PeristeriNews.gr
Οικονομία

Κατσέλη: «Τα κοινωνικά επιδόματα δεν περικόπτονται, αλλά εξορθολογίζονται»



Εκφράζει σε συνέντευξή της η υπουργός Εργασίας.

Τη θέση ότι «τα κοινωνικά επιδόματα δεν περικόπτονται, αλλά εξορθολογίζονται, ώστε να υποστηριχθούν ουσιαστικά όσοι έχουν πράγματι ανάγκη» εκφράζει σε συνέντευξή της η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη.

Παράλληλα, επισημαίνει πως ο μειωμένος μισθός για τους νέους έως 25 ετών αποτελεί ευκαιρία για δουλειά. Αναφορικά με τα νέα μέτρα, η κ. Κατσέλη υπογραμμίζει: «Δεν έχουμε περιθώρια ούτε για αναβλητικότητα, ούτε για ταλαντεύσεις, ούτε για υπεκφυγές».

Συγκεκριμένα, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Τα Νέα, η υπουργός Εργασίας δηλώνει: «Δεν περικόπτουµε αλλά εξορθολογίζουµε, ύστερα από χρόνια, την παροχή κοινωνικών επιδοµάτων, ώστε να υποστηριχτούν ουσιαστικά όσοι έχουν πράγµατι ανάγκη και να παταχθούν οι καταστρατηγήσεις και η σπατάλη µε αναµενόµενο όφελος 120 εκατ. ευρώ για το 2011».

Σχετικά με το μειωμένο μισθό για τους νέους, η κ. Κατσέλη σημειώνει: «Εδώ υπάρχει µια σοβαρή παρεξήγηση. Το πρόβληµα είναι ότι 40% των νέων στις ηλικίες από 15 έως 24 ετών δεν µπορούν να βρουν δουλειά. Εποµένως, η ρύθµιση αυτή δεν αποτελεί µέτρο µείωσης του κόστους εργασίας αλλά δηµιουργεί κίνητρο απασχόλησης γι’ αυτούς που έχουν µηδενικό εισόδηµα.

»Δίνεται έτσι στους νέους µια σηµαντική ευκαιρία να αποκτήσουν τον πρώτο τους µισθό, καθώς και εργασιακή εµπειρία που θα τους ανοίξει πόρτες στο µέλλον διάρκειας µέχρι 24 µήνες µε το 80% του µισθού της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύµβασης Εργασίας και µε πλήρη κάλυψη των ασφαλιστικών τους εισφορών στο ΙΚΑ. Δίνουµε ταυτόχρονα ένα ισχυρό κίνητρο στις επιχειρήσεις να προσλάβουν νέους ανθρώπους, πάνω και πέρα από τους ήδη απασχολούµενους στην επιχείρησή τους».

Ερωτηθείσα για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και κατά πόσο οι πολίτες αντέχουν τα νέα μέτρα, η κ. Κατσέλη σημειώνει: «Δεν έχουµε περιθώρια ούτε για αναβλητικότητα, ούτε για ταλαντεύσεις, ούτε για υπεκφυγές. Προέχει η σωτηρία της χώρας και η διασφάλιση ενός καλύτερου αύριο για τις επόµενες γενιές».

Κληθείσα να σχολιάσει το κίνημα των «Αγανακτισμένων», η υπουργός Εργασίας αναφέρει: «Σέβοµαι και κατανοώ τους συµπολίτες µας, οι οποίοι εκφράζουν µε ειρηνικό τρόπο την αγωνία τους, ακόµα και την αγανάκτησή τους για τους δύσκολους καιρούς που περνάµε και ταυτόχρονα τη θέλησή τους να διεκδικήσουν µαχητικά µια καλύτερη ζωή.

»Οι συγκεντρώσεις στις πλατείες των µεγάλων πόλεων τις τελευταίες µέρες δείχνουν ότι κάτι καινούργιο γεννιέται και ότι αρχίζουν να µορφοποιούνται νέες µορφές συλλογικότητας και διεκδίκησης χωρίς ταµπέλες, νέοι θεσµοί κινητοποίησης και οργάνωσης κυρίως µέσω Διαδικτύου και κοινωνικές πιέσεις για πιο άµεσες µορφές εκπροσώπησης χωρίς διαµεσολάβηση οργανωµένων φορέων όπως κόµµατα, συνδικάτα κ.λπ.

»Η µαζικότητά του στέλνει ένα ξεκάθαρο µήνυµα και στο πολιτικό σύστηµα και στους υπάρχοντες κοινωνικούς φορείς ότι πολλά πρέπει ν’ αλλάξουν στην αντιπροσωπευτική δηµοκρατία µας όπως την έχουµε οικοδοµήσει µεταπολεµικά».

Ερωτηθείσα για τα σχόλια περί έλλειψης διάθεσης συνεργασίας της με την τρόικα, η Λούκα Κατσέλη παρατηρεί: «Θα ήταν τουλάχιστον αφελές για οποιονδηποιτε υπουργό αυτής της κυβέρνησης να καταδεικνύει έλλειψη διάθεσης συνεργασίας µε τους δανειστές µας και την τρόικα, πόσω µάλλον για εµένα που όλη µου η επαγγελµατική ζωή έχει συνδεθεί µε την παρουσία σε διεθνείς οργανισµούς και σε διεθνείς διαπραγµατεύσεις.

»Καιρός να σοβαρευτούµε και να κατανοήσουµε ότι στις σηµερινές συνθήκες δεν υπάρχει άσπρο και µαύρο, αλλά κάθε ρύθµιση και κάθε µέτρο πολιτικής που λαµβάνεται απαιτούν πειστική τεκµηρίωση, ανάλυση των επιπτώσεών τους, αντιπαραβολή επιχειρηµάτων, αξιολόγηση κόστους – οφέλους και σύνθεση απόψεων όπου αυτό είναι εφικτό για την προάσπιση του δηµοσίου συµφέροντος το οποίο υπηρετούµε.

»Οι συζητήσεις µου µε την τρόικα κινήθηκαν πάντοτε σε αυτό το κλίµα και ήταν και είναι πάντοτε ουσιαστικές».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!





Related posts

Πώς λειτουργεί το Iris από το κινητό

Peristeri News

Στο 3,1% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο

Peristeri News

Άμεση η συμβολή του τουρισμού στην Ελλάδα

Peristeri News

Leave a Comment