• Τρίτη, 27 Ιουλίου, 2021

Κ. Μητσοτάκης: Το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» είναι η εικόνα της νέας Ελλάδας

Peristeri News
Ιούνιος17/ 2021

Ιστορική στιγμή χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την αφετηρία των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης, την ημέρα κατά την οποία υποδέχεται στη χώρα μας την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολόγησε θετικά και ενέκρινε το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ελλάδας «Ελλάδα 2.0» , οι δράσεις του οποίου παρουσιάστηκαν σε εκδήλωσε στην Αρχαία Αγορά παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

«Είναι πιστεύω η τελευταία πράξη της αναταραχής από την πανδημία και η πρώτη μιας νέας εποχής», εκτίμησε ο πρωθυπουργός μιλώντας στην εκδήλωση.

«Σήμερα ένα άβατο του παρελθόντος μετατρέπεται σε βήμα του παρόντος και του μέλλοντος. Η Ελλάδα ανήκει στις ωφελημένες χώρες. Δικαιούται περίπου 31 δισ. Αναγνώρισε όμως και τη δική της ευθύνη, καταθέτοντας ολοκληρωμένο σχέδιο από τις πρώτες. Μαζί με τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και τις ιδιωτικές κινήσεις τα κεφάλαια θα αγγίζουν τα 100 δισ.», είπε ο κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι σε ορίζοντα επταετίας μπορούν να δημιουργηθούν επιπλέον 200.000 θέσεις εργασίας και πρόσθετη εθνική ανάπτυξη που θα αγγίξει το 7%.

Αναφέροντας πως το Εθνικό Σχέδιο της χώρας μας συνάντησε κολακευτικά σχόλια στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός τόνισε πως οι πόροι του σχεδίου κατευθύνονται στην πράσινη και ψηφιακή οικονομία. «Το δηλώνουν τα σχεδόν 8 δισ. που θα εκταμιευτούν το 2021. Προτάσσεται ένα σχέδιο το οποίο συμπεριλαμβάνει έντονο κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα», είπε προσθέτοντας πως το σχέδιο αναμένεται να παρουσιαστεί αναλυτικά σε κάθε περιφέρεια στης χώρας.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε επίσης λόγο για την «πλήρη ψηφιοποίηση δημοσίων υπηρεσιών και επιχειρήσεων, τον εκσυγχρονισμό των νοσοκομείων μας, την καλλιέργεια δεξιοτήτων, τα μεγάλα έργα».

Ανέφερε πως το σχέδιο μας αφορά όλους καθώς «εκτείνεται μέχρι την τελευταία γωνιά της πατρίδας μας» και επανέλαβε το συμβολισμό Ελλάδα 2.0. «Είναι η επόμενη εκδοχή της χώρας. Είναι η εικόνα της νέας Ελλάδας», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Τέλος, αναφερόμενος στην Αρχαία Αγορά που στέγασε την εκδήλωση και τη συνάντησή του με την πρόεδρο της Κομισιόν ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ιστορία του τόπου. «Εδώ ήταν η έδρα της Βουλής των 500, εδώ ήταν η περιοχή των εμπορικών συναλλαγών και των δικαστηρίων. Το σημείο όπου έλαβαν χώρα φιλοσοφικοί διάλογοι που διαμόρφωσαν το ελληνικό πολιτισμό και επηρέασαν τον ευρωπαϊκό πολιτισμό», είπε για να καταλήξει στις αξίες της αλληλεγγύης και του στοχασμού.

«Η ανάπτυξη δεν νοείται χωρίς αλληλεγγύη και στοχασμό. Αυτές οι αξίες γεννήθηκαν εδώ για να ανήκουν σε όλο τον κόσμο. Ας την κρατήσουμε στην καινούργια πορεία που τώρα ξεκινάμε», πρόσθεσε.

Φον ντερ Λάιεν: Το Σχέδιο Ανάκαμψης θα μεταμορφώσει την Ελλάδα

Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης είναι «ένα σχέδιο που ανήκει στον ελληνικό λαό και θα μεταμορφώσει την ελληνική οικονομία. Θα ετοιμάσει την Ελλάδα για το μέλλον», υποστήριξε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλώντας στην εκδήλωση για την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» στην Αρχαία Αγορά.

«Ψηφιοποιούμε τις οικονομίες μας. Η πράσινη συμφωνία γίνεται πραγματικότητα και ετοιμάζουμε τις κοινωνίες μας να γίνουν πιο ανθεκτικές. Το πρόγραμμα μας ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ, το μεγαλύτερο από την εποχή του σχεδίου Μάρσαλ», τόνισε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Σήμερα με τιμή ανακοινώνω πως η Κομισιόν άναψε το πράσινο φως για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης της Ελλάδος, ένα σχέδιο που ανήκει στον ελληνικό λαό και θα μεταμορφώσει την ελληνική οικονομία. Θα ετοιμάσει την Ελλάδα για το μέλλον», πρόσθεσε αναφέροντας ότι το 65% των πόρων που θα κατευθυνθούν στην Ελλάδα θα οδηγηθεί στην πράσινη μετάβαση και ψηφιοποίηση.

«Θα δημιουργηθούν νέες βιώσιμες θέσεις εργασίας. Είμαι πεπεισμένη πως οι δράσεις του σχεδίου θα καταστήσουν την Ελλάδα ισχυρότερη» συμπλήρωσε και τόνισε πως «Το Νext Generation EU θα μεταμορφώσει Ελλάδα και Ευρώπη. Οι πρώτες εκταμιεύσεις θα γίνουν τον Ιούλιο. Δεν είναι όμως εδώ το τέλος, έχουμε σκληρή δουλειά μπροστά μας», προειδοποίησε.

Η πρόεδρος της Κομισιόν αφού ευχαρίστησε για τη θερμή υποδοχή τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στάθηκε στη δυσκολία των καιρών αλλά και τα θετικά σημάδια.

«Πρόκειται για κρίσιμους καιρούς, μετά από τη δύσκολη εποχή της πανδημίας. Έχουμε θετικά σημεία, όπως ο εμβολιασμός, η ανάκαμψη και μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία», είπε. Μάλιστα απευθυνόμενη στον κ. Μητσοτάκη, τον ευχαρίστησε για τη συμβολή του στο ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού.

«Σήμερα Ελλάδα και ΕΕ βαδίζουν χέρι χέρι, σήμερα γράφουμε μαζί ιστορία, γιατί η δική σας επιτυχία είναι επιτυχία της Ευρώπης. Με τιμή και χαρά λοιπόν παραδίδω το Next Generation EU», είπε ολοκληρώνοντας.