PeristeriNews.gr
Πολιτική

Κ. Μητσοτάκης: Ο μόνος τρόπος για να εμποδίσουμε την εξάπλωση του ιού είναι ο εμβολιασμός


«Μην πιστεύετε πάντα τις δημοσιογραφικές υπερβολές», απάντησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ερώτηση σχετική με το δημοσίευμα του πρακτoρείου Bloomberg ότι υπήρξε ενόχληση της Γερμανίας και της Γαλλίας για την απόφαση της Ελλάδας και κάποιων άλλων χωρών εξαρτημένων από τον τουρισμό να δέχονται τουρίστες που έχουν εμβολιαστεί με τα λιγότερο αποτελεσματικά κινεζικά και ρωσικά εμβόλια.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, κατά τη συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, η κ. Μέρκελ πράγματι αναφέρθηκε στο γεγονός ότι υπάρχουν ευρωπαϊκές χώρες που δέχονται το εμβόλιο Sputnik στα πλαίσια του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού και άλλες που δεν το δέχονται. «Είμαστε υποχρεωμένοι να δεχτούμε όλα τα εμβόλια που έχει αναγνωρίσει η ΕΕ και έχουμε δικαίωμα να αναγνωρίσουμε και άλλα», πρόσθεσε λέγοντας πως αν η Γερμανία είχε ουσιαστικές αντιρρήσεις θα τις είχε εκφράσει κατά το στάδιο προετοιμασίας.

«Όχι» σε πρόσθετους περιορισμούς στις μετακινήσεις

«Ο μόνος τρόπος για να εμποδίσουμε την εξάπλωση του ιού είναι ο εμβολιασμός», τόνισε.  «Σε ό,τι αφορά στη μετάλλαξη τύπου Δέλτα, στην δική μου παρέμβαση υποστήριξα πως δεν πρέπει να πάμε σε λογική νέων περιορισμών, αλλά αντιθέτως να επιταχύνουμε τους εμβολιασμούς», υποστήριξε ανοίγοντας τη  συνέντευξη τύπου.

Σε άλλη ερώτηση για τους περιορισμούς στις εσωτερικές μετακινήσεις της ΕΕ, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι «μεγαλοποιούμε μία κατάσταση η οποία συζητήθηκε ελάχιστα στο Συμβούλιο». «Δεν εκτιμώ ότι υπάρχει πιθανότητα να μπούνε επιπλέον περιορισμοί στις  εσωτερικές μετακινήσεις. Έχουμε όλοι συμφωνήσει στο πράσινο πιστοποιητικό», πρόσθεσε. «Όσο πιο πολύ αυξάνονται οι ρυθμοί εμβολιασμού παντού, σε όλη την Ευρώπη τόσο πιο ασφαλείς θα αισθανόμαστε όλοι», τόνισε.

«Η μετάλλαξη Δέλτα δεν μας δημιουργεί φοβερή ανησυχία, διότι αντιμετωπίζεται με πλήρη εμβολιασμό», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης αναφέροντας πως σύμφωνα με τα στοιχεία όσοι κινδύνεψαν από τον κορωνοϊό δεν είχαν εμβολιαστεί.

«Οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν»

«Το είπα και χθες, όσοι έχουν εμβολιαστεί είναι προστατευμένοι, οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν. Πρέπει και στην χώρα μας να απευθυνθούμε τόσο προς τους νέους, όσο και προς τις μεγαλύτερες ηλικίες να σπεύσουν να εμβολιαστούν», τόνισε.

Για το πώς θα επηρεάσουν οι μεταλλάξεις τον τουρισμό,  ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι δεν υπάρχει σε καμία περίπτωση πλειοψηφία για επιβολή πρόσθετων περιορισμών ενόψει καλοκαιριού. «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα είμαστε προσεκτικοί», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις διευκολύνσεις των εμβολιασμένων ο πρωθυπουργός απάντησε «λίγη υπομονή μέχρι την επόμενη εβδομάδα». Όπως είπε, έχουμε φτάσει στο σημείο όπου αυτοί που θέλουν εμβολιάζονται, επομένως «πρέπει να σκεφτούμε πιο έξυπνα, πιο δημιουργικά ώστε να προσεγγίσουμε πολίτες που μπορεί να μην έχουν πάρει ακόμα αυτή την απόφαση».

Εφικτός ο στόχος «ό,τι ανοίγει να μην κλείνει»;

«Ο στόχος είναι απολύτως εφικτός», απάντησε ο πρωθυπουργός για το ενδεχόμενο να επιβληθούν νέα lockdown το φθινόπωρο σε περίπτωση που δεν είναι εφικτός ο στόχος «ό,τι ανοίγει να μην κλείνει». «Αλλά εξαρτάται από όλους μας», πρόσθεσε. «Εμείς έχουμε κάνει ό,τι έπρεπε ως κυβέρνηση», σημείωσε επίσης επαναλαμβάνοντας πως θα φτάσουμε στο στόχο μας. «Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην κρίση των Ελλήνων πολιτών», είπε αναφέροντας πως καταλαβαίνει όσους αρχικά εξέφρασαν ένα αρχικό ενδοιασμό για το εμβόλιο. Τους κάλεσε μάλιστα να κοιτάξουν τα στοιχεία για να διαπιστώσουν ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.

«Μπορώ να δεχτώ κιόλας ότι υπάρχουν άνθρωποι που είναι ιδεολογικά αρνητές», είπε. «Διαφωνώ κάθετα μαζί τους, δεν νομίζω ότι είναι πάρα πολλοί», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης εξηγώντας πως έχει μεγαλύτερη δυσκολία με όσους θεωρούν πως θα μπορούσαν να κάνουν το εμβόλιο αλλά περιμένουν να το κάνουν οι άλλοι για να μην το κάνουν οι ίδιοι. «Αυτό δεν θεωρώ ότι είναι κοινωνικά υπεύθυνη συμπεριφορά», είπε.

«Είμαι πολύ αισιόδοξος για την εξέλιξη», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι πρέπει να προσέχουμε και να εστιάσουμε στη σταθερή επιτήρηση ώστε να εντοπιστούν ενδεχομένως τοπικές εξάρσεις. «Είναι πάντα πιο εύκολο να ελέγξεις μια τοπική έξαρση εν τη γενέσει της από το να την αφήσεις να ξεφύγει από τον έλεγχό σου», είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Στ. Κασσελάκης: Βγήκα ενισχυμένος, όλο το στάδιο φώναζε το όνομά μου

Peristeri News

Δεν πάνε σε εκλογές για νέο πρόεδρο στον ΣΥΡΙΖΑ

Peristeri News

Νάντια Γιαννακοπούλου: Συμφωνώ με το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Peristeri News

Leave a Comment