PeristeriNews.gr
Πολιτική

Κ. Μητσοτάκης: Πρώτη προτεραιότητα η ασφάλεια όλων μας


«Η ασφάλεια όλων μας παραμένει η πρώτη μας προτεραιότητα. Να πολεμήσουμε τον φόβο μέσα από μία αποτελεσματική πολιτική ασφάλειας», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εκδήλωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την ασφάλεια και τη μείωση της εγκληματικότητας.

«Είναι μία πολιτική που παρά τις δυσκολίες εξακολουθούμε να την εφαρμόζουμε αλλά και να την προσαρμόζουμε σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον», πρόσθεσε χαρακτηρίζοντας την ασφάλεια «θεμελιώδες αγαθό του πολίτη γιατί συνδέεται άρρηκτα με τη σταθερότητα, την κοινωνική ειρήνη, την ανάπτυξη, το δικαίωμα στην προκοπή». Συμπληρώνοντας ο πρωθυπουργός είπε ότι η ασφάλεια συνιστά αναγκαία προϋπόθεση για την ανεμπόδιστη άσκηση κάθε ατομικού και κοινωνικού δικαιώματος». Την επιβάλλει η ταχύτητα με την οποία αλλάζει ο κόσμος μας, πρόσθεσε αναφέροντας ότι εξελίσσεται της παραβατικότητας (αξιοποίηση τεχνολογίας, ανάδυση νέων υβριδικών απειλών, εξτρεμιστικές πράξεις…)

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ασφάλεια δεν σημαίνει αυταρχισμός και και καταστολή. «Σημαίνει ενίσχυση της ελευθερίας και των δικαιωμάτων». Δεν μπορεί ένα κράτος να προστατεύσει τους πολίτες αδιαφορώντας για τα δικαιώματά τους, είπε σημειώνοντας αυτό μας διαχωρίζει από τα αυταρχικά καθεστώτα.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε τρεις προκλήσεις που αντιμετώπισε η ελληνική αστυνομία το τελευταίο διάστημα: πανδημία, διαχείριση φυσικών καταστροφών και υπεράσπιση εθνικής επικράτειας. Χαρακτήρισε μάλιστα αναντικατάστατο τον ρόλο της ΕΛΑΣ για την υπεράσπιση των συνόρων όπως το 2020 για να αποτρέψει το σχέδιο εργαλειοποίησης των μεταναστών ως μοχλό πίεσης απέναντι και στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Αναφερόμενος στα περιστατικά κακοποίησης γυναικών και παιδιών είπε ότι είναι δείγμα ωριμότητας της κοινωνίας ότι αναδεικνύονται αυτά τα περιστατικά.

«Όπως συμβαίνει σε κάθε προηγμένη κοινωνία οξύνονται οι ευαισθησίες των πολιτών και οι απαιτήσεις τους και είναι δείγμα ωριμότητας της κοινωνίας ότι η κακοποίηση γυναικών και ιδίως η κακοποίηση των παιδιών αλλά και η παρενόχληση στον χώρο εργασίας αναδεικνύονται πια και αντιμετωπίζονται με μεγαλύτερη ευαισθησία και με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα», δήλωσε. «Είμαι σίγουρος ότι αυτά τα περιστατικά υπήρχαν και στο παρελθόν, συχνά δυστυχώς περνούσαν απαρατήρητα, σήμερα ευτυχώς προκαλούν τεράστια κατακραυγή», είπε προσθέτοντας ότι προκαλούν επίσης «μία μεγάλη πίεση- δικαιολογημένη- στους κρατικούς μηχανισμούς για την αποτελεσματική τους αντιμετώπιση».

«Όλοι όσοι πρέπει να λογοδοτήσουν στην ελληνική δικαιοσύνη θα το κάνουν» διεμήνυσε ακόμα ο πρωθυπουργός κάνοντας λόγο για «απαιτητικό περιβάλλον στο οποίο καλείται να κινηθεί η ελληνική αστυνομία». «Είναι πολλές οι πρόσφατες ιστορίες που συγκλόνισαν την κοινωνία, αλλά εξιχνιάστηκαν και αυτό στέλνει το μήνυμα ότι κανένα σοβαρό έγκλημα δεν θα μείνει στο σκοτάδι» τόνισε επίσης ο κ. Μητσοτάκης.

Σχολιάζοντας τον ρόλο της αστυνομίας είπε ότι η κυβέρνηση την έχει στηρίξει όσο μπορεί, κάνοντας αναφορά στην φύλαξη από την ομάδα Δράση. «Γνωρίζετε πόσο τονώνεται το αίσθημα του πολίτη από την παρουσία της αστυνομίας στη γειτονιά του και σε αυτό επέμεινα πολύ για να απαλλάξουμε την ΕΛΑΣ από το βάρος της γραφειοκρατίας για να ενισχυθούν ιδίως οι βραδινές περιπολίες», δήλωσε.

«Παρά την εικόνα που διαμορφώνεται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης από υποθέσεις που δικαιολογημένα μονοπωλούν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν σημαντική μείωση της μικρής και μεσαίας εγκληματικότητας», είπε επίσης, προσθέτοντας: «και δεν είναι τυχαίο ότι μία παλιά πληγή, που έχει τραυματίσει πολλαπλώς την ελληνική κοινωνία, η τρομοκρατική βία έχει πρακτικά ξεριζωθεί».

Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο ότι καταργήθηκαν τα άβατα και τα Εξάρχεια παραδόθηκαν στους κατοίκους τους και στους επισκέπτες, στο ότι έγιναν παρεμβάσεις σε φοιτητικές εστίες που είχαν γίνει άντρο παραβατικών συμπεριφορών, αλλά και στις λεπτομέρειες ενίσχυσης της φύλαξης των συνόρων.

Πάντως ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα περιστατικά αστυνομικής βίας σε βάρος πολιτών. «Στο παρελθόν υπήρξαν ιστορίες αστυνομικής βίας σε βάρος πολιτών, διερευνήθηκαν και πήραν τον δρόμο της δικαιοσύνης. Η προμήθεια 2.500 μικρών καμερών που θα φέρουν οι αστυνομικοί στις στολές τους θα βοηθήσουν για να υπάρχουν πειστήρια τυχόν αστυνομικής βίας. Δεν θα γίνει, όμως, ανεκτή καμία ανοχή οργάνου της τάξης σε βάρος πολίτη, θα πρέπει να τιμωρείται με εξάντληση κάθε αυστηρότητας και αναφέρομαι και στο περιστατικό του ΑΤ Ομονοίας η δικαστική διερεύνηση για τ οποίο προχωράει με ταχύτητα. Μην αφήνετε μετρημένους στα δάχτυλα συναδέλφους σας να κηλιδώνουν το όνομα χιλιάδων άλλων αστυνομικών» είπε.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην πρώην Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας.

Στην εκδήλωση μίλησαν αστυνομικοί που με την δράση τους έχουν συνεισφέρει στην διάσωση ανθρώπινων ζωών και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Αλ. Χαρίτσης: Η Αριστερά στον τόπο μας δεν είναι εφήμερη μόδα

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Η ακρίβεια είναι το νούμερο ένα ζήτημα της κοινωνίας

Peristeri News

Αλ. Τσίπρας: Δεν σκέφτηκα ποτέ να διαπραγματευτώ τη θέση μας στην Ευρώπη

Peristeri News

Leave a Comment