PeristeriNews.gr
Διεθνή

Καταλονία: Το δημοψήφισμα βάφτηκε με αίμα


Με αίμα βάφτηκε το δημοψήφισμα, με το ερώτημα της ανεξαρτησίας ή όχι, στην Καταλονία, καθώς οι ειδικές δυνάμεις της Ισπανικής αστυνομίας συγκρούονταν με πολίτες που ήθελαν να ψηφίσουν σε μια διαδικασία την οποίαν η κυβέρνηση της χώρας έχει χαρακτηρίσει «παράνομη».

Οι εικόνες με τραυματισμένους, αιμάσσοντες πολίτες έκαναν τον γύρο του κόσμου, θέτοντας σε δεύτερη μοίρα, προς το παρόν, το αποτέλεσμα της κάλπης, το οποίο δεν θα ανακοινωθεί παρά σε λίγες ημέρες.

Την επίδειξη βίας καταδίκασαν ορισμένοι Ευρωπαίοι πολιτικοί, ενώ οι Βρυξέλλες παρακολουθούν με έκδηλη ανησυχία τα τεκταινόμενα στην 4η οικονομία της Ευρωζώνης κι αναλογίζονται τις συνέπειες.

Σύμφωνα με νεώτερο απολογισμό, στις ταραχές τραυματίστηκαν τουλάχιστον 761 άνθρωποι σ’ όλη την Καταλονία, όπως ανακοίνωσε η περιφερειακή κυβέρνηση,

Η Καταλονία απέτυχε να διεξαγάγει σήμερα ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, δήλωσε ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι. Ο λαός της Καταλονίας ξεγελάσθηκε για να πάρει μέρος στην απαγορευμένη ψηφοφορία, υποστήριξε ο Ραχόι, προσθέτοντας πως το δημοψήφισμα ήταν ένα στρατήγημα της περιφερειακής κυβέρνησης εναντίον της νομιμότητας και της δημοκρατικής αρμονίας και ήταν ένας «δρόμος που οδηγεί στο πουθενά».

Η δήμαρχος της Βαρκελόνης Άντα Κολάου χαρακτήρισε «δειλό» τον ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι μετά τη βίαιη επέμβαση της αστυνομίας για να εμποδίσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιφέρειας αυτής και τον κάλεσε να παραιτηθεί από την εξουσία, όπως έκανε και το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς Podemos με το οποίο η δήμαρχος συνεργάζεται.

«Ξεπέρασε όλα τα όρια», «είναι ένας δειλός και δεν βρίσκεται στο ύψος της ευθύνης του (…) Κατά συνέπεια ο Μαριάνο Ραχόι οφείλει να παραιτηθεί», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Κολάου, η οποία αντιτίθεται στην ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Η ισπανική κυβέρνηση θα λογοδοτήσει σε διεθνή δικαστήρια για την αστυνομική βία, δήλωσε ο εκπρόσωπος της περιφέρειας.

«Το ισπανικό κράτος έχει εκτεθεί πολύ και στο τέλος θα λογοδοτήσει στα διεθνή δικαστήρια», τόνισε ο Ζόρντι Τουρούλ, εκπρόσωπος της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας, σε συνέντευξη Τύπου.

Η Βρετανία ανησυχεί για τη βία που σημειώθηκε στη διάρκεια του απαγορευμένου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας από την Ισπανία, όμως θεωρεί πως η ψηφοφορία ήταν αντισυνταγματική, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον.

«Προφανώς μας ανησυχεί κάθε βία, όμως είναι σαφές πως το δημοψήφισμα, όπως το καταλαβαίνω, δεν είναι συνταγματικό, έτσι είναι ανάγκη να υπάρξει κάποια ισορροπία», δήλωσε ο Τζόνσον στο Reuters. «Ελπίζουμε ότι τα πράγματα θα ηρεμήσουν».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Ένταση στις Βρυξέλλες με αγρότες να σπάνε κιγκλιδώματα της αστυνομίας

Peristeri News

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Νετανιάχου

Peristeri News

Leave a Comment