PeristeriNews.gr
Κοινωνία

«Καταστροφική η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση»


Καταστροφική θα είναι η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% που ισχύει σήμερα στο 23%, σύμφωνα με το Σωματείο Παρασκευαστών Τυροπιτών &
Ιδιοκτητών Αναψυκτηρίων.

Καταστροφική θα είναι η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% που ισχύει σήμερα στο 23%, σύμφωνα με το Σωματείο Παρασκευαστών Τυροπιτών & Ιδιοκτητών Αναψυκτηρίων «Η ΕΝΩΣΗ» .

Πιο αναλυτικά η επιστολή του σωματείου αναφέρει τα εξής:

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Με έκπληξη και τρόμο, πληροφορηθήκαμε ότι το Υπουργείο αποφάσισε να εκτοξεύσει στο 23% από 13% τον Φ.Π.Α. (Αρθρο 34 του ν.3986/2011, ΦΕΚ 152 τόμος Α/01.07.2011) στα καταστήματα εστίασης από 01.09.2011.

Σε μία αγορά που αργοπεθαίνει – αφού λίγοι πια μπορούν να αγοράσουν-αυτή η παράλογη αύξηση, τρίτη για την ακρίβεια, σε διάστημα δύο χρόνων, θα οδηγήσει σε κλείσιμο χιλιάδες υγιείς (μέχρι πριν από λίγο καιρό) επιχειρήσεις που ήδη λειτουργούν οριακά. Θα χάσουν τη δουλειά τους δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι (κυρίως νέα παιδιά) για τους οποίους το κράτος θα χρειαστεί να καταβάλει επιδόματα ανεργίας εκατομμυρίων ευρώ, μέσω του ΟΑΕΔ. Ο ΟΑΕΕ θα χάσει χιλιάδες επιχειρηματίες ασφαλιζόμενους που ακόμη και σήμερα με θυσίες καταφέρνουν να πληρώνουν τις δίμηνες εισφορές τους.

Η αύξηση του Φ.Π.Α από 13% σε 23% (αύξηση πέρα από κάθε λογική) όχι μόνο δεν θα επιφέρει έσοδα στο κράτος (όπως άλλωστε και οι προηγούμενες), αλλά θα έχει τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες. Κι ενόσω στη δική μας χώρα δρομολογούνται τέτοιου είδους πρακτικές οι υπόλοιπες Ευρωπαϊκές (ανταγωνιστικές και στο Τουρισμό) χώρες όχι μόνο διατηρούν σε χαμηλά επίπεδα τον Φ.Π.Α στην εστίαση αλλά τον μειώνουν κιόλας. Συγκεκριμένα στην Ιρλανδία μείωσαν τον ΦΠΑ από το 13% στο 9%, στην Γαλλία από 19,6% στο 5,5% κ.ο.κ.

Κύριε Υπουργέ, ΕΣΕΙΣ, που πριν από μερικά χρόνια, σαν κορυφαίος Συνταγματολόγος, γνωμοδοτήσατε υπέρ του δίκαιου αιτήματός μας, να μην εισπραχθεί ο άδικος δημοτικός φόρος 5%, πώς τώρα αποφασίζετε αυτή την καταδικαστική για τόσες ελληνικές οικογένειες, αύξηση; Όταν μάλιστα ο ίδιος δηλώνετε ότι ‘δεν είναι ούτε δίκαιη, ούτε λογική’, πώς δέχεσθε να επιβληθεί;

Αν πραγματικά σκέπτεσθε να γίνει μείωση του Φ.Π.Α. στη συνέχεια, δυστυχώς μέχρι τότε το παιχνίδι θα έχει χαθεί μαζί με τα καταστήματά μας και τις θέσεις εργασίας.

Σε αυτό το σημείο σας παραθέτουμε το εξής εύλογο ερώτημα: Σε ποιες ενέργειες θα έπρεπε να προβούμε για να εξαιρεθούμε και εμείς από το νέο Φ.Π.Α όπως οι ζαχαροπλάστες; (ΠΟΛ 1170 Διευκρινιστική ν.3986/2011). Θεωρείτε ότι η Τυρόπιτα και το Σουβλάκι είναι είδη πολυτελείας, ενώ ταυτοχρόνως το Προφιτερόλ και το Τυραμισού είδη πρώτης ανάγκης; Και ποιες είναι οι προτάσεις σας σχετικά με τον αθέμιτο ανταγωνισμό που θα υπάρξει με τους Φούρνους αφού εκτός από γλυκά (που εξαιρούνται), εφεξής θα πωλούνται αρτοσκευάσματα και πίτες με χαμηλότερο Φ.Π.Α από εμάς; Οι ανωτέρω απορίες δεν αποτελούν μομφή προς τους καταστηματάρχες ζαχαροπλαστείων αλλά ερωτήσεις κάθε νοήμονος παρασκευαστή τυροπιτών – ιδιοκτήτη αναψυκτηρίου, ο οποίος δεν απολαμβάνει ίσης μεταχείρισης με τους παρεμφερείς κλάδους ούτε βέβαια και δίκαιης μεταχείρισης όπως θα έπρεπε!

Κύριε Υπουργέ, μην προχωρήσετε σε αυτή την ανάλγητη πράξη.

Μην συνδέσετε το όνομά σας, όπως και αυτό του κυρίου Γεωργίου Παπανδρέου, με την εξόντωση χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την κοινωνική έκρηξη που θα επακολουθήσει.

Με εκτίμηση,

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος Η Γραμματέας

Ευστάθιος Ξυλάς Αφροδίτη Γεωργάτου»

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Χωρίς μετρό, ΗΣΑΠ και τραμ την Τετάρτη

Peristeri News

Παραλύει την Τετάρτη η χώρα – Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς

Peristeri News

Μετατίθεται επίσημα η αργία της Πρωτομαγιάς

Peristeri News

Leave a Comment