PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Καταγγελία σε εταιρεία ελικοπτέρων χωρίς άδεια



Αλυσιδωτές αντιδράσεις πρόκειται να προκαλέσουν οι αποκαλύψεις ιπτάμενου χειριστή αεροσκαφών τόσο στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας όσο και στο Πυροσβεστικό Σώμα.

Αλυσιδωτές αντιδράσεις πρόκειται να προκαλέσουν οι αποκαλύψεις ιπτάμενου χειριστή αεροσκαφών τόσο στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας όσο και στο Πυροσβεστικό Σώμα.

Ο καταγγέλλων Κωνσταντίνος Δογορίτης έχει αποκαλύψει με μήνυση που έχει καταθέσει στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ένα μείζονος σημασίας θέμα που αφορά σε πασίγνωστη εταιρεία που συνεργάζεται με το ελληνικό Δημόσιο στην εκμίσθωση ελικοπτέρων δασοπυρόσβεσης.

Η υπόθεση αφορά στην εταιρεία «ΣΚΟΡΠΙΟΝ», συμφερόντων του επιχειρηματία Δαφέρμου, η οποία εμφανίζεται να συμβάλλεται συνεχώς με το ελληνικό Δημόσιο έναντι δυσθεώρητων ποσών, ούσα μεσολαβήτρια για την ενοικίαση ελικοπτέρων από τη Ρωσία και άλλες χώρες, χωρίς όμως να διαθέτει τα απαραίτητα πιστοποιητικά.

Η μαρτυρία του εν λόγω χειριστή, που αποκαλύπτει σήμερα η zougla.gr και διερευνάται σε επίπεδο ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης, είναι ιδιαίτερα σοβαρή, καθώς εγείρει πολλά ερωτήματα για τους ελέγχους που κάνουν -ή καλύτερα δεν κάνουν- οι αρμόδιοι υπάλληλοι της ΥΠΑ αλλά και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Ελικόπτερα χωρίς πιστοποιητικά

Η εταιρεία «ΣΚΟΡΠΙΟΝ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΥΨΗΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Α.Ε.», στην οποία εργαζόταν ο κ. Κ. Δογαρίτης για μεγάλο χρονικό διάστημα, φέρεται να συνάπτει συμβάσεις με το ελληνικό Δημόσιο και με το Πυροσβεστικό Σώμα από το 1999 μέχρι σήμερα κατά τους θερινούς μήνες, για την κάλυψη των αναγκών δασοπυρόσβεσης.

Κάθε χρόνο προκηρύσσεται ανοιχτός διαγωνισμός με απόφαση του υπουργού Δημόσιας Τάξης μέσω του Πυροσβεστικού Σώματος για τη συνδρομή ελικοπτέρων στην κατάσβεση των πυρκαγιών με κριτήριο αφενός την οικονομικότερη προσφορά και αφετέρου την εγκυρότητα της εταιρείας.

Η «ΣΚΟΡΠΙΟΝ», που εδρεύει στην Αυστρία και διαθέτει υποκατάστημα στην Ελλάδα, είναι μία εκ των δύο εταιρειών από τις οποίες κάθε χρόνο το Πυροσβεστικό Σώμα μισθώνει ελικόπτερα. Το 2011 και για διάστημα ενενήντα ημερών, η Πυροσβεστική είχε στη διάθεσή της δύο ελικόπτερα βαρέος τύπου που στοίχισαν 4.016.000 ευρώ και 7 μεσαίου τύπου με αναρτημένο κάδο που στοίχισαν 5.565.000 ευρώ.

Δηλαδή, το ελληνικό Δημόσιο κατέβαλε στην εταιρεία για διάστημα τριών μηνών συνολικά το ποσό των 9.581.000 ευρώ, ενώ από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 η εταιρεία φέρεται να έλαβε πάνω από 200.000.000 ευρώ.

Η εταιρεία, όμως, όπως καταγγέλλεται στη μηνυτήρια αναφορά του κ. Κ. Δογαρίτη, δεν διέθετε ούτε πιστοποιητικό αερομεταφορέα με την απαιτούμενη άδεια εκμεταλλεύσεως, εφόσον ισχυρίζεται ότι μεταφέρει επιβάτες, αλλά ούτε και άδεια εναερίων εργασιών, η οποία απαιτείται στην αεροδασοπυρόσβεση.

Υπεύθυνη υπηρεσία για τη χορήγηση αυτών των αδειών είναι η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, η οποία ουδέποτε χορήγησε τα απαιτούμενα έγγραφα αλλά και ούτε ήλεγξε ποτέ τη «ΣΚΟΡΠΙΟΝ», όπως όφειλε να πράττει ετησίως με εμπειρογνώμονες της διεύθυνσης πτητικών προτύπων Δ2. Αντιθέτως, ισχυρίζεται διά των εγγράφων που παραθέτουμε ότι η ευθύνη και η μέριμνα για τη δραστηριότητα της εν λόγω εταιρείας ανήκει στο Πυροσβεστικό Σώμα.

Ωστόσο, ούτε το Πυροσβεστικό Σώμα απαίτησε ποτέ αυτές τις άδειες που θεωρούνται απαραίτητες στην αεροδασοπυρόσβεση.

Τριτοκοσμικές συνθήκες εργασίας

Στη μηνυτήρια αναφορά, ο καταγγέλλων, ο οποίος εργαζόταν στη «ΣΚΟΡΠΙΟΝ» ως πιλότος, κάνει λόγο και για τις κακές συνθήκες εργασίας με αμείλικτα ωράρια (15 ώρες ημερησίως), παραβαίνοντας έτσι τις διατάξεις που προβλέπει η Υ.Π.Α..

Επισημαίνει, επίσης, ότι δεν αποζημιωνόταν ούτε για τις υπερωρίες του αλλά ούτε και για τα επιδόματα που του αναλογούσαν, ενώ δεν είχε ασφαλιστική κάλυψη για ζημιές από τη σύμβαση μεταφοράς επιβατών, μια και ο κ. Κωνσταντίνος Δογαρίτης -κατά την εταιρεία- φαίνεται ως επιβάτης πάνω στο ελικόπτερο και όχι ως πιλότος του, αφού η «ΣΚΟΡΠΙΟΝ» φέρεται να μισθώνει αεροσκάφη από το εξωτερικό μαζί με το πλήρωμά τους.

Εν κατακλείδι, η μία από τις δύο εταιρείες που μισθώνουν ελικόπτερα για αεροδασοπυρόσβεση στο Πυροσβεστικό Σώμα με ετήσιους διαγωνισμούς δεν διαθέτει τις απαραίτητες άδειες, όπως προβλέπεται από τον κανονισμό Πτητικής Λειτουργίας Δημοσίων Αερομεταφορών Ελικοπτέρων.

Κάτι που βέβαια αντιβαίνει στην κοινή λογική αλλά και στις σχετικές προκηρύξεις που συνοδεύουν του διαγωνισμούς για την εκμίσθωση των ελικοπτέρων.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!





Related posts

Συνελήφθη ηγετικό στέλεχος του Ρουβίκωνα

Peristeri News

Επίθεση σε διμοιρία των ΜΑΤ στα Εξάρχεια

Peristeri News

Πέντε συλλήψεις για διακίνηση ηρωίνης – Κατασχέθηκαν 2,5 κιλά ναρκωτικών

Peristeri News

Leave a Comment