PeristeriNews.gr
Οικονομία

«Καμπανάκι» κινδύνου από τους εμπόρους



Τη λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου μόνο σε τουριστικές περιοχές -εποχιακές αγορές και στο εμπορικό τρίγωνο του κέντρου της Αθήνας, αντιπροτείνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.

Τη λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου μόνο σε τουριστικές περιοχές -εποχιακές αγορές και στο εμπορικό τρίγωνο του κέντρου της Αθήνας (με την ταυτόχρονη την ένταξή του στις τουριστικές ζώνες), αντιπροτείνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου στο διάλογο που έχει ανοίξει το υπουργείο Ανάπτυξης για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές.

Ως γενικό κανόνα η ΕΣΕΕ προτείνει τη λειτουργία όλων των καταστημάτων τρεις Κυριακές -μία πριν τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και το Πάσχα και επιπλέον δύο Κυριακές κατά τη διάρκεια των εκπτωτικών περιόδων, αλλά σε κάθε περίπτωση μόνο με απόφαση των τοπικών Εμπορικών Συλλόγων.

Η ΕΣΕΕ απέστειλε προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά επιστολή με τις θέσεις και προτάσεις του εμπορικού κόσμου για το νέο πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς και σημειώνει ότι το διευρύμενο ωράριο των καταστημάτων είναι εδώ και πολύ καιρό πραγματικότητα (5 πμ έως 9 μμ τις καθημερινές και 5 πμ έως 8 μμ τα Σάββατα) και είναι αξιοσημείωτο ότι δεν εξαντλείται ακόμη και σε προνομιακές αγορές στα κέντρα των μεγάλων πόλεων.

Κατά συνέπεια, υπογραμμίζει η ΕΣΕΕ, δεν υπάρχει ανάλογη χρεία λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές. ” Όπου κρίνεται απαραίτητο (νησιά και τουριστικές περιοχές), τα καταστήματα μπορούν ήδη να ανοίξουν την Κυριακή σε περιφερειακό επίπεδο και με απόφαση του Περιφερειάρχη, πρακτική που ήδη ακολουθείται”.

Επιπλέον, όπως αναφέρει η ΕΣΕΕ, με την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων, οι τιμές των προϊόντων όχι μόνο δεν πρόκειται να μειωθούν, αλλά μεσοπρόθεσμα θα αυξηθούν καθώς τα καταστήματα στις κλασικές αγορές, εκεί που λειτουργεί ο ανταγωνισμός, έχουν φτάσει στα όριά της τιμολογιακής τους πολιτικής, στην προσπάθεια προσέλκυσης πελατών. Περιθώρια για μείωση των τιμών υπάρχουν μόνο στις μεγάλες επιχειρήσεις, “εκεί που δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός και μετέρχονται πρακτικές τριγωνικών συναλλαγών για να κρατήσουν τις τιμές επιτηδευμένα ψηλά. “Το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές θα έχει επιπτώσεις ντόμινο, θα οδηγήσει στο κλείσιμο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων”, ενώ επιπλέον σημειώνεται ότι η υπεραπασχόληση 365 ημέρες το χρόνο θα εξουθενώσει τον έμπορο καθώς στην Ελλάδα το 90% των εμπόρων επιχειρηματιών είναι μικρομεσαίοι και μικροεργοδότες, πολλοί δε από αυτούς είναι αυτοαπασχολούμενοι.

Τα αυξημένα κόστη λειτουργίας την Κυριακή μπορούν να αναληφθούν μόνο από τις μεγάλες επιχειρήσεις, όπως αναφέρει η ΕΣΕΕ και εξηγεί: Προσαύξηση 75% της αναλογίας του μισθού στην ημέρα και παραχώρηση αναπληρωματικής ανάπαυσης (ρεπό) σε άλλη μέρα της εβδομάδας. Μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις μπορούν να αντέξουν αυτό το κόστος αυτές τις εποχές και άρα είναι και οι μόνες που θα ανοίξουν αποτελεσματικά. Η επιπλέον ημέρα την εβδομάδα δεν θα προσφέρει τίποτα στη συντριπτική πλειοψηφία της χειμαζόμενης αγοράς, απλά θα αναδιανείμει την ήδη μειωμένη πίτα του τζίρου προς όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων και εις βάρος των μικρών που θα κλείσουν. Πιο συγκεκριμένα, η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές όχι μόνο δεν θα συμβάλει στην αύξηση του τζίρου των επιχειρήσεων, ο οποίος εκτιμάται πως θα παρουσιάσει δραματική πτώση κατά 17 ποσοστιαίες μονάδες το 2012 σε σχέση με το 2011, αλλά ταυτόχρονα θα διογκώσει κατά 1,82 δις ή 25%-30% (από 6,51 δις στα 8,33 δις) το ετήσιο κόστος μισθοδοσίας των ιδιοκτητών εμπορικών επιχειρήσεων, οι οποίοι μη μπορώντας πλέον να ανταποκριθούν στις διαρκώς αυξανόμενες υποχρεώσεις τους αναγκάζονται είτε να κλείσουν την επιχείρησή τους είτε να προβούν σε μη ηθελημένη μείωση των αποδοχών του προσωπικού τους και σε ακραίες περιπτώσεις σε απολύσεις εργαζομένων.

Η ΕΣΕΕ χαρακτηρίζει ως “ψευδεπίγραφο” τον περιορισμό των 250 τ.μ. για τη λειτουργία μιας εμπορικής επιχείρησης και τις Κυριακές, αφού ο μέσος όρος έκτασης της μικρομεσαίας εμπορικής επιχείρησης στην Ελλάδα δεν υπερβαίνει τα 85 τμ. ενώ, έτσι όπως είναι διατυπωμένη η διάταξη, σύμφωνα με τη συνομοσπονδία, εξαιρεί τις αλυσίδες και τα shop in the shop αλλά δεν υπάρχει σαφής νομικός ορισμός του όρου «αλυσίδα» ώστε να γίνεται κατανοητό τι σημαίνει και σε ποιους αναφέρεται και επιπλέον, υπογραμμίζεται από την ΕΣΕΕ ότι, δεν εξαιρούνται ρητά από την δυνατότητα ανοίγματος τα Malls και τα εκπτωτικά χωριά, τα οποία νοικιάζουν χώρους στην συντριπτική τους πλειοψηφία κάτω των 250 τμ. “Παράλληλα, είναι περισσότερο από βέβαιο ότι οι -λίγες- επιχειρήσεις που ρητά εξαιρούνται της λειτουργίας την Κυριακή θα καταφύγουν σε δικαστικούς αγώνες, βάσει του άρθρου 4 του Συντάγματος, θα ζητήσουν ίση μεταχείριση και -πιθανότατα- θα κερδίσουν” υπογραμμίζει η ΕΣΕΕ στην επιστολή της.

Ακόμη, η ΕΣΕΕ ζήτησε την προσωπική του παρέμβαση για την προστασία της “εντός της κρίσης μικρομεσαίας επιχείρησης”. Πιο συγκεκριμένα, με το σχέδιο της τροπολογίας που εκπόνησε η ΕΣΕΕ, ζητάει να ρυθμίζονται “αυτόματα” οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, σύμφωνα με τις υφιστάμενες φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις, ενώ θα «παγώνουν» προσωρινά τα μέτρα καταδίωξης κατά των μικρομεσαίων επιχειρηματιών. Η ΕΣΕΕ υπογραμμίζει ότι η “υλοποίηση της πρότασης αυτής, που δεν έχει δημοσιονομικό κόστος, σημαίνει πολλά για τους μικρομεσαίους που λόγω μεγέθους και κόστους δεν μπορούν να ενταχθούν στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, ενώ θα βοηθήσει αποτελεσματικά χιλιάδες ΜΜε να αποκτήσουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα και την απαιτούμενη ρευστότητα ώστε να συνεχίσουν την λειτουργία τους. Ταυτόχρονα, θα αυξήσει τα έσοδα στα δημόσια και ασφαλιστικά ταμεία αλλά και προς τις τράπεζες για δανειακές υποχρεώσεις κεφαλαίου κίνησης και αγοράς επαγγελματικής στέγης”.

Ακόμη, η ΕΣΕΕ δηλώνει ότι κρίνει θετική την επαναφορά της απαγόρευσης των 30 ημερών για τις προσφορές και ζητάει στο σχετικό περιορισμό, εκτός από τις προσφορές, να υπαχθούν και οι προωθητικές ενέργειες, “τουλάχιστον αυτές που για να προσελκύσουν τον καταναλωτή χρησιμοποιούν πρακτικές ανάλογες με αυτές των εκπτώσεων και προσφορών, προσπαθώντας να τους …μοιάσουν, κυρίως με τη χρήση ποσοστών έκπτωσης και διπλών τιμών”.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!





Related posts

Πώς λειτουργεί το Iris από το κινητό

Peristeri News

Στο 3,1% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο

Peristeri News

Άμεση η συμβολή του τουρισμού στην Ελλάδα

Peristeri News

Leave a Comment