PeristeriNews.gr
Πολιτική

Κ. Μητσοτάκης στον ΟΗΕ: Κόκκινη γραμμή η απειλή της κυριαρχίας μας


Ομιλία με την οποία έστειλε σαφή μηνύματα στην Τουρκία αλλά και στη διεθνή κοινότητα, εκφώνησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του ΟΗΕ.

Με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις να είναι στο ναδίρ, ο πρωθυπουργός περιέγραψε στους ξένους ηγέτες ποιος είναι ο θύτης και ποιος το θύμα. Κατήγγειλε τον αναθεωρητισμό της πολιτικής του προκλητικού Ερντογάν, έφερε ξανά στο προσκήνιο την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο και παράλληλα πραγματοποίησε άνοιγμα στους Τούρκους πολίτες προσπαθώντας να δείξει ποιος είναι αυτός που δηλητηριάζει το κλίμα ανάμεσα στις δυο χώρες.

Είμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο αντιμέτωποι με μια επιλογή

Με αναφορές στον πόλεμο στην Ουκρανία ξεκίνησε την ομιλία του ο πρωθυπουργός. «Πριν από 77 χρόνια«, είπε, «αυτός ο οργανισμός ιδρύθηκε μετά από το χάος του πολέμου, είπε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την ομιλία του στον ΟΗΕ. Στόχος, είπε ήταν η εναρμόνιση των σχέσεων των κρατών και το απαραβίαστο των συνόρων και τους διεθνούς δικαίου».

«Ήταν», τόνισε, «η πρώτη πολυμερής απόκριση του κόσμου στην επιθετικότητα των πολλών απέναντι στους λίγους». «Σήμερα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «ο ΟΗΕ είναι σε σταυροδρόμι. Είμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο αντιμέτωποι με μια επιλογή: είτε θα ενωθούμε για να αντιμετωπίσουμε τις δυνάμεις του αυταρχισμού για να υπερασπιστούμε τα ανθρώπινα δικαιώματα είτε θα αποτύχουμε. Αν επιλέξουμε το πρώτο θα διασφαλίσει την προάσπιση των αξιών αυτού του οργανισμού αλλιώς οι συνέπειες θα είναι τεράστιες. Σήμερα, οι αναμνήσεις αυτής της σκοτεινής ηπείρου έχουν έρθει στην επιφάνεια μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Για πολλά χρόνια πιστεύαμε ότι η κοινή συνεργασία και το κράτος δικαίου είχαν κυριαρχήσει. Κανείς δεν θα τολμούσε να παραβιάσει το δικαίωμα μιας άλλης χώρα να υπάρχει και δυστυχώς κάναμε λάθος. Σταθήκαμε στο πλευρό της Ουκρανίας επιβάλλαμε κυρώσεις και πλέον η κατάσταση έχει αλλάξει. Αυτή ήταν μια ξεκάθαρη θέση σε αυτό τον αδικαιολόγητο πόλεμο.

Αυτή είναι η απόκριση της Ε.Ε. για τον κόσμο του μέλλοντος. Δεν θέλουμε έναν κόσμο που ο ισχυρός θα επιβάλλεται στον αδύναμο. Είναι επιτακτική ανάγκη να στείλουμε μήνυμα σε άλλα αυταρχικά καθεστώτα. Αυτό δεν θα γίνει ανεκτό από την παγκόσμια κοινότητα των δημοκρατικών κρατών».

Η Ελλάδα δεν αποτελεί απειλή για την Τουρκία – Κόκκινη γραμμή μου η απειλή της κυριαρχίας μας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέχισε την ομιλία του στη 77η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα: «Η Ελλάδα δεν αποτελεί απειλή για την χώρα σας. Είμαστε γείτονες. Με αυτό το μήνυμα ο πρωθυπουργός άπλωσε χείρα φιλίας προς τον τουρκικό λαό αλλά και προειδοποίησε τον Ερντογάν ότι δεν θα αφήσει κανέναν να απειλήσει την κυριαρχία μας και αυτό είπε είναι η κόκκινη γραμμή μου».

«Είναι η 4η ομιλία μου ως πρωθυπουργός εδώ. Είμαι πάντα ανοικτός στον διάλογο και την επίλυση των διαφορών με ένα τρόπο που συνάδει με το διεθνές δίκαιο. Η Τουρκία είναι μια σημαντική χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και αν το επιλέξει σύμμαχος της Ελλάδας και της Ε.Ε. Πέτυχε μια συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία αλλά συνεχίζει να παίζει αποσταθεροποιητικό ρόλο στην ανατολική Μεσόγειο. Η ηγεσία της Τουρκίας έχει μια περίεργη εμμονή με την χώρα μου. Απειλούν ότι θα έρθουν τη νύχτα. Αυτή είναι η γλώσσα ενός επιτιθέμενου και όχι ειρηνοποιού. Απειλεί την κυριαρχία στο Αιγαίο και αναπτύσσει ένα αφήγημα που ξεκινά από την κρίση των Ιμίων με ένα casus belli. Αυτό το αφήγημα συνεχίζεται και απείλησε την κυριαρχία μας σε μεγάλα νησιά όπως η Χίος και η Ρόδος. Αυξάνεται η απειλή και χαρακτηρίζεται από κλιμάκωση και επιθετική ρητορική και παραβίαση των δικαιωμάτων στην θάλασσα και τον αέρα. Και ρωτάω είναι αυτή συμπεριφορά σύμφωνη με χώρα μέλος του ΝΑΤΟ; Τα αιτήματα της Τουρκίας για την κυριαρχία των ελληνικών νησιών είναι αβάσιμα και έωλα. Αυτή είναι μια κόκκινη γραμμή που δεν θα αφήσω κανείς να περάσει».

Αμοιβαία αποδεκτή λύση στο Κυπριακό – Η Ρωσία μετέτρεψε τους φυσικούς πόρους σε όπλο

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ενεργειακή κρίση και τον παράγοντα που την προκάλεσε την Ρωσία λέγοντας: «Σε όλη την Ευρώπη αντιμετωπίζουμε το ενδεχόμενο ενός δύσκολου χειμώνα . Η Ρωσία μετέτρεψε τους φυσικούς της πόρους σε όπλο. Δεν θα πετύχει. Θα στηρίξουμε τους πολίτες μας για να προάγουμε την ενεργειακή επάρκεια. Ποτέ ξανά δεν θα επιτρέψουμε να μας απειλήσουν. Ξέρουμε ότι θα πληρώσουμε τίμημα γιατί είμαστε στην σωστή πλευρά της ιστορίας. Ο αγώνας κατά των fake news δεν πρέπει να συνεχιστεί. Η Ουκρανία δεν είναι η μόνη χώρα στην μεταπολεμική Ευρώπη που δέχεται επίθεση. Οι Κύπριοι ζουν σε ένα διχοτομημένο νησί από μια παράνομη κατοχή. Η Άγκυρα επιμένει με απαράδεκτες αιτήσεις για μια λύση που θα βασίζεται σε δυο κράτη. Η Ελλάδα στηρίζει σθεναρά τις προσπάθειες του γ.γ. για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση».

Όσο και αν χρειαστεί τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα επιστρέψουν σπίτι τους

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην κλιματική αλλαγή και στην διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς. «Η Ελλάδα σε συνεργασία με την Ουνέσκο έχει αναφερθεί στις καταστροφικές συνέπειες που μπορεί να έχει η κλιματική αλλαγή. Η προσπάθεια για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα είχε την υποστήριξη όλων σας και σας ευχαριστώ γι αυτό και όσο και αν χρειαστεί τα Μάρμαρα του Παρθενώνα θα επιστρέψουν σπίτι τους».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Αλ. Χαρίτσης: Η Αριστερά στον τόπο μας δεν είναι εφήμερη μόδα

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Η ακρίβεια είναι το νούμερο ένα ζήτημα της κοινωνίας

Peristeri News

Αλ. Τσίπρας: Δεν σκέφτηκα ποτέ να διαπραγματευτώ τη θέση μας στην Ευρώπη

Peristeri News

Leave a Comment