεται, με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, μεταξύ 19 Αυγούστου και 1 Σεπτεμβρίου, σημειώθηκαν 4.879 αφίξεις μέσω της οδού της ανατολικής Μεσογείου, ενώ μόλις 1.133 αφίξεις μέσω της οδού της δυτικής Μεσογείου και 1.369 μέσω της οδού της κεντρικής Μεσογείου.

Η πρωτοβουλία των τριών χωρών φέρει τον τίτλο «Eastern Mediterranean Migration Route Initiative» και θα παρουσιαστεί επίσημα με κατάθεση συγκεκριμένου κειμένου στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της προσεχούς εβδομάδας. Έρχεται δε ως συνέχεια των επισκέψεων του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιώργου Κουμουτσάκου, στην Κύπρο και τη Βουλγαρία.

Οι τρεις χώρες ενθαρρύνουν την ΕΕ και τα υπόλοιπα κράτη- μέλη να εξετάσουν θετικά την περαιτέρω διάθεση πόρων προς τις χώρες της ανατολικής Μεσογείου και να δεσμευθούν περισσότερα κονδύλια για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού στον υπό διαμόρφωση κοινοτικό προϋπολογισμό 2021-2026. Επίσης, σκοπός της πρωτοβουλίας είναι να αναδειχθεί στην ευρωπαϊκή της διάσταση η μεγάλη μεταναστευτική πρόκληση που αντιμετωπίζουν τα κράτη στην πρώτη γραμμή της ανατολικής Μεσογείου, προκειμένου να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα από την ΕΕ στο πλαίσιο της κοινοτικής αλληλεγγύης, με μετεγκαταστάσεις, ισχυρή πολιτική επιστροφών σε τρίτες χώρες προέλευσης και ενίσχυση των κρατών που πλήττονται άμεσα. Οι τρεις χώρες συνηγορούν και στην αποτελεσματική εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας μέσω της εκρίζωσης των δικτύων διακίνησης μεταναστών, της αποτροπής εγκαθίδρυσης νέων παράνομων μεταναστευτικών οδών προς όλη την Ευρώπη και της διασφάλισης αποτελεσματικών επιστροφών.

Επίσκεψη Γ. Κουμουτσάκου στην Τουρκία

Στην Τουρκία βρίσκεται σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιώργος Κουμουτσάκος, προκειμένου να συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις στο προσφυγικό- μεταναστευτικό και την εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας. Ο κ. Κουμουτσάκος θα έχει συναντήσεις με τον υπουργό Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, καθώς και με τους υφυπουργούς Εσωτερικών, Ισμαήλ Κατακλί, και Εξωτερικών, Γιαβούζ Σελίμ Κιράν.

 

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Αλ. Χαρίτσης: Η Αριστερά στον τόπο μας δεν είναι εφήμερη μόδα

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Η ακρίβεια είναι το νούμερο ένα ζήτημα της κοινωνίας

Peristeri News

Αλ. Τσίπρας: Δεν σκέφτηκα ποτέ να διαπραγματευτώ τη θέση μας στην Ευρώπη

Peristeri News

Leave a Comment