PeristeriNews.gr
Πολιτική

«Κλειδί» η ΔΗΜΑΡ για την εξεταστική το μνημονίου



Έντονες διεργασίες καταγράφονται στο πολιτικό παρασκήνιο τις τελευταίες ώρες, εν όψει της συζήτησης που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα ερευνήσει το πώς φτάσαμε στο μνημόνιο.

Έντονες διεργασίες καταγράφονται στο πολιτικό παρασκήνιο τις τελευταίες ώρες, εν όψει της συζήτησης που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα ερευνήσει το πώς φτάσαμε στο μνημόνιο.

Η συζήτηση έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου και στο κυβερνητικό στρατόπεδο βρίσκονται σε εγρήγορση καθώς ένας από τους εταίρους, ο επικεφαλής της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να τοποθετηθούν ο ίδιος και οι βουλευτές του υπέρ της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής. Η ΔΗΜΑΡ είναι έτοιμη να πει το «ναι», αρκεί να διερευνηθεί από την Εξεταστική Επιτροπή και η περίοδος πριν από την κυβέρνηση Παπανδρέου. Τουτέστιν, να εξεταστούν και οι τυχόν ευθύνες της περιόδου Καραμανλή!

Ετσι όπως διαμορφώνονται οι συνθήκες, ουσιαστικά το «κλειδί» το κρατάει η ΔΗΜΑΡ, οπότε στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκονται σε συνεχείς διαβουλεύσεις αφού δεν επιθυμούν στην παρούσα φάση να υπάρξει σύγκρουση στον τρικομματικό κυβερνητικό συνασπισμό. Με τους μέχρι στιγμής συσχετισμούς, υπέρ της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής αναμένεται να ψηφίσουν εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ, και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες. Αλλωστε, ο Πάνος Καμμένος έχει ζητήσει επανειλημμένως να αποδοθούν ευθύνες σε όσους έφταιξαν. «Ναι» σε μια εξεταστική θα πουν, όπως όλα δείχνουν, και οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Από την πλευρά του, ο Περισσός δεν έχει πάρει ακόμη σαφή θέση. Ωστόσο, η… ροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος είναι προς το «ναι». Ισως να μην το έχει πει ακόμη για να μη φανεί ότι ακολουθεί τις προτάσεις που καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Με βάση τις παραπάνω θέσεις, αν ψηφίσει και η ΔΗΜΑΡ υπέρ της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για το μνημόνιο, τότε είναι πολύ πιθανόν η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ (διαθέτουν πλέον μαζί μόλις 151 βουλευτές) να χάσουν την πλειοψηφία. Θα πρέπει να εμφανιστούν συμπαγείς και να μην υπάρξει ούτε μία απώλεια ή απουσία από τη Βουλή στις 30 του μηνός.

Η Νέα Δημοκρατία, από τη μεριά της, δεν πρόκειται για κανέναν λόγο να πει «ναι» καθώς ο Αντώνης Σαμαράς δεν είναι διατεθειμένος να ανοίξει μια έρευνα που θα εξέταζε και την περίοδο Καραμανλή καθώς, αφενός αρκετά από τα στελέχη των τότε κυβερνήσεων είναι και τώρα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αφετέρου οι σχέσεις του με τον πρώην πρωθυπουργό είναι αγαστές. Ο κ. Σαμαράς δεν θέλει επίσης να έρθει αντιμέτωπος με το ΠΑΣΟΚ που στην παρούσα φάση είναι εταίρος του και οι διαφωνίες μεταξύ τους είναι ελάχιστες. Μια εξεταστική για το μνημόνιο δεν θα ερευνούσε τις ευθύνες μόνο του Γιώργου Παπανδρέου, αλλά και του ίδιου του Ευάγγελου Βενιζέλου που τότε κατείχε τη θέση του υπουργού Οικονομικών.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!





Related posts

Κ. Μητσοτάκης: Απόλυτη συμμόρφωση της Βόρειας Μακεδονίας στο θέμα του ονόματος

Peristeri News

Ρένα Δούρου: Η κυβέρνηση διαλύει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στο Περιστέρι

Peristeri News

Έρχεται το Ψηφιακό Φροντιστήριο από τον Σεπτέμβριο

Peristeri News

Leave a Comment