PeristeriNews.gr
Πολιτική

Καζνέβ: Η Ελλάδα κατέβαλε πολλές προσπάθειες


Τη στήριξή του στις προσπάθειες της Ελλάδας εκφράζει ο Γάλλος πρωθυπουργός, Μπερνάρ Καζνέβ, σε συνέντευξή του στο «Έθνος», θυμίζοντας ότι το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου έθεσε το πλαίσιο που επιτρέπει την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

«Η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός κατέβαλαν πολλές προσπάθειες και θυσίες. Οι προσπάθειες αυτές ήταν απαραίτητες για να μπορέσει η Ελλάδα να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της, να επιτύχει τον ισοσκελισμό των δημόσιων οικονομικών της και να αποκτήσει και πάλι την πλήρη κυριαρχία και ανεξαρτησία της έναντι των χρηματοπιστωτικών αγορών, αναφέρει ο κ. Καζνέβ, ο οποίος πραγματοποιεί σήμερα επίσκεψη στην Αθήνα.

Σημειώνει ακόμη ότι «η Ελλάδα πρέπει να εξακολουθήσει να απολαύει του τρίτου προγράμματος βοήθειας, ιδίως εν όψει των σημαντικών χρονοδιαγραμμάτων αποπληρωμής του χρέους που είναι προγραμματισμένα για το καλοκαίρι».

Ο Γάλλος πρωθυπουργός επισημαίνει παράλληλα την ανάγκη ενίσχυσης της Ευρώπης. «Πρέπει να αποδείξουμε την αποτελεσματικότητά της στους πολίτες και να διαφυλάξουμε την ενότητά της. Κατά συνέπεια, μιλάμε για κάτι πολύ πέραν της ταχύτητας με την οποία επιθυμεί ο καθένας να προχωρήσει. Η Σύνοδος Κορυφής της Ρώμης θα μας βοηθήσει να διευκρινίσουμε όλα αυτά με συγκεκριμένες προτάσεις», αναφέρει.

Σχετικά με την Ευρωζώνη σημειώνει ότι «πολλά έχουν ήδη γίνει, ειδικότερα για την ενίσχυση της ανθεκτικότητάς της στις κρίσεις». «Αναφέρομαι στη δημιουργία της Τραπεζικής Ενωσης, που επιτρέπει τον έλεγχο των οικονομικών, στους μηχανισμούς αλληλεγγύης, όπως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, που επέτρεψε τη διατήρηση της ενότητας και της ακεραιότητας της Ευρωζώνης, αλλά και στο πρόγραμμα βοήθειας 86 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε το καλοκαίρι του 2015 για την Ελλάδα», εξηγεί. Αναφορικά με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, θυμίζει ότι η Γαλλία ανέκαθεν επεδίωκε μία έξυπνη ερμηνεία των κανόνων λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερη κατάσταση κάθε χώρας. «Χρειάζονται κανόνες, αλλά δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από μία τυφλή προσήλωση σε αυτούς. Η Επιτροπή Γιούνκερ το έχει πλήρως κατανοήσει και για τον λόγο αυτό αξίζει να επαινεθεί ιδιαιτέρως» δηλώνει.

«Καταστροφή για τη Γαλλία η έξοδός της από την Ε.Ε.»

Ερωτηθείς για τη διόγκωση του αντισυστημικού, αντιευρωπαϊκού κατά κύριο λόγο, ακροδεξιού λαϊκισμού σε μία σειρά από ευρωπαϊκές χώρες -συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας- και αν υπάρχει κίνδυνος για την περαιτέρω πορεία της Ένωσης ο κ. Καζνέβ παρατηρεί ότι «η ύπαρξη της Ευρώπης δεν είναι πλέον προφανής για όλους» και αυτό φάνηκε, όπως σημειώνει, με το «Brexit και την άνοδο των εξτρεμιστικών κινημάτων» , αλλά και «σε μερικά ιδρυτικά κράτη της Ενωσης, όπως στη Γαλλία, όπου κάποιες πολιτικές δυνάμεις ζητούν την έξοδο της χώρας από την Ενωση».

«Η τάση αυτή γίνεται ακόμα πιο ανησυχητική τη στιγμή που βρισκόμαστε σε μία καθοριστική εκλογική χρονιά για τις Κάτω Χώρες, τη Βουλγαρία, τη Γαλλία και τη Γερμανία» εκτιμά ο Γάλλος πρωθυπουργός και επισημαίνει: «Αυτή η προπαγάνδα απαιτεί μία ξεκάθαρη απάντηση: η έξοδος από την Ένωση θα ήταν καταστροφή για τη Γαλλία, για την οικονομία και την ευημερία της, αλλά και για τη θέση της στον κόσμο».

Όπως τονίζει, η θέση ότι «θα είμαστε πιο δυνατοί εκτός Ενωσης» αποτελεί «ένα χυδαίο ψέμα». «Για να μπορέσουμε να απαντήσουμε στις ρητορικές αυτές, πρέπει να καταφέρουμε -και οι 27 μαζί- να δώσουμε και πάλι την απαιτoύμεvη ώθηση ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων στην Ευρώπη. Είναι το διακύβευμα της Συνόδου Κορυφής της Ρώμης και των προσπαθειών που καταβάλλουμε εδώ και πολλούς μήνες για να ενισχύσουμε τη δυναμική της ευρωπαϊκής οικοδόμησης», υπογραμμίζει.

 

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Αποφυλάκιση με όρους για τον Νίκο Μιχαλολιάκο

Peristeri News

Ψηφίστηκε ο νέος δικαστικός χάρτης της χώρας

Peristeri News

Γ. Φλωρίδης για Μάτι: Η δίκη έγινε με βάση τον ποινικό κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ

Peristeri News

Leave a Comment